Gezi Parkı Eylemleri Turizmi Nasıl Etkiledi?

İstanbul Gezi Parkı’nda 28 Mayıs’ta başlayan eylemler, turizmin kalbinin attığı Taksim, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli başta olmak üzere İstanbul turizmini büyük ölçüde etkiledi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nce yapılan açıklamaya göre otel iptallerinin %80’lere ulaştığı Taksim, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş bölgelerinde ilk iptaller Ortadoğu, Avrupa, ABD ve Uzakdoğu pazarlarından geldi. Fatih – Havaalanı sathındaki 2. bölgede %55 oranında iptaller gerçekleşirken, bu oran Anadolu Yakası’nda %30 oranında gerçekleşti. Tüm bölgelerdeki toplam talep düşüşü %55 civarında olurken, toplam iptallerin maddi karşılığının 54.697.769 Euro olduğu belirtiliyor. Tüm bu gelişmelerden yatırımcılar da kaygılı. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy’a göre eylemlerin aynı hızda devam etmesi ciddi ekonomik kayıplar ve işsizliğin habercisi olabilir. Hatta Ersoy, bir adım daha öteye giderek 52 farklı sektöre kaynak olan turizmde yüz binlerce insanın işinden olabileceğini söylüyor. Hal böyle iken, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere sektörün diğer aktifleri Türkiye imajının daha fazla zedelenmemesi için kolları sıvamış durumda. Bakanlık tarafından görevlendirilen bir heyet, Türkiye’ye en çok turist akışı sağlayan ülkelerden Rusya ve Almanya’yı ziyaret ederek, Gezi eylemlerinin Türkiye imajına yönelik tehlikelerine karşın yoğun bir tanıtım atağı başlattı. Şimdi Türkiye turizmi ve imajı için toparlanma, yeniden ayağa kalkma zamanı… Bu çalışmamızda “Gezi Parkı’nın Turizme Etkileri”ni sektörün önde gelenlerine sorduk. Bakın sektör profesyonelleri yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendirdi, neler söylediler…

Trivago, Gezi Parkı süresince otellerin durumunu araştırdı

Dünyanın en büyük otel arama motoru trivago, 28 Mayıs’ta başlayan Taksim Gezi Parkı olaylarının internet kullanıcıları ve buna bağlı olarak turizm üzerindeki etkisini araştırdı. Çıkan sonuçlar Türkiye’nin önemli tatil yerlerindeki arama oranları, fiyat değişimi ve doluluk oranlarına göre sıralandı.

TATİL MERKEZLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞLARI SÜRÜYOR

30 Mayıs ve 22 Haziran 2013 tarihlerindeki otel fiyatlarının değişimine bakıldığında Çeşme, Antalya, Bodrum gibi önemli tatil merkezlerinde fiyat artışının devam ettiği görüldü. En büyük fiyat artışı %57’lik artış ile Çeşme’de yaşandı. Çift kişilik standart otel odalarının tek gecelik fiyatının 282 TL olduğu Çeşme’yi %41 fiyat artışı ile Marmaris takip etti. Oda fiyatlarının 170 TL olduğu Marmaris’in ardından %32’lik artış ile Bodrum, %11’lik artış ile Antalya, %10’luk artış ile Fethiye ve %8’lik artış ile Kuşadası takip etti.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ, İSTANBUL’DA!

Ancak Türkiye’nin 3 büyük şehrine baktığımızda maalesef olayların başlangıcından itibaren otel fiyatlarının düştüğü görüldü. En büyük düşüş olayların başladığı İstanbul’da görüldü. Çift kişilik standart oda fiyatlarının %15’lik düşüş yaşadığı İstanbul’da fiyatlar ortalama 308 TL’den 264 TL’ye kadar düştü. İstanbul’dan sonraki en büyük düşüş %8 ile İzmir’de gerçekleşti. İzmir’de oda fiyatlarının ortalaması 179 TL’ye kadar geriledi. Ankara’da da oda fiyatları %6’lık düşüş yaşayarak 181 TL’ye kadar indi.

FİYATLAR YÜKSELSE DE DOLULUKLAR DÜŞÜYOR

Her ne kadar çift kişilik standart oda fiyatlarında yükselmeler görülse de otellerin genel doluluk oranlarına baktığımızda büyük düşüşlerin yaşandığı görülüyor. Doluluk oranlarındaki en büyük düşüş Ankara’da gerçekleşti. Otel odalarının %70 boşaldığı Ankara’yı %17 ile Kuşadası takip etti. Fethiye’de odaların doluluk oranının %13 düştüğü görülürken, %12 ile İzmir, %13 ile Fethiye, %10 ile Bodrum ve %8 ile Kuşadası’nda düşüşler görüldü . Antalya ve İstanbul’daki otellerin doluluk oranı diğer yerlere göre az olsa da arama sonuçları ve rezervasyon oranlarına bakıldığında bu iki şehirde de otel odalarının doluluk oranlarında %5’e varan düşüşler oldu.

ARAMALAR EN ÇOK İSTANBUL’DA DÜŞTÜ

30 Mayıs ve 22 Haziran 2013 tarihlerindeki kullanıcı aramaları bir önceki seneye oranla kıyaslandığında çok büyük bir düşüş olmadığı görüldü. Kullanıcı aramalarının tek düştüğü şehir İstanbul oldu. İnternet kullanıcılarının yaptıkları şehir bazlı aramalarda İstanbul araması %21 oranında düşüş yaşadı. Türkiye’den tek düşüş yaşayan şehrin İstanbul olduğu verilerde Fethiye aramaları ise %70 oranında yükseldi. Fethiye’yi %49 aranma artışı ile Kuşadası takip etti. Diğer önemli tatil merkezlerinde ise arama artışları şu şekilde görüldü; Bodrum %17, Marmariz %16, Antalya %15 ve İzmir %5.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: “Turizmde bir kriz yoktur”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile 25 Haziran Salı günü gerçekleştirilen toplantı öncesinde Gezi Parkı olaylarının turizm sektörüne yansımalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Turizm sektörü başta olmak üzere hiç kimse kriz kelimesini telaffuz etmemelidir” diyerek şöyle konuştu:

TÜRKİYE’DE KRİZ YOK

Türkiye’de Taksim’deki olaylarla ilgili yaşanan süreçte dış dünyadan bazı basın yayın kuruluşlarının Türkiye’nin algısını bozacak şekilde, Türkiye’nin marka değerini düşürmeye yönelik sistematik yayın yapması karşısında bazı sektörlerimizin ne şekilde etkileneceğiyle ilgili bir merak söz konusu. Şunu net bir şekilde söylüyoruz. Turizm sektörü başta olmak üzere hiç kimse kriz kelimesini telaffuz etmemelidir. Türkiye’de bir kriz yoktur, herhangi bir yüksek risk beklentimiz yoktur.”

DEMOKRASİMİZ İLE BAŞLI BAŞINA BİR DÜNYA MARKASIYIZ!

Türkiye’nin sadece kültürel ve turizm değerleri ile değil, demokrasi ve istikrarı ile başlı başına bir dünya markası olduğunu ifade eden Çelik, “Türkiye bugün Avrupa’daki ekonomik krize göre bir ekonomik büyüme ve istikrar modeli olarak öne çıkmaktadır. Arap devletlerinin yaşadığı demokrasi krizi karşısında Türkiye demokratik istikrarıyla bu ülkelere ilham veren bir ülke konumundadır” dedi. Yeni döneme önceki hedeflerin daha da üzerinde bir motivasyonla girdiklerini anlatan Çelik, “Ben gerek ekonomiyle gerek siyasi istikrarla ilgili, turizmle ilgili ya da Türkiye’nin önündeki olimpiyat hedefiyle ilgili hiçbir şekilde kriz kelimesinin telaffuz edilmesini doğru bulmuyorum” diye konuştu.

TEK RAKİBİMİZ KENDİMİZ

“Herkesin şuna dikkat etmesi gerekir, negatif kelimelerden pozitif sonuç çıkmaz. Negatif kelimelerle bizi tanımlamak isteyenler daha çok rakiplerimizdir, hasımlarımızdır. Türkiye sürekli olarak pozitif kelimelerle tanımlanmayı hak eden bir gelişim ve istikrar içerisindedir. Şu anda da olmayan bir kriz karşısında bir tedirginlik yaratma kampanyasıyla Türkiye karşı karşıya. Dolayısıyla bunları hep beraber değerlendireceğiz.” Sözleriyle konuşmasına devam eden Bakan Çelik,“Başta söylediğimi tekrarlıyorum kriz kelimesi kesinlikle tekrar edilmemelidir Türkiye’de bir kriz yoktur. Hiçbir sektör için kriz söz konusu değildir. Yine ekonomide de turizmde de diğer alanlarda da tek rakibimizin kendimiz olduğu moralli motivasyonumuzun yüksek olduğu bir döneme giriyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir