Mikrosaray’dan sağlam, ekonomik, kullanışlı çözümler

Faaliyetlerine 1984 yılında yiyecek içecek ve önbüro sistemleriyle başlayıp, 2012 yılı itibariyle Yenil Nesil YazarKasa üzerine yoğunlaştıran Mikrosaray, ödeme sistemleri sektöründe emin ve sağlam adımlarla ilerliyor…

Horeca sektöründe 1984 yılından beri yiyecek içecek ve önbüro sistemleri olarak hizmet sunan Mikrosaray, 2012 yılı itibari ile çalışmalarını Yenil Nesil YazarKasa üzerine yoğunlaştırdı. Sektörde Micros yiyecek içecek pos sistemleri ile ilk yazarkasa onayını almayı başaran firma, bu alanda birçok otel ve restoran işletmesinde sayısız kurulumlar gerçekleştiriyor.

Ödeme sistemleri sektöründe geçmiş deneyimini, genç ve dinamik ekibi ile birleştirerek sektöre sağlam, bir o kadar da ekonomik ve kullanışlı ürünler sunan Mikrosaray’ın sektöre dönük çözümlerini ve yazarkasa alanındaki gelişmeleri Mikrosaray Genel Müdürü Latif Güler anlattı:

2

 

Yeni yazarkasa pos teknolojilerinden bahsederek, yasal zorunluluğun sektöre sağlayacağı avantajları anlatır mısınız?

Yeni Nesil Yazarkasalar eskilerinden farklı olarak direkt Gelir İdaresi Başkanlığı ile bağlantıyı sağlayan TSM server’ına bağlı olarak çalışmaktadır. Diğer bir deyişle, yeni nesil ÖKC üzerinden geçen tüm bilgiler GİB’ e ulaşır hale gelmiştir. Bu da Maliye Bakanlığı’nın Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nda POS cihazlarının yazar kasalar ile uyumlulaştırılması ile kayıt dışılığı engelleme hedefine hizmet etmektedir.

Devlet açısından bakıldığında büyük oranda kayıt dışılık engellenebilecek. Devlet hem mükellef tarafını hem de tüketici tarafını denetleyebilir hale gelebilecek. Daha önceden yazarkasa bağımsız çalışan hesaplama işlemlerinin yapıldığı tüm yazılımlar artık yazarkasa ile entegre çalışır hale gelmiş olacak.

Son dönemde yazılım alanındaki gelişmelere dair neler söyleyebilirsiniz? Sektör nereye doğru gidiyor?

TSM alt yapısı ile birlikte yazarkasalar üzerindeki bilgiler online olarak güncellenebilmekte. Bu sayede yazarkasa üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik uzaktan yapılabilecek. Bununla birlikte  BKM’ nin ortaya koyduğu Techpos uygulaması ile birden fazla banka tek cihaz üzerinde çalışabilecek ve bunun için her bankaya ait uygulama ayrı ayrı yüklenmek zorunda kalmayacak.

Diğer taraftan Mikrosaray Pidion MT-360E ürünü Windows tabanlı olması sayesinde üçüncü parti uygulamaları üzerinde çalıştırabilme yeteneğine sahip bir cihaz olup halihazırda devam etmekte olan farklı sektörel yazılımlar ile birlikte otopark, eczane, restoran sektörel uygulamaları için TÜBİTAK ve GİB onay süreçlerini tamamlamıştır. Burada restoran sektöründe kullanılan pos sistemi GMP3 protokolü vasıtasıyla yazarkasamız ile haberleşmektedir. Pos tarafında açılan her sipariş için hem pos hem de yazarkasa tarafında unique bir numara üretiliyor. Tüm işleyiş bu numara üzerinden takip ediliyor. Ödeme yapılacağı zaman ilgili unique numaralı sipariş çağırılıp ödeme şekli seçiliyor. Bu noktada yazarkasa tarafında bu numara ile ilişki sağlanarak yazarkasa fişinin yazdırılması sağlanıyor. Bu unique numara aynı zamanda fişin üzerine basılıyor ve her iki tarafta da sipariş kapandı olarak işaretleniyor.

MT360E_front_hand_card

Bahsettiğiniz bu gelişmelerin müşterilere sağlayacağı kolaylıklar nelerdir?

Mükellef açısından bakıldığında artık mülkiyet banka tarafından mükellef tarafına geçmiştir. Bununla birlikte mükellef hem kredi kartı posu fişini hem de yazarkasa fişini ayrı ayrı düzenlemek yerine tek seferde işini çözümlemiş olacak. Bu durum özellikle paket servisin yoğun olduğu işletmelerde işleri oldukça kolaylaştırmış olacak.

Biraz da pos sistemlerinin sektöre getirdiği faydalardan söz eder misiniz?

Mikrosaray, sistemde istenilen güvenlik kriterlerini bir üst seviyeye çıkararak, uluslararası geçerliliğe sahip maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar olan TSM altyapısı ve PCI DSS sertifikasyonunu aldı.

Bir diğer önemli sertifikasyon da Mastercard / Visacard m -TIP ve ADVT sertifikasyonudur. 2015 yılı itibari ile zorunlu hale gelen bu sertifikasyonun test sürecini de Mikrosaray başarıyla tamamladı. Bununla birlikte BKM tarafından sunulan TechPos uygulamasını da eş zamanlı olarak yine ilk sırada bitirmiş oldu. Bu uygulama ile BKM – TechPos uygulama projesine dahil olan tüm bankalar için ortak bir banka uygulaması kullanılmaktadır.  Ortak uygulamanın en büyük avantajı ise çalışılmak istenen her banka için ayrı ayrı uygulama yükleyip kaldırma zorunluluğunu tamamıyla ortadan kaldırmış olmasıdır. Bir diğer avantajı ise projeye dahil olan tüm bankaların aynı pos cihazında kullanılabilir olmasıdır. Pıdion MT360E ürünü teknolojisi ve dayanıklılığı ile sektörde rakiplerine kıyasla çok önde bir ürün. 1.2 metreden düşmeye dayanıklı ve Gorilla Glass cama sahip.Bu sebeple özellikle seyyar kullanımlarda mükelleflerin öncelikli tercihi durumunda.

Akıllı telefon uygulamaları ile ödeme yöntemleri nelerdir?

Akıllı telefon uygulamalarıyla ödeme alabilmek için Mastercard / Visa m -TIP ve ADVT sertifikasyonlarının alınması gereklidir. Bilindiği üzere Türkiye’de 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren tüm ödeme cihazlarında temassız uygulama zorunlu hale geldi. Yeni nesil ÖKC’lerin de bu özelliğe sahip olması gerekiyor. Mikrosaray bu sertifikasyonu başarıyla tamamlamış, bütün NFC destekli telefonlarla ödeme alabilmekte. Yakın zamanda hayatımıza girecek Android Pay ve Apple pay uygulamalarına tamamen hazırdır.

Mikrosaray olarak müşterilerinize ne tür servis ve destek çözümleri sunuyorsunuz?

Mikrosaray olarak, İstanbul merkez ofisimizde teknik servis hizmet ekibimiz var. Bu ekip 7/24 telefonla destek hizmeti sunmakta. Türkiye çapında 150 noktada teknik servis hizmeti veren bayilerimiz ve bunların yanı sıra tüm Türkiye’ de servis hizmet ağı bulunan IBM-Seri firması ile birlikte çalışıyoruz. Bu sayede merkezden ulaşamadığımız noktalara en kısa sürede hizmet sunabiliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir