Yonca Aközer: Dijital çözümler kongre turizmine çare oldu

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Pandemi süreciyle yükselişi daha da hızlanan dijital değişim ve dönüşüm günümüzün olmazsa olmaz gerçeği. Yeni ekonomi diye adlandırılan bu süreç belki de en çok pazarlamayı etkiledi. Zaten pazarlama her zaman için kendini en çok yenilemesi, şartlara göre tasarlaması,  krizlerden fırsatlar üretmesi gereken bir dal oldu. Son bir yıldaki pandemi koşulları tüm dünyada iş yapış şekillerini değiştirdi. Artık hedef kitlenize ulaşmak için dijitalin gücünden faydalanmak kaçınılmaz oldu.

Bu dijital dönüşüme paralel kuruluşunu duyuran Digital Network Alkaş, Türkiye’nin yeni nesil dijital etkinlik, sektörel içerik ve iş birliği platformu olarak hizmet veriyor. Pandemi sonrası dijital dönüşümün pazarlamadaki payını ve turizm sektörünün evrilişini Digital Network Alkaş – DNA Genel Müdürü Yonca Aközer anlattı.

Dijital pazarlamadaki yükselişi rakamlarla nasıl açıklarsınız?

Araştırmalar gösteriyor ki, fiziki etkinliklerden çevrimiçi etkinliklere geçişte katılımcı sayısı yüzde 200 artış gösterdi. Maliyetler yüzde 50’den fazla düştü ancak karlılık oranı da o ölçüde azaldı. Dijital ortamlarda tanıtım yapan markalar için maliyetin azalması bütçelerine elbette fayda sağlıyor. Firmalar pazarlama bütçelerini daha düşük maliyetle çoklu kanal olarak devam ettiriyor. Etkinlik firmaları için ise çok hızlı ve daha sık konferans yapma gerekliliği doğdu. Çevrimiçi etkinliklerle kullanıcı verimliliği yüzde 80 artarken, nokta atışı hedef kitleye ulaşma oranı ise yüzde 100 büyüdü.

Dünya çapındaki dijital pazarlama harcaması 2020 yılında 332 milyar dolardı. 2021 sonunda 389 milyar dolar olması öngörülüyor. Son 1 yılda yaşanan bu artışla aslında 2024 yılına kadar yüzde 58 büyüme beklentisi ile dijital pazarlama harcamalarının 526 milyar dolara ulaşacağı da beklentiler arasında. Deloitte’un “Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları” başlıklı 2020 raporuna göre 2019-2020 yılında dijital reklam harcamaları yaklaşık yüzde 39 artmış görünüyor.

Bu yükselişin turizm sektörüne etkisi nedir? Salgın sonrasını nasıl görüyorsunuz?

Salgınla birlikte getirilen yasaklar, kısıtlamalar, doğan çekinceler nedeniyle turizm sektörü pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerin başında yer aldı. Türk turizmi her zaman için krizler karşısında çareler üretmeyi bilmiştir ve bilmektedir. İşte bu noktada dijital çözümler turizmin itici gücü olmaktadır. Özellikle kongre turizminde dijital çözümler sektöre çare olmuştur.

Kongre turizminde iş yapış modellerinin dijitale dönüşmesi pandemiden sonraya da uzanacak ve hibrite dönecektir. Yüzyüze iletişim özlenirken, çeşitli nedenlerle dijital değişim ve dönüşümün sunduğu zaman ve mekan sorununu ortadan kaldıran çözümlerden de yararlanmaya devam etmek isteyenler olacak ve işte tam bu noktada hibrit mükemmel bir çözüm olarak yükselecektir. Kongre otellerimizin hibrit etkinliklerimiz için kullanılmaya devam edeceği düşüncesindeyiz. Bir yandan dijital etkinlikler devam ederken eş zamanlı olarak hibrit organizasyonlar gündeme gelecektir. Dijitalleşen ve değişen dünyada, pandeminin de etkisiyle çevrimiçi etkinlikler yüzde 1000 artış göstermiştir.

Turizmde gelecek trend öngörüleriniz nelerdir?

Turizmde gelecek trend öngörümüzde müşteri deneyimi, kişiselleştirme en önemli konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Müşteri deneyimindeki mutluluğun, kongre ve turizm sektörünün anahtarı olacağını düşünüyoruz. RE360 konferans konuşmacılarımızdan ve çağımızın en önemli dijital analistlerinden Brian Solis’in söylediği gibi; pandemiyle birlikte artık herkesin daha kaygılı olduğunu düşünürsek, turizm sektöründe müşterisini mutlu etmek, müşteri deneyimini ileri seviyeye taşımak en önemli kriter olacaktır. Turizm sektörüne yönelik paylaşımlarda o yörenin tarihi, turistik güzellikleri, yemekleri, konaklama imkanlarının yanı sıra insanlarının davranış biçimleri önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zeka, robotlaşma artarak sürse de seyahatseverlerin tercihlerinde otel personelinin, esnafın, yöre halkının turiste yaklaşımı bugün olduğu gibi yarın da en önemli kriterlerden biri olacak, hatta artan rekabet dünyasında önemi yükselecektir. Kişiselleştirmenin yoğun kullanımı ve bunun artarak devam etmesi insani ihtiyaçların, insan dokunuşunun yadsınamaz bir unsur olarak iz bırakacağının başka bir kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Biz de DNA olarak, online etkinliklerin sağladığı kolay erişim, zaman tasarrufu, zengin içerik, hızlı bilgi edinme, hızlı etkileşim, daha çok kitle, bütçesel tasarruf, uluslararası erişim, dünyayla aynı anda güncel olmak gibi özellikleriyle etkili sonuçları ortaya çıkarma konusunda ayrıcalıklı bir platform olarak her zaman için turizm sektörünün yanında olacağız.

#DigitalNetworkAlkaş #DNA #dijitaldönüşüm #turizm #hibritetkinlik #kongreturizmi #yoncaaközerröportaj

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir