Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan Ayı için yeterli ve dengeli beslenme önerileri

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek isteyenler için çeken Sabri Ülker Vakfı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. Bu süreçte normal vücut ağırlığını korumak, ağırlık kaybetmemek veya ağırlık kazanmamak isteyenlere de önerilerde bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için kahvaltı başta olmak üzere günde üç ana öğün tüketmenin önemi biliniyor. Uzmanlar ana öğünlere ek olarak, ara öğünlerin de tüketilmesinin besin çeşitliğinin ve kilo kontrolünün sağlanmasında önemli olduğunu belirtiyor. Ramazan ayında sahur iftar ve iftar sonrası sahura kadar geçen sürede ara öğünler ile günlük ihtiyaç duyulan enerji ve besin ögesi ihtiyacını karşılamak mümkün.

Sahur, bizi oruca hazırlıyor

Ramazanın kahvaltı öğünü olarak kabul ettiğimiz sahurda tükettiğimiz besin ve içecekler, oruç süresini nasıl geçireceğimizi etkiler. 12 saate varan uzun süreli açlık öncesinde sahur atlamayın.  Sahur yapmadan oruç tutmak, kan şekerinde düşüşe, halsizliğe ve baş ağrılarına yol açabilir. Sahurda, sindirimi kolay, hazımsızlığa yol açmayacak günlük enerji, besin ögesi ve su ihtiyacımızı karşılayacak besin ve içecekler tercih etmek daha doğru olacaktır.

Sindirimi kolay ve tokluk veren besinler tüketilmeli

Sahurda, oruç süresince tok tutabilecek, susuzluğa neden olmayacak besinleri tercih etmeliyiz. Süt, yumurta, tam tahıllı ekmek az tuzlu peynirler ve yulaf, protein ve posa içeriği sayesinde uzun süreli tokluk sağlayacak kan şekerini dengeleyecek besinlerdir. Fındık, ceviz, badem gibi besinler sindirimi kolay protein ve yağ içeriği yüksek ve oldukça besleyici olduğundan sahur için ideal bir tercih olacaktır.

 İftar sofrasında porsiyon ölçülerine dikkat!

Orucunuzu hurma gibi lif içeriği yüksek bir kuru meyve ve suyla açmak kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır. Çok tuzlu olmayan peynir, zeytin, bir dilim ekmek, su veya çorba ile de orucunuzu açabilirsiniz. Mümkünse, orucunuzu açtıktan sonra yemeğe 20-30 dakika ara verin. İftar sofrasındaki çeşitlerden tüketeceğiniz porsiyonların miktarı kadar iyi ve yavaş çiğnemek de önemlidir.

Ramazan Ayına Özel Tavsiyeler

  • Sofranızda su ve lif içeriği yüksek taze sebzelerden oluşan salatalar ile yoğurt, ayran ve cacığa da yer verin.
  • Tam tahıllı ekmekler ve bulgur gibi lif içeriği yüksek tahıllar tercih edilerek enerji alımını destekleyin.
  • Kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları ve meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.
  • İftar için yiyecekleri hazırlarken ise kızartma veya kavurma yerine, haşlama, buğulama veya ızgara yöntemlerini tercih edin
  • İftardan 1-2 saat sonra taze meyveler tüketerek, su, mineral ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • İftardan sonra sahura kadar geçen sürede mutlaka 6-8 bardak, 2-3 litre kadar su tüketin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir