2012 yılını DEĞERLENDİRDİLER , 2013’ten UMUTLULAR

Türkiye’nin önemli markalarından üst düzey isimler piyasalar açısından 2012 yılını değerlendirdi, 2013 yılına yönelik beklentilerini paylaştı.

2012 yılını hedefleri doğrultusunda başarıyla kapatan şirketler gerçekleştirdikleri yatırımlarla önümüzdeki dönem is potansiyellerini daha ileri noktalara tasıma gayretinde. Dünya ölçeğindeki ekonomik belirsizliklere rağmen 2013 için umutlu mesajlar veren sektör temsilcileri Türkiye’nin yakaladığı ivmenin süreceği düşüncesinde birleşiyor.

2012 yılı faaliyet gösterdiğiniz sektör ve şirketiniz adına nasıl geçti?

Ipragaz A.S. Dökme Gaz Satıs Müdürü Kemal Güveli  

Tüplü, Dökme ve Otogaz sektörlerinde binlerce bayisi ile milyonlarca tüketicinin enerji ihtiyaçlarını karşılayan İpragaz, Türkiye LPG sektörünün en önemli oyuncularından biridir. Getirdiği yenilikler, yüksek standartlardaki kaliteli ürünler ve hizmetlerle Türkiye’de yasam kalitesini yükselten enerji sektörünün ‘Mavi Dev’i İpragaz, birçok sektöre özel ürün ve hizmet sunmaktadır.

Turizm sektöründeki otel, restoran, dinlenme tesisleri, marina, havaalanı, gibi isletmelerin ısıtma, sıcak su eldesi, buhar eldesi ve mutfaklarında pişirme için enerji ihtiyaçlarını karşılayan İpragaz, talep ve ihtiyaca yönelik en uygun ürünlerle kesintisiz ikmal seklinde tüketicilerin daima yanındadır.

LPG’nin yanı sıra 2004 yılı sonu itibariyle LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) çalışmalarını başlatan İpragaz, Türkiye genelinde sanayi müşterilerine LNG ile hizmet vermeye devam etmektedir. Temiz, çevreci ve kullanımı kolay olan yakıtlar içerisinde en ekonomik olan boru hattı vasıtasıyla temin edilen doğal gazın boru hatları ile ulaşamadığı yerlere bu konfor LNG ile sağlanmaktadır. LNG’nin turistik isletmeler tarafından tercih edilmesindeki birinci ve en önemli neden ekonomikliğidir. Bugün orta büyüklükteki bir isletme için, LNG’nin kalorifik bazda yaklaşık değerlerle, LPG’ye göre % 60, kalorifer yakıtına göre % 50, fuel oil 6’ya göre % 20 daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir neden ise LNG’nin temiz ve çevre dostu bir enerji kaynağı olmasıdır.

Gerçek manada 2004 yılında Türkiye’de adından söz edilmeye baslanan dökme LNG, geçen zaman zarfında Türkiye enerji pazarında büyümesini sürekli olarak sürdürmüştür. 2011 yılında yaklaşık olarak 0,7 bcm’lik bir hacme ulasan Türkiye dökme LNG pazarının Türkiye’ye ithal edilen toplam LNG miktarı içerisindeki payı % 9’un altındadır. Her yıl dökme LNG pazar hacminin yaklaşık % 10’u doğal gaz boru hatlarının gelişimine paralel olarak sektörün kayıp hanesine yazılırken bugüne kadar bu eksiklik yeni kullanıcılarla telafi edilmiş, hatta 8 yıldır pazar bir önceki yıla göre büyümesini sürdürmüştür.

2012 yılına gelindiğinde 2000’i askın kullanıcıya ulaşılmakla birlikte hacimsel büyümenin biraz durduğunu gözlemliyoruz. Bunda en önemli etki, doğal gaz boru hattı yayılımının yanı sıra dökme LNG sektörü için çok önemli bir paya sahip olan asfalt plentlerindeki tüketimlerin bir miktar yavaşlamış olmasıdır. Turizm sektöründeki dökme LNG kullanımında ise az da olsa artış sürmektedir.

D-Smart CEO’su Ali Güven

D-Smart olarak 2007 yılından bugüne Doğan TV Holding bünyesinde faaliyet gösteriyoruz. 2012 yılında internet ve TV hizmetlerini aynı çatı altında toplayarak önemli bir fark ortaya koyduk. Türkiye’deki dijital platformların dünyadaki örnekleri arasında iyi bir yere sahibiz. 2012 yılında abone sayısında hızlı artıs gösteren bir platformuz. D-Smart Net internet hizmetimizle birlikte tüm Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 2 milyon haneye ulaşıyoruz.

D-Smart’ın akıllı sistemi sayesinde yüzlerce şifresiz kanal ve D-Smart’a ait özel kanallar, 29 adet HD kanalla zengin ve kaliteli bir içeriği izleyicilerle buluşturuyoruz. “Dünyanın sporunu sunma” sözü verdiğimiz abonelerimize bu sözümüzü tuttuk ve 2012 yılında canlı spor yayın anlaşmalarımızı birbiri ardına imzaladık. Binlerce tutkunu bulunan NBA basta olmak üzere bu vaadimizi yerine getirdik. Bu yıl Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, Amerikan Futbolu Ligi, Formula 1, MotoGP, WWE, WNBA’i ve Voleybol Erkekler/Bayanlar Birinci Ligleri’ni içeriğimize kattık. Sadece sporla sınırlı kalmadık, her ay ortalama 80 yeni belgesel, 15 yeni dizi ve çok sayıda film yayınlayarak; her kesim izleyiciye uygun içeriği sunmayı hedefledik.

İnternet ve dijital yayıncılık teknolojilerinin kesişim noktasında yaptığımız yatırımlarla gerçekleştirdiğimiz kampanyalara, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yön verdik. TV ve internet hizmetini bir arada, tek hizmet fiyatına sunarak, D-Smart’ı olan abonelerin fatura yükünü hafifletiyoruz. 2012 yılı içerisinde kullanıcılarımıza, BLU, PDL (progressive download) teknolojisi sayesinde internet üzerinden yüzlerce film, dizi, belgesel, çizgi film ve spor karşılaşmalarını D-Smart cihazlarına indirebilme, ücretsiz şekilde izleme kolaylığı ve avantajını sunduk. Tüm bunların yansıması olarak çok başarılı bir yıl geçirerek, pay tv dünyasında görülmemiş bir hızda büyüme kaydettik.

İnoksan Pazarlama ve Marka Müdürü/ V. Genel Müdür Esra Altay

Sektörümüzde tahmini 500 şirket var. Sektör büyüdüğü için, pazara yeni oyuncular giriyor ve rekabeti arttırıyor. Ancak sektörde sayılabilecek markalar bir elin parmaklarını geçmez. Sektörün yeni olması ve büyük sıkıntı içinde olması gibi nedenlerden markalaşmaya yönelik bir çalışmanın gerçekten yasama geçmesi zorlaştırıyor. Çünkü markalaşma bir süreç. Bir marka olmak için ciddi bir sürece, insan kaynağına, sermayeden ayrılmış ciddi bir bütçeye ihtiyaç var. Bu maliyeti sağlamadan sektöre girenlerin  rekabet gücü yüksek oluyor.  Geleceğe yatırım yapmak yerine günü kurtarıyorlar. Yeni markaların oluşması mümkün olmuyor ama sektördeki oyuncu sayısı arttığı için rekabet çok artıyor. 2012 yılı da bu rekabete sahne oldu.

2011 yılında stratejik bir karar alarak sektörümüzde bir ilk olacak bayilik sistemini kurduk. Şirketimiz, fiyat sabitlemesi yapılmayan, bayi adaylarının hep farklı modelleri uyarlama taleplerinin geldiği bir sistemde kendi yapısını kurmaya başarmıştır. 2011’de 20- 25 bayiyle kurduğumuz bayilik sistemimiz, bugün 40 bayiye ulaşmıştır. 2012’de sisteme daha fazla yatırım yaparak, bayilerimizin bölgesel reklâmları, showroom düzenlemeleri, eğitimleri v.b. alanlarda destekleyerek iletişimimizi güçlü tuttuk. Bu da birlikte kazanırken büyük islerinde alınmasını ve başarıyı getirdi. 2012 yılını; 2011 yılında yakaladığımız büyümeyi korumuş, yatırımlarımızla altyapımızı güçlendirdiğimiz bir yıl olarak özetleyebiliriz.

Pasfil Makine Genel Müdürü Mete Yılmazer

Avrupa ve dünya ülkelerinde yasanan ekonomik daralmalar 2012 yılını ekonomik beklentilerin bir önceki yıla göre düşük olacağı bir yıl haline getirmişti. Pasfil Makine olarak bizler bu olumsuz havanın hakim olduğu 2012 yılı içerisindeki beklentilerimize ve hedeflerimize ulaşmış bulunmaktayız. 2012 yılı içerisinde otel ve restoran mutfakları için sağladığımız endüstriyel ve yarı endüstriyel makarna makinelerinde, 2011 yılı satış rakamlarımızı, 2012 yılı içerisinde katlamış durumdayız. Restoran ve otel yönetimleri her geçen sene taze makarna, ravioli, tortellini gibi ürünlerin önemini daha iyi kavramakta ve bunların üretimi için şeflerimiz makine kullanımını tercih etmektedir.
Şeflerimiz makine tercihlerinde distribütörlüğünü yapmakta olduğumuz İtalyan markası olan, konusunda dünya lideri La Monferrina ve Imperia markalarını tercih ederek bizi sektörde lider firma yapmışlardır. 2012 yılı içerisinde ithal ettiğimiz makarna makineleri dışında üretimini kendimizin yaptığı tatlı dolum, porsiyonlama ve krema enjekte makineleri, ithal ettiğimiz dolgulu çift renk kurabiye makineleri, kuru pasta dökme makineleri, Isıtıcılı karıştırıcılar (Cooker), bisküvi şekillendirme makineleri, susamlama bulama makineleri, damgalama ile pastacılık sektörünün sorunlarına çözüm üretmeye devam ettik.

Donuk gıda sektörü için gidamak.com adresimizden içli köfte makineler, köfte şekillendirme makineleri, makarna makineleri ev kullanıcıları için ise e makarna. com adresimizden ev tipi makarna makinelerini müşterilerimizin beğenisine sunmaya devam ettik.

PERMAK Makine A.S. Genel Koordinatörü Metin Tunç 

Permak Makine olarak 2012 yılının son çeyreği itibari ile 2012 için belirlediğimiz hedefler ulaşmış ve sektördeki lider pozisyonumuzun sürdürülebilirliğini bir kez daha çözüm ortaklarımıza gösterebilmiş olmaktan mutluluk duymaktayız.
2012 yılı içerisinde tamamlanan otel ve merkezi çamaşırhane yatırımlarının %80-%85’inde Permak Makina olarak var olmamız bu mutluluğumuzun kaynağıdır. Sektör lideri olmak; sadece sektöre makine tedarik etmek değil, is ortaklarımıza çözümler sağlamak, islerini ve hayatlarını kolaylaştırmaktır.

Sile Genel Müdür Yardımcısı Aliye Uzun

Sile olarak dünyanın en iyi mutfak bıçaklarını Türk asçı ve mutfak meraklıları ile buluşturma misyonuna 2006 yılında basladık. 2012 yılında üstlendiğimiz bu görevde 6. yılımızı doldurduk. Alman Wüsthof, Triangle, Japon Kai markalarının yanında ürün gamımıza 2012 yılı içerisinde Fransa’nın en bilinen prestijli markası olan Laguiole en Aubrac bıçaklarını da kattık. Dünyanın en seçkin mağazalarında satışa sunulan bu markaları Türkiye’ye Sile güvencesiyle sunuyoruz. 2012 yılı içerisinde müşteri profilimizin en önemli kısmını oluşturan Aşçılık okulu ve kursları ile is ortaklıklarımıza devam ettik. Böylece mesleğe gönül verenlere isin basından üstün kalite ile tanışma fırsatı sunduk. Türkiye’de hızla devam eden gastronomi yatırımları beraberinde kaliteli ve prestijli markalara talebi artırıyor. Bu talebi karşılamak adına yıl içerisinde gerek ürün çeşitliliğimizi gerekse stok adetimizi maksimumda tutmaya gayret gösterdik.

Sayısı her geçen gün artan, mutfak meraklılarında alıskanlık olmus Sile indirim günleri ve hediye kampanyalarını gerek sosyal medyadan gerekse web sayfamız üzerinden (www.sile.com.tr) duyurduk. Her kesimde müsterilerimizin talep ve
beklentisi bizim için çok önemli. Bize gelen öneriler şirket alım ve satış politikamızı belirliyor. Bu sebeple takipçilerimizle “silebicakciniz”adıyla sosyal medya üzerinden de sürekli iletişim halindeyiz. 2012 yılında da ürünlerimiz ve hizmetlerimizle is ortaklarımızın ve müşterilerimizin memnuniyetini esas aldık. Beklentileri karşılıyor olmanın gururunu yasıyoruz.

2013 yılında faaliyet gösterdiğiniz pazarlara yönelik beklentileriniz neler?

ALI GÜVEN: 2013 yılında D-Smart olarak pazardaki yeni dinamikler doğrultusunda hizmet paketlerimizi sürekli geliştirmeye devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırdıkça, istedikleri içeriği onlara sağladıkça ve en önemlisi katma değerli isleri aynı çatı altında topladıkça dijital servisler alanındaki konumumuz güçlenecektir. Platformlar için teknoloji ve içeriğin birlikte konumlanması ve katma değerli hizmetlerle birlikte sunulması da önem kazanacaktır. 2012 yılında kabuğuna sığmayan ve hızla büyüyen bir D-Smart gördük. 2013’de ise hizmet skalasını genişleten,teknoloji ve altyapıya daha fazla yatırım yapan, müşteri memnuniyetini tüm operasyonunun odak noktası haline getiren bir D-Smart görüyor olacaksınız.

ESRA ALTAY: Pazarda çok firma olması maalesef yeni girişimcileri özendiriyor. Dışarıdan bu görüntü ilgi yaratıyor. Özellikle sermayesi ve üretici destekli girişimcilik cazibesini devam ettiriyor. Oyuncu fazlalığı sektörde fiyat ve karlılığı düşürüyor ve bu durumda rekabet zorlaşıyor. Etik olmayan is ahlakını giderek bozan bir ticaret gelişiyor. Kaliteli kurumsal birkaç firmanın önder ve örnek olması sektörü iyileştirecektir. Türkiye gelişmekte olan bir ülke, piyasanın genel görünümü güzel, büyüme oranları da iyi gidiyor. 2013’de Türkiye’nin ortalama yüzde 4 büyümesi bekleniyor, biz de büyümeyi bu civarda tutmayı planlıyoruz. 2012 yılında aldığımız TURQUALITY/ Marka desteği ile yönümüzü yurtdışına çevirdik. İhracatta daha da büyümeyi hedefliyoruz ve her geçen yıl 5 kıtada ki yayılımımızı arttırıyoruz.

KEMAL GÜVELİ: 2013 yılı için öngörümüz,pazardaki dökme LNG tüketici sayısının giderek artacağı ancak satış hacimlerinin 2012 yılı seviyelerinde kalacağı yönündedir. Başka bir deyişle kullanıcı sayısı artarken kullanıcı basına tüketim miktarları biraz düşecektir. Sektörünün lider firması Ipragaz,hitap ettiği tüm sektörlerde olduğu gibi bundan sonra da turizm sektörüne yakın pozisyonunu koruyarak,sektörün ihtiyaçlarını en iyi şekilde algılamaya ve karşılamaya çalışmak için bilgi, tecrübe ve kaynakları optimum şekilde değerlendirmenin yöntemlerini belirlemeye çalışacaktır.

METE YILMAZER: Pasfil Makine olarak 2013 yılında da gene ülkemizde bulunmayan teknolojileri getirmeye,kendi ürettiğimiz dolum makinelerimizde sektör lideri olarak kalabilmek için sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda kendimizi ve üretimimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Hızla büyüyen ve gelişen otel ve restoran mutfaklarında İmperia ve La Monferrina markalarının en yeni modelleriyle var olmaya devam edeceğiz. Üretimini ve ihracatını yaptığımız tatlı dolum makinelerimizle ülkemizin pastacılık sektörü kadar dünyanın birçok ülkesinin sorunlarına çözüm bulmaya devam edeceğiz. Pasfil Makine gıda sektöründeki konumunu daha da güçlendirmek ve bu başarı serüvenini sürekli kılma adına her geçen gün kendini geliştiren ve yenileyen bir anlayısla yoluna devam etmektedir. Hedeflerimize ulasabilmek için hizmet kalitemizi daha da arttırarak müsterilerimizin memnuniyetini kurumumuz için vazgeçilmez gören bir anlayısla
geleceğimizi planlıyoruz. Türkiye’de benzer ve farklı sektörlerde temsilcilik yapan firmaların yasam grafiklerinin aksine, kurulduğu günden beri ivmelenerek büyüyen firmamız bu başarısını, yaptığı ise verdiği öneme, sektörel ihtiyaçları doğru tanımlayabilmesine, her zaman konusunda lider firmalarla çalışmasına ve profesyonel takım ruhuna sahip çalışma arkadaşlarıyla, satısını yaptığı her bir ürüne verdiği teknik desteğe borçludur. Sürekli gelişim ve değişimin kaçınılmaz olduğu günümüzde, müşterilerimizin ihtiyaçları olan çözümleri; zamanında ve üstün kalite ile sunabilmek, öncelikli hedefimizdir.

METİN TUNÇ: Permak Makine olarak 2013 yılından beklentilerimiz, artarak süren otel ve hastane yatırımlarını ve çözüm ortaklarımız olarak gördüğümüz yatırımcılarla beraber yatırımlarının ekonomik ve efektif olarak işletebilmeleri için Permak Makina olarak 35 senedir yaptığımız gibi elimizden gelenin en iyisini yapacağız. 2013 yılı ile ilgili büyüme rakamı vermek gerekirse 2013 yılı büyüme oranımızın % 25-35’ler mertebesinde olması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu oran Otel ve Hastane yatırımlarının büyüme oranıdır. Ortadoğu, Afrika ve Yakın Asya ülkelerinin bir kısmında refah seviyesinin artması, bu bölgelerdeki yatırım oranlarını artıracak ve Permak Makine bu artan oranların 2013 yılında da yakın takipçisi olacaktır. 35 yılda elde edilen tecrübe ve deneyim, firmanın özellikle yurtdışı servis hizmetlerinde kendini belli etmiş, pek çok Avrupalı üretici firma, farklı ülkelerdeki servislerini Permak`a aktarmayı uygun bulmuşlardır.

SİLE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ALİYE UZUN: Türkiye, son yıllarda dünyada yasanan durağanlığın tersi yönünde her alanda ciddi bir hareketliliğe sahip. 2013 yılında bu hareketliliğin yeme içme sektöründe daha hızlı olacağını ön görüyoruz, nitekim yapılan yatırımlarda bunu doğruluyor. Is yeme ve içme olunca bize, bizim sektöre düşen pay çok büyük. Öncelikle Sile olarak yine müşterilerimizin beklentilerini dikkate olarak web sayfamızı yeniledik, www.sile.com.tr yeni yüzü ile 2013 yılına merhaba diyecek. Yeni yıl Sile takipçileri için çok kazançlı kampanyalarla baslayacak ve böyle devam edecek. Kampanyaları kaçırmak istemeyenlere, bizi sosyal medyadan ve www.sile.com. tr den takip etmelerini öneriyorum. Online alışveriş imkanı ile Türkiye’ninen uzak yerlerine kaliteyi ulaştırmaya devam edeceğiz. Kaliteyi yakından görmek, incelemek ve bilgi almak isteyenlere İstanbul Kadıköy’deki showroom’umuzda randevulu hizmet veriyoruz. 2013 yılı içerisinde Türkiye’nin farklı şehirlerine de bayilik verme düşüncemiz var. Aşçılarının, mutfak meraklılarının ihtiyaç ve taleplerini en üst düzeyde karşılayarak,Türk yeme içme sektörününde kalkınmasına Sile olarak destek vermeye devam edeceğiz. 2013 yılında, beklentilerin daha çok kalite ve çeşitlilikten yana olacağı düşüncesindeyiz. Şimdiden tüm sektöre istikrarlı bir yükseliş dileriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir