Yiyecekler Müzelik Oldu

Patatesten jambona, peynirden zeytine kadar değişik yiyeceklere adanan müzeler, farklı kültürlerin mutfakları hakkında fikirler verirken, yiyeceklerin ekonomiye ve kültüre etkilerini de gözler önüne seriyor.

Seyahat etmek isteyenlere 1000’i aşkın havayolunun milyonlarca rotası için en ucuz uçak bileti alternatiflerini sunan Skyscanner, “yiyecek” temalı müzeleri listeledi. Son yıllarda sayıları giderek artan yiyecek müzeleri, bulundukları ülkelerin mutfak kültürünü, damak tadını, yiyeceklerine atfedilen anlamları ve bu yiyeceklerin ekonomiye etkilerini göstermesi açısından gezmeye değer turistik mekânlar olarak öne çıkıyor.

ABD Öncü

Yiyecek müzelerinin en yoğun olduğu ülkelerden biri ABD. Amerikalıların patates, jambon, tatlı jöle gibi pek çok yiyecek için müzesi var.  Blackfoot, Idaho şehrinde yer alan ve patatese dair birçok ayrıntı barından “Patates Müzesi” de bunlardan biri. Bölgedeki patates yetiştiricileri tarafından 1988 yılında açılan müze, patatesin ülke ekonomisindeki yeri ve mutfaklar için önemini anlatıyor. Patatesin ABD’deki tarihini anlatan müzenin en ilginç parçası ise dünyanın 38 cm’lik en büyük patates cipsi. Bunun yanı sıra müzede Peru kazılarında çıkarılan 1.600 yıllık bir patates kabı, patates endüstrisine hizmet etmiş kişilerin hayat hikâyeleri, patatesle ilgili milli anılar ve daha pek çok şey var.

ABD’nin Wisconsin şehrinde yer alan “Hardal Müzesi”nde ise yaklaşık 5 bin kavanozda hardal çeşitleri sergileniyor. Müze aynı zamanda bir hardal market olarak da hizmet veriyor.  New York’ta ABD gıda firması Kraft tarafından açılan “Jell-O Müzesi”, jölenin hikâyesini anlatan bir diğer müze.

Avrupa’dan Değişik Örnekler

Hollanda’nın Alkmaar şehrindeki  “Peynir Müzesi” de görülmeye değecek yiyecek müzeleri arasında. Alkmaar’ın peynir pazarının karşısına kurulmuş olan müzede peynir yapımı ve çeşitleri hakkında bilgiler ve peynirle ilgili eşyalar bulunuyor. Fransızlar ise Loire Valley’de bir “Mantar Müzesi”ne sahip. Mantar severlerin ziyaret etmekten çok hoşlanacağı bu müzede, pek çok yabani ve alışılmamış mantar türünün tadına bakmak da mümkün.  İtalya’nın Liguria şehrinde yer alan “Olive Müzesi” ise zeytinin 6 bin yıllık tarihini, insanlığa etkilerini anlatıyor ve zeytinin geçtiği aşamaları sergiliyor.

Yanıklar Dahi Müzelik

Bu müzelerin arasında tema olarak en ilginç olanı ise yine ABD’de bulunuyor. Virjinya eyaletinde yer alan “Yanık Yiyecekler Müzesi”, müze küratörü Debroah Conant’ın bir gece arkadaşlarına yemek hazırlarken yemeğinin altını yakması ile başlıyor. Müze, aynı zamanda ziyaretçilerine küratör Conant ile tur imkanı da sağlıyor. Müzede hemen her yiyeceğin ya da yemeğin yanık halleri sergileniyor.

Genel içinde yayınlandı olarak etiketlendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir