Kadir Topbaş, TUROB yemeğinde turizmcilerle bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbullu turizmciler ile TUROB’un yemeğinde bir araya geldi. Konuşmasında “Henüz ilk basamaklardayız” diyen Topbaş, “İstanbul turizmi ve yeni destinasyonlar oluşturmak için ne yapmak gerekiyorsa biz hazırız” diye konuştu.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)’nin geleneksel öğle yemeği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımı ile 28 Kasım 2013 Perşembe günü, Renaissance Polat İstanbul Hotel’de gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, İstanbul turizmindeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu yemeğe, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, TYD Başkanı Murat Ersoy, TUREB Başkanı Şerif Yenen, protokol konukları, turizm profesyonelleri ve basın mensubu katıldı.

KADİR TOPBAŞ: NE YAPMAK GEREKİYORSA BİZ HAZIRIZ

TUROB’un geleneksel öğle yemeğinde konuşan ve göreve geldikleri günden bu yana İstanbul’un turizmini geliştirmek amacı ile çalıştıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un tanıtımına katkı sağlamak için turizm sektörünün büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Topbaş; “2004 yılında göreve geldiğimizde İstanbul turizmini nasıl geliştirebiliriz diye düşündük ve yaptığımız toplantıda “Turizm Geliştirme Platformu” kurduk. Kentimizin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlarken, İstanbul’un tanıtımı ile ilgili çalışarak, dünya barışına katkı sağlamayı istedik. Gelinen noktada güzel bir başarı öyküsü var. Kentimizin turizmden hak ettiği payı almasını hedefledik. Henüz ilk basamaklardayız ve ne yapmak gerekiyorsa onun için hazırız. Kültürel ve tarihi zenginliklerimizin takdimi ve alışverişin yanı sıra, yeni destinasyonların oluşturulması adına da katkı sağlamak için hazırız” diye konuştu.

TİMUR BAYINDIR: SEKTÖRÜN PERFORMANSI BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Yemek öncesinde konuşan TUROB Başkanı Timur Bayındır, başta İstanbul turizmi olmak üzere sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TUROB olarak, WTM Londra ve Selanik turizm fuarlarına katıldıklarını; Türkiye, İstanbul imajına ve gelecek döneme ilişkin önemli temaslarda bulunduklarını kaydeden Bayındır, “Gerek bu temaslar gerekse rakamlara göre bu yıl bir takım negatiflikler sebebiyle sektörümüzün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbullu turizmciler ile TUROB’un yemeğinde bir araya geldi. Konuşmasında “Henüz ilk basamaklardayız” diyen Topbaş, “İstanbul turizmi ve yeni destinasyonlar oluşturmak için ne yapmak gerekiyorsa biz hazırız” diye konuştu. Kadir Topbaş, TUROB yemeğinde turizmcilerle bir araya geldi performansı maalesef beklenin altında kaldı” dedi.

VERİLER ARASINDA ÇELİŞKİ VAR

Konuşmasına STR Global ve TUİK verilerini karşılaştırarak devam eden Bayındır, her iki verinin İstanbul turizmi adına çelişkili bir tablo ortaya çıkardığını ifade ederek şunları söyledi: “Uluslararası veri analiz şirketi STR Global’in yaptığı açıklamaya göre 2013’ün ilk 10 aylık döneminde İstanbul’un doluluk oranı %6,9 düşüş göstererek, %73,5’den %68,4’ye gerilemiş ve tüm Avrupa’daki en büyük düşüşü yaşayan destinasyon olmuştur. TUİK’in verilerine göre ise, Türkiye’ye ilk 10 ayda gelen turist sayısı 31.757.624 olarak açıklanmış, 2013 yılsonu itibariyle de bu sayının 35 milyona ulaşması, hatta geçmesi hedefleniyor. Türkiye’de ise %10,24’lük bir artış yaşandığı tespit edilmiştir. Yine TUİK’in, İstanbul istatistiklerine göre, 2012 ile kıyasladığımızda %9,3’lük bir artış yaşanmış ve 2013 yılının Ekim ayında kente 998.442 kişi gelmiştir. Yıl genelinde ise İstanbul ilk 10 ayda %11,9’luk bir artış yakalamış görünüyor. Bunlar güzel gelişmeler ancak görünen fazlalıklar nerede? STR Global şirketinin araştırmalarına baktığımızda, durum maalesef çok parlak değil. 2013’ün 10 aylık döneminde İstanbul’daki doluluk oranlarının %7’ye yakın düştüğünü ortaya koyarken, İstanbul’u tüm Avrupa’daki en büyük düşüşü yaşayan destinasyon olarak ilan ediyor. Durum böyle olunca bir kaos ortaya çıkıyor.”

GEZİ’DEN SONRA TOPARLANAMADIK

Turizmde bir yandan gelen sayısı artarken diğer yandan otellerde konaklayan sayısında düşüşler olduğuna dikkat çeken Bayındır, veriler arasındaki çelişkinin gerçek sebebini bilmemekle beraber, İstanbul’daki yatak kapasitesinin hızlı artışı, transit geçişler, günlük kiralık konutlar, Taksim Gezi Parkı olayları ve Suriye’den gelenler bu durumunun nedenlerini daha belirgin hale getireceğini söyledi. Taksim Gezi Parkı olaylarının bunda belirleyici olduğunu anlatan Bayındır, Gezi olaylarından sonra tam bir toparlanma sağlanamadığını ve 2014 yılı için de parlak müjdeler veremediklerini kaydetti. Bayındır ayrıca TUROB raporu sonuçları uyarınca İstanbul’un Taksim ve Tarihi Yarımada gibi bilinen turizm merkezlerinin yatırım kapasitelerini doldurduklarını belirterek, otel yatırım tablosunda alternatif bölgelerin ön plana çıktığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir