Volkan Ataman: “2007’den beri ‘MICE MICE’ diye bağırıyoruz!”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Fotoğraflar: Hakkı Günerkan

“2007 yılından beri Turizm Medya Grubu olarak “MICE MICE” diye bağırıyoruz. Aslında bu olguyu Türkiye’de oturtan da biziz. İnsanlar bu sektörü fark ettiler ve yatırımlar hızla artmaya devam ediyor…”

Türkiye’nin tek kongre, toplantı ve etkinlik endüstrisi fuarı ACE of M.I.C.E. Exhibition Fuarı, Turizm Medya Grubu organizasyonunda 16-18 Mart tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve İstanbul Lütfi Kırdar ICEC’te üçüncü kez MICE profesyonellerini ağırlayacak.

MICE sektörünün Türkiye’de gelişimini, 2016 yılı projeleriyle birlikte 2023’e dönük hedeflerini Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman ile konuştuk.

4

Öncelikle MICE sektöründe neler oluyor, biraz bahseder misiniz?

Pozitiften başlayalım. MICE sektörünü bizler üç segmentte ele alıyoruz. İlki ‘mekanlar’ dediğimiz toplantı otelleri, kongre merkezleri ve etkinlik alanları. Bu alana yönelik Türkiye’de son yıllarda çok ciddi yatırımlar yapıldı. İkinci segmentte yer alan toplantı yönetim firmalarına bakacak olursak; kreatif etkinlik ajansları, kongre organizatörleri, incentive firmaları ve gerilla marketing firmalarının sayısı önemli ölçüde arttı ve bunların yaptığı iş kaliteleri de son yıllarda çok ilerledi. Öyle ki biz dünya çapındaki organizasyonları ülkemizde de yapar konuma geldik.

Bir diğer segmentasyonumuzda ise servis sağlayıcılar yer alıyor. Orada da çok sayıda şirket mevcut. Servis sağlayıcılar alanındaki artışın sebebi de, mekanların ve organizatörlerin sayısındaki yükseliş oldu. Paralelinde onların servis sağladığı toplantı destek firma sayılarında inanılmaz bir yükseliş oldu.

Sektördeki bu yükselişi neye bağlıyorsunuz? Sizce bu bilinç ve farkındalık düzeyi neye bağlı olarak gelişti?

Biz 2007 yılından bu yana “MICE” diyoruz. Aslında bu olguyu Türkiye’de oturtan da biziz. O tarihten bu yana Turizm Medya Grubu olarak “MICE MICE” diye bağırıyoruz. Artık tur operatörleri bile MICE departmanlarını kendi bünyelerine katmaya başladı. ETS, Prontotour, Jolly Mice ve MİKA’nın içlerinde MICE departmanları bulunuyor artık. İnsanlar bu sektörü fark ettiler ve dolayısıyla yatırımlar da hızla yükselişe geçti.

Özetle; sektördeki kar marjlarının daha yüksek olması, kaliteli delege profilleri ve kreatif işler sektöre ilgiyi arttırarak MICE’ı yukarılara taşıdı.

 Yıllar içindeki yükselişe vurgu yaparken yüzde kaçlık bir artıştan bahsediyorsunuz?

Yüzdeyi şu an net olarak veremiyorum. Sadece şunu söyleyebiliyorum, Turizm Medya Grubu olarak 2007 – 2008 yılındaki database’imiz 1.000 firma seviyesinde iken şu anda 4.200’ün üzerinde firma mevcut.

2023 yılı için hedeflenen oranlar nedir?

Onu da şu an bilmem mümkün değil. Çünkü büyümeyi engelleyecek çok çeşitli şartlar var. Ama tabii sektör yine büyüyecek. Çünkü Türkiye coğrafi olarak merkezi konumda bulunuyor. Ortadoğu, Avrasya, Balkanlar, Avrupa ve Akdeniz pazarlarının tam yanındayız. Uluslararası toplantı endüstrisinde şöyle bir gerçek var, hep belli destinasyonlarda toplantılar, kongreler organize edildiğinden dolayı delegeler de aynı destinasyonlardan sıkılmaya başladılar. Her defasında Barselona’ya gitmek ister misiniz mesela?

Artık yeni destinasyonlar gerekiyor. Viyana, Barselona, Paris, Amerika hep üst sıralarda. Ama Türkiye özellikle İstanbul için konuşuyorum; Merkezi konumu, tarihi kültürel değerleri, Boğaz’ı, yeni teknolojili toplantı ve kongre merkezlerine sahip oluşu, hizmet kalitesinin üst seviyede olması dolayısıyla İstanbul toplantı delegeleri için cezbedici bir destinasyon. Keza fiyatlarımız da onlara göre çok daha düşük. Daha ucuza daha kaliteli hizmeti verebiliyoruz.

 Negatif tarafları nedir diye sorsam?

Yakın bir zaman önce Sultanahmet’te bir patlama oldu. 3-4 ay öncesinde de Ankara’da patlama oldu. Suriye’den 2.5 milyon insan geldi, halen de gelmeye devam ediyor. Doğuda çok ciddi bir terör var. Doğal olarak bunlar dış basında sürekli haber oluyor. Rus uçağının düşürülmesi sonucu yaşanan kriz ve diğer hepsi Türkiye’nin güvenli bir ülke statüsünden çıkmasına sebep oluyor. Güvenlik biliyorsunuz, MICE için en önemli konuların başında geliyor.

7

MICE için güvenlik birincil öneme sahip. Ya alt yapısal sorunlar? O konuda İstanbul sınavı geçebiliyor mu, çözüm önerileriniz ile birlikte paylaşabilir misiniz?

Elbette, direkt uçuş MICE’ta yine en önemli konuların başında geliyor. Bizim Türk Hava Yolları gibi bir avantajımız var. THY’nin İstanbul’a direkt 269 noktaya uçuşu var. Bu bizim için çok güçlü bir avantaj. Ama havalimanı kapasitesinin çok düşük olmasından dolayı da geç kalkmalar, şehrin üzerinde yarım saat – 40 dakika dolaşmalar gibi çok ciddi sarkmalar da olmuyor değil. Üçüncü havalimanıyla bu sorunların aşılacağını düşünüyorum. İstanbul gibi bir şehre üçüncü havalimanının yapılması alt yapı sorununu ciddi oranda çözecektir.

Bir diğer önemli noktada şu ki, kongre vadisindeki otellerde yoğun kongre, toplantı sezonunda fiyatlar fahiş oranda yükseliyor. Paralelinde birçok toplantıyı da elimizden kaçırıyoruz. Bu sorunu bir an önce düzeltmemiz gerekiyor.

“DESTİNASYON PAZARLAMASINI ÖĞRENMELİYİZ”

Bunların yanı sıra asıl yapmamız gereken, destinasyon pazarlamasını öğrenmek. Biliyoruz, bu bir uzmanlık işi. Bizim bu alana hizmet eden İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’de convention bürolarımız bulunuyor. Bunlar Ticaret Odası bünyesinde kısıtlı bütçelerle faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyorlar. MICE fuarlarına evet katılıyorlar ama ben daha aktif olmaları gerektiğini düşünüyorum. Hedef ülkelerde ciddi bir pazarlama çalışmasının mutlaka yapılması gerekiyor. Tabii segmente dayalı olarak…

Bir destinasyon pazarlamasından söz edildiğinde bundan ne anlıyoruz? MICE için doğru hedef kitlenin çıkarılması ve o kitleye doğru mesajların yıl içinde sürekli biçimde verilmesi gerekiyor. Stant açıyorsanız orada aktif olarak çalışacaksınız da. Hedef kitlenizi çok doğru belirleyeceksiniz ve ona nokta atışları yapacaksınız demektir.

Şunu özellikle söylemek istiyorum, bizim çok daha profesyonel, niş, spesifik, MICE’a yönelik hedef kitlelerinin çıkarılarak doğru pazarlama stratejilerinin uygulanması zorunlu hale geldi. Çünkü bu konuda çok zayıf olduğumuzu düşünüyorum.

3

Biraz da ACE of MICE’ın bu seneki içeriği hakkında bilgiler almak isterim. Bu yıl katılımcıları neler bekliyor?

2016 senesinde fuarımızı 8103 metrekarelik bir alana çıkartıyor ve yabancı katılımcılarla beraber 329 stand sayısına ulaşmış oluyoruz. Üç gün boyunca B2B görüşmelerin yer alacağı fuarda aynı zamanda kurumsal firmaların, MICE sektörünün, iş ve cemiyet hayatının önemli kadın simalarının ağırlanacağı “MICE’ın Kadınları” paneli, fuarcılık sektörünün geleceğinin tartışılacağı “Fuarcılık Sektörünün Geleceği, Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği Çalıştay ve Zirvesi, sosyal medya, nöro marketing, hybrid toplantılar, greenmeeting, mobil etkinlik çözümleri, etkinlik teknolojileri ve daha pek çok farklı konudaki pek çok oturum meraklılarıyla buluşacak. Fuarın ilk gün akşamı Feriye Lokantası’nda gerçekleşecek AMEzing Network Parti gece boyunca dans şovları, müzik grupları, video mapping şov, dj performansı gibi etkinlikler ile unutulmaz bir geceye imza atacak. Fuar atmosferi 17 Mart gecesi Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreniyle yükselmeye devam edecek. Görkemli kırmızı halı seremonisi ile gerçekleştirilecek ACE of M.I.C.E. Kongre, Toplantı ve Etkinlik Ödülleri sahiplerini bulacak.

MICE sektör profesyonellerinden oluşan 2 bin 500 davetlinin katılacağı ödülleri sahiplerine televizyon dünyasının ünlü isimleri takdim edecek. Üniversitelerin Turizm ve Pazarlama İletişimi öğrencileri ile sektör duayenlerinin bir araya geleceği keyifli söyleşiler bu yıl fuara renk katacak. Yüne fuar aktivitelerinden 18 Mart Cuma günü gerçekleşecek “MICE’ın Cinleri” programını gençler Tourismo Group sponsorluğunda ücretsiz olarak takip edebilecek. Fuar birbirinden ilgi çekici aktivite, çalıştay ve öğretici buluşmasıyla bu sene de farkını ortaya koyacak.

Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecek olan yarışmanın turizm sektörüne katkıları ne olmakta?

ACE of M.I.C.E. Türkiye’de MICE endüstrisinin varlığını, farkındalığını ortaya çıkarıyor. Türkiye MICE Endüstrisinin global MICE pazarında olmasına katkı sağlıyor, hosted buyer programıyla yeni kongre, toplantı ve etkinliklerin Türkiye’ye kazandırılmasını, sektörün sürdürülebilir olmasını, sektör paydaşlarının bir araya gelmesini, paneller ve seminerlerle sektör sorunlarını tartışabilme, çözüm yollarını bulabilmeye ve mesleki gelişime katkı sağlıyor. Gençler bu sayede MICE sektöründe doğru kariyer yapabilme konusunda yönlendiriliyor. ACE of MICE, dünya MICE endüstrisinin üçüncü büyük fuar-zirvesi ve dünya MICE endüstrisinin en büyük ödül törenidir.

 Kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün büyüklüğü ve son yıllardaki performansı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Türkiye MICE turizminin son zamanlarda parlayan yıldızı konumuna geldi. İstanbul ve Antalya’da bu alanda ciddi potansiyel bulunuyor. Türkiye Avrupa, Akdeniz, Orta Doğu ve Balkanlar’ın tam ortasında yer aldığı için bu konuda şanslı bir konumda bulunuyor. Hizmet ve servis kalitemiz, otel ve kongre merkezlerimizin yeni ve teknolojik oluşu, ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri, mevsimi, bulunduğu coğrafyanın merkezi olması, en önemlisi THY’nin 264 noktaya direk ulaşım sağlaması bizi MICE sektöründe öne çıkarıyor. Turizmde kaybettiğimiz pazarları, MICE ile kapatmamıza olanak sağlıyor. Sektörün, bu şekilde eski parlak günlerine kavuşabileceğini düşünüyorum.

2

Ülke gündemindeki son durumun turizm sektörüne nasıl etkileri oldu? Bir kaç yerde MICE’ın turizmin kurtarıcısı olacağına dair söylemleriniz yer aldı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Son zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmelerin turizmde yol açtığı kayıplar, yılın 12 ayı sürdürülebilen kongre, toplantı ve etkinlik turizmi ile telafi edilebilir. Türkiye turizm gelirinin yüzde 40’ının MICE endüstrisinden kazanıldığını tahmin ediyoruz. MICE turizmi için Türkiye’ye gelen delegeler üst düzey gelir ve eğitim seviyesine sahip.

Tatil turizminin Nisan ayında başlayıp Ekim’de sona erdiğini sezon dışı dönemde tesislerin kapandığını, otellerin düşük doluluk oranıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü göz önünde bulundurursak tesislerin toplantı alanlarını kullanarak otelleri 12 ay boyunca açık tutabiliriz. Son zamanlarda Türkiye’de ve çevresinde yaşanan olumsuz gelişmelerin turizmde yol açtığı kayıpları, yılın 12 ayında sürdürebildiğimiz kongre, toplantı ve etkinlik turizmi ile telafi edebiliriz. Ancak kongre, toplantı ve etkinlik turizmine daha fazla odaklandığımız zaman bu boş geçen ayları organizasyonlarla doldurabiliriz.

Ödül töreninin kazananları yakın bir zaman önce belli oldu. Bu yıl için sürpriz isimler var mı?

Sürprizlerimiz her zaman var tabii ki. 74 kişilik bir jüri heyeti birincileri belirledi. Bizde bu süreç çok sistemli ve programlı işler. Başvuruları alırız, jüri heyeti önceden onları online olarak puanlar. En yüksek puanları alanlar finale kalır. İçlerinden üç tanesi jürinin karşısına çıkar, birebir kendi etkinliğinin sunumunu yapar. Bu da noter huzurunda yapılan bir oylama olur. Jüri üyelerinin puanları sonucunda birinciler belli olur. Biz birinciyi her zaman gizli tutuyoruz. 17 Mart’ta da açıklayacağız.

Bunu şundan dolayı sordum, siz de bilirsiniz ki pek çok ödül töreninde bir al gülüm ver gülüm olayı vardır. Biraz önce işleyişi anlattınız ama ACE of M.I.C.E.’ın güvenilirliğini daha nasıl anlatırsınız bize?

Çok net anlatabilirim. Biz bu organizasyona sektörden 300’e yakın firmayla bir beyin fırtınası yaparak başladık. Biz standart bir ödül töreni olmayacağız; çok itibarlı, güvenilir, profesyonel bir jüri heyetinin olduğu, birebir jüri üyelerine sunumların gerçekleştirileceği, sunumların kameralar tarafından kayıt altına alınacağı ve noter huzurunda yapılacağı bir ödül töreni gerçekleştirmek istedik.

Sistemi şöyle düşünün, siz en iyi etkinlik kategorisi için başvurduğunuz zaman zaten 10’larca firma başvuru yapıyor. Bunu kim seçecek? Etkinlik satın alma yapan kişilerin seçiyor olması lazım. Birincisi biz jüriyi doğru oluşturuyoruz. Doğrudan da kastım şu, Türkiye’deki büyük kurumların etkinlik, toplantı planlamasını yapan kişileri jüri heyeti olarak belirliyoruz. Bu zaten işin çok güvenilir olmasına imkan sağlıyor. İkincisi noter huzurunda yapıyoruz. Üçüncüsü tüm gün kameralar tarafından kayıt altına alınıyor. Bu işleyiş Türkiye’nin hiçbirinde uygulanmıyor. Biz dünya MICE endüstrisinde en büyük ödül töreniyiz. Hepsini gezdim gördüm. Bu kadar büyük çapta olanına rastlamadım.

Turizm Medya Grubu’nun ACE of M.I.C.E. dışında yeni ödül törenleri veya farklı projeleri olacak mı?

Var. Erken Rezervasyon Fuarı yapmayı planlıyoruz. Bu da Türkiye’de bir ilk olacak. Kasım sonu Aralık başı gibi düşünüyoruz. Biraz önce konuştuğumuz sıkıntılar vardı ya, bunlar tatil turizmini çok fazla vurdu. Şu anda Akdeniz ve Ege’deki oteller ciddi doluluk sorunu yaşayacaklar. Ben daha iki gün önce Almanya’daydım, CMT Fuarı’na gittim. Orada da Türkiye’den birçok katılımcı vardı. Herkes oteli açalım mı açmayalım mı derdindeydi.

Biz Erken Rezervasyon Fuarı’nı şöyle planlıyoruz, fuarla oteller ve tatil satan acentalar stant açacaklar. Ciddi bir iletişim kampanyası yapılarak iç pazarın erken rezervasyon fuarı mantığıyla canlandırılmasını hedefliyoruz. Tamamen iç pazarın hedeflendiği bir fuar olacak.

Bunun dışında yine MICE sektörü için düşündüğümüz bir e-ticaret portalı var. Şu an yazılımları başladı. Kurumsal satın almacılarla MICE endüstrisini buluşturacağımız bir web portalı olacak.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir