Tezer Öner: “Turizm istatistikleri yalan söylemez”

Seneyi kapatıyoruz. Başımız tavana erdi mi? Yoksa daha kaç fırın ekmek yememiz lazım gibi soruların cevaplarını aramaya başlayacağımız ve takkeyi önümüze koyup doğru ve yanlışları değerlendireceğimiz günlere giriyoruz…

Aslında en sevdiğim istatistiklerden biridir, turizmle alakalı olanlar. Çünkü gümrük kapısından resmen tek tek sayarak girildiği için neredeyse kesinlik arz eder. İç turizm elbette biraz daha muğlak ve belirsizlikler içerebilir. Ancak orada da otel kayıtları çok küçük sapmalarla doğru sonuçlar verir. Sadece otel dışı, pansiyon veya eş, dost, aile yanına gidip kalmalarda rakamı yakalayamayız. Gene de Türkiye’ye para kazandırmak söz konusu olduğu için yabancı turist hareketleri benim daha çok ilgimi çekiyor. Ne de olsa iç turizm parayı bir cebimizden alıp diğer cebimize koymak sayılabilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı web sayfasında muhteşem düzenli ve detaylı turizm istatistikleri yayınlanıyor. Rakam okumayı sevenler için şahane bir kaynak. Ben bazı kabullenmeler için aynı fikirde olmasam da gene de bu detaylı çalışmalar ve raporlamalar için Sayın Bakanımıza ve tüm çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum.

Şimdi bu rakamların içinde kaybolmadan kısaca ve hızlıca göze çarpanlara bakarak bir fikir ileri süreceğim. Çünkü benim gibi matematik sevenlerin hemen algıda seçicilik yapacağı bazı hareketler göze çarpıyor. Elbette ben bu yazıyı yazarken yayınlanmış olan istatistikler 9 aylık rakamları içermektedir. Ama zaten yaz sezonu bizim için lokomotif olduğuna göre bu rakamları ciddiye alabiliriz. Burada rakamları tekrarlayıp yer işgal etmeyeceğim lütfen siz de siteye girip dosyaları indirerek incelemelerinizi ayrıca yapın. Ben sonuca odaklayım…

Görünen o ki; Arjantin ve Brezilya bir önceki seneye göre coşmuş, artış oranı yaklaşık %600, İsrail ile ilişkilerin düzelmesi gayet net olarak görünüyor %450, buna şaşırmadık. Ancak mesela Suudi Araplar %4500 artış, BAE %320, Cezayir %600, Güney Afrika %1250, Hindistan %460, Malezya %1600, Singapur %950, Gürcistan %500, Yeni Zelanda %600, Avustralya %1150, Ermenistan %350, Bangladeş %320 gibi rakamlar bana şaşırtıcı geliyor. Çünkü sanırım yerleşmek veya yatırım amacı ile gelenler de turist sayılıyor. Mesela o kadar Malezyalı veya Hintli sadece gezip geri dönmüş mü gerçekten? Yoksa ev almaya veya vatandaşlık başvurusuna mı gelmiş? Bunları ayırmak gerekir mi acaba? Gürcüler ve Ermeniler zaten gelince geri dönmüyor, iş bulursa çalışmak için kalıyorlar.

Bir merak ettiğim diğer bir konu, mesela yatırım amaçlı gelen bir Suudi ülkeye üç beş kere girip çıktıysa her bir giriş çıkış ayrı ayrı mı sayılıyor? Suudiler ve Cezayirliler de genelde yatırım için geliyorlar… Esas enteresan gelen rakamlar Birleşik Krallık %2000, Finlandiya %370, Danimarka %300, İspanya %280, İtalya %300, Slovakya %500 gibi Avrupa ülkelerinde de popülerliğimiz ciddi olarak artmış… Acaba TL/EUR paritesinin bunda bir etkisi var mı diye insan düşünüyor. En ucuz tatil ülkesi olduğumuz aşikâr… Yatırım fırsatları da cabası…

2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Almanya %13,01 (4 527 853) ile birinci, Rusya Fed. %11,10 (3 864 898) ile ikinci, İngiltere (Birleşik Krallık) %8,09 (2 817 271) ile üçüncü sırada. İngiltere (Birleşik Krallık) ülkesini Bulgaristan ve İran izliyor. Almanya ve İngiltere yatırım ve ucuz tatil fırsatı olarak görmüş olmalı… Ama Rusya için savaş etkisi, Bulgaristan için sınırda bavul ticareti, İran için rejimden kaçış ve vatandaşlık başvuruları esas sebep teşkil ediyor.

En komik olanlar ise, mesela detaylı bilgi vermem gerek ki anlaşılsın; İzlanda %461 ama 600 kişiden 3300 kişiye çıktığı için. Bunun gibi Güney Kıbrıs Rum Kesimi de %500 çünkü 1400 kişiden 8600 kişiye çıkmışlar. Zaten bunların ciddi bir kısmı Fenerbahçe maçı için gelmiş olmalı.

Demem o ki, rakamlara bakarken alışık olduğumuz, bize sürekli turist gönderen savaş öncesinde de ciddi rakamları olan veya uzun yıllardır belirli bir standart yüzdesi olan ülkelerin %50 – 60 veya %100 artışları çok daha önemli çünkü gerçekten kayda değer sayılar içeriyor. O yüzden bölgesel olaylar veya dramatik etkilerden arındırılmış turizm rakamlarına ihtiyacımız var. Gerçekten turizm hedeflerimiz veya yatırımlarımız için bu şart.

Bakanlıktaki arkadaşlarımızın ellerine sağlık ama azıcık daha detaya ve biraz daha alt kırımlara da inersek ki, kesinlikle ellerinde bu rakamlar vardır; biz de daha sağlıklı sektör analizleri yapabiliriz.

Seneyi 40.000.000 turist hedefi ve istenen ciro ile kapatabilmek dileğiyle…

#tezeröner #turizmistatistik #turizm #istatistik #kültürveturizmbakanlığı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir