“2013’te Parametrik Mimarlık Programlarına Önem Verilmeli “

Y. Mimar Dr. Abdullah Erençin parametrik bilgisayar programlarına vurgu yaparak, “Kendimizi, firmalarımızı, öğrencilerimizi ve eğitimimizi  revize etmemiz gerekir” dedi.

Dünyadaki oteller, kafeler ya da restoranların en az hizmetleri kadar dış ve iç görünüşleri de çok önemli. Bu açıdan bakıldığında endüstriyel tasarım ve mimarlığın da HoReCa sektörü için çok önemli bir alan olduğu açığa çıkıyor. Uzun yıllar HoReCa sektöründe çeşitli projelere imza atan ve sekiz buçuk yıl İ.T.Ü İç Mimarlık Bölümü’nde eğitmenlik tecrübesi bulunan Poliform Mimarlık’ın kurucusu Y. Mimar Dr. Abdullah Erençin’e konuyla ilgili birkaç soru sorduk.

Bugün Türkiye sınırları içinde birçok büyük firmaya is yaptığınızı biliyoruz. Gerçekleştirdiğiniz önemli projelerle ilgili bilgi verir misiniz?

Geçtiğimiz yıl birçok firmaya is yaptık. Örneğin, Shaya grubuna Starbucks Kafelerin yapımında müteahhitlik hizmetleri verdik, proje yönetimini Emir Yapı’nın üstlendiği Sarıyer-Büyükdere’de bulunan eski adliye binasının Fransa’nın önde gelen gastronomi ağırlıklı butik otel zincirlerinden RELAIS&CHATEUX olarak yeniden işlevlendirilmesi, röleve restitüsyon ve restorasyon projelerini yürüttük. Ayrıca, KKTC’de Net Holding’in uzun dönem kiraladığı 400 dönüm mare-monte arazisi üzerinde delux otel, villalar, alışveriş merkezi Türk köyü ve su parkından oluşan kompleksin konsept ve uygulama projelerini halen yürütüyoruz. Yine KKTC’de Net Holding’e ait inşaatı halen sürmekte olan 30 bin m2lik Royal Resort Hotel’in ana restoranı, delux restoranı, İtalyan restoranı, dördüncü kat VIP Lounge’ı ve büyük toplantı salonunun dekorasyon projelerini ve uygulama kontrollüğünü yapıyoruz. Bunların yanında, dekorasyon projelerini ve şantiye uygulamalarının kontrollüğünü yaptığımız Delux Cağaloğlu Levni Otel’in çatı katı panoramik restoranının proje çalışmaları da sürüyor.

Yine geçtiğimiz sene Altunizade’de Uran Holding’e ait mevcut yönetim binasının 4 yıldızlı 80 odalı Ramada Otel haline getirilmesinin mimari tadilat projeleri hazırlandı ve şantiye kontrollük çalışmaları yürütüldü. Son olarak, Victoria’s Secret mağazalarının cephe uygulama projelerini yapıyoruz.

Özellikle HoReCa ve Turizm sektörlerine yoğunlasmak sizin seçiminiz miydi? 

Ho-Re-Ca alanında çalışmaya 1993 senesinde Pepsi Cola Internasyonale ait olan Pizza Hut mağazalarının tasarımları ile basladım. Daha sonra on sene konsept projelerini Danimarkalı Peter Person’ın üstlendiği Gategourmet kafelerin uygulama çalışmalarında bulunarak devam ettim. Simdi de konsept projelerini Amerikalı ve Hollandalı tasarımcıların yürüttüğü Starbucksların uygulamalarında beraber çalışıyoruz. Otel tasarımı da Ho- Re-Ca çalışmalarının bir devamı olarak düşünülmeli. Bu yüzden ilgimizi çekiyor.

 Türkiye’nin endüstriyel tasarım ve mimarlık alanlarında su anda bulunduğu pozisyonu değerlendirir misiniz? 

Amerika ve diğer birçok batı ülkesinde endüstri tasarımı ve mimarlık çalışmaları ile eğitimi büyük ölçüde parametrik
bilgisayar programları ile yürütülüyor. Ülkemizdeki tasarımcıların ve eğiticilerin bu konuya daha çok önem vermeleri gerekir.

Birlikte çalıştığınız kişileri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

Ben sekiz buçuk yıl İTÜ İç Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştım. Çalıştığım tasarımcıların bizim bölümden kendi öğrencilerim olmasına dikkat ederim.

2013 yılında sizce tasarım ve uygulama alanlarında dünyada ve Türkiye’de ne gibi değişiklikler ve gelişmeler olabilir?

2013’te daha çok sayıda firma tasarımlarını parametrik mimarlık programları kullanarak gerçekleştireceklerdir. Çağdas olacaksak, kendimizi, firmalarımızı, öğrencilerimizi ve eğitimimizi bu yeni duruma göre revize etmemiz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir