Ata Akbal: “Yüzde 40 büyüdük, umutluyuz…”

Kimya sektörünün güçlü oyuncularından Baugen İlaç ve Kimya, endüstriyel temizlik alanında İduna markalı ürünleriyle sektöre ürün tedariki sağlıyor. Pandemi salgınında ihracat kaleminde kimya sektörünün ilk sıraya yükseldiğini belirten Baugen İlaç ve Kimya Genel Müdürü Kimyager Ata Akbal, İduna markalı dezenfektan ve kolonyalar ile hem ihracat hem de ciroyu önemli oranda arttırdıklarını söylüyor. Salgında geçtiğimiz yılın ilk yarısına göre %40’lık büyüme hacmi yakaladıklarını anlatan Akbal ile Baugen firması  ve İduna markasının yılsonu hedeflerini ve gelecek döneme ilişkin yatırım ve projelerini konuştuk.

Baugen İlaç Kimya’yı kuruluşuyla tanıtarak, İduna markalı, deterjan temizlik ürünleri ve malzemeleri alanına yönelik faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Firma olarak bu kategoride yer alan ürün gruplarınız, ürünleriniz nelerdir?

Kimya sektörünün güçlü şirketi Baugen, 8 yıl önce kimya ve biyoteknolojinin birleşmesi fikrinden doğdu. Kimyager olarak sektördeki 20 yıllık birikim ve tecrübem ile endüstriyel temizleyiciler, gıda hijyeni, çiftlik grubu ve temizlik ürünleri üreten bir firma olarak Baugen şirketini kurdum. Kendi bünyemizde üç farklı ArGe laboratuvarında, alanında uzman kimyager arkadaşlarımız ile birlikte müşterilerinin ihtiyaç duyacağı, her türlü yeni ürünü geliştirmekteyiz. Geçtiğimiz yıl firmamıza kazandırıp, tescil ettiğimiz İduna markası 1959 yılında Danimarka’da kurulmuş ve kuzey efsanesinde temizlik sembolü anlamına gelmektedir. Ürünlerimizde kullandığımız reçetelerimizin büyük çoğunluğu Almanya, Amerika ve Danimarka gibi kimya sektörüne öncülük yapan ülkelerdeki ürün içerikleri ile benzer formül, kalite ve etkinliği göstermektedir. Baugen ve İduna markalı ürünlerimizi ağırlıklı olarak oteller, çamaşırhaneler, hastaneler, okullar, fabrikalar, gıda işletmeleri, endüstriyel mutfaklar, restoranlar, askeri birlikler, bakanlıklar, demir, deniz yolu ve hava yolu şirketleri, süpermarketler, büyükbaş ve küçükbaş besi ve süt çiftlikleri, kuru gıda üretim hatları, kanatlı hayvan yetiştiricileri ve kesimhaneleri, entegre süt ve süt ürünleri işletmeleri kullanmaktadır.

Özellikle Mutfak Grubu’nda İduna Mat, Rinse Aid, Capasal, Fra 2000, Dishmate ve Melisa; Çamaşır Grubu’nda İduna Süper, Popular, Perle Matik, Emulsifier, Soft Glory; El ve Vücut Hijyeni Grubu’nda Avecs, Turkuaz ve Duna Shampoo; Yer Bakım Grubu’nda Turbo Rens, K 2000, Poli 2000, Jensen Star,  İduna Mop; Genel Temizlik Grubu’nda J-3000, Leifi, Asepclean, Sanisal 22, Tenozid 8, Ocean Fresh, Dunax, WC Rens; Marine Grubu’nda Neptune Marine Cleaner, Rust Remover, Rüşt Wash, Dishmarine; Dezenfektan ve Hijyen Grubu’nda Safehands, Handygel, Idz, Hygeia 500, Hygeia 505 ve Cabinda öne çıkan ürünlerimizdir.İhracatınız var mı? Bugüne kadar ağırlıklı hangi pazarlara çalıştınız?

Dünyanın değişik kıtalarında 15 farklı ülkeye ihracatımız mevcuttur. Ağırlıklı olarak, Avrupa, Asya, Balkan ülkeleri ve Orta doğu ülkelerine satış yapmaktayız. Pandemi dönemi bizlere gösterdi ki, bu türlü salgın  dönemlerinde ihracat ürünlerimizin fazlalığı, hem firma çalışanlarımız hem ülke menfaatleri için çok değerli. Dolayısıyla şu an ihracat bölümümüze yurt dışı pazar müşterilerine hakim, deneyimli yeni personeller almak üzereyiz. Bu sayede ihracat potansiyeli yüksek kimyasal ürünler üreticisi olarak daha fazla ülke ve müşteriye ulaşmış olacağız.

Endüstriyel sektörde bağlı bulunduğunuz kategorinin son dönemdeki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu alanda ürün tercihlerini neler belirliyor? Pandemi süreci pazarın üretim kriterlerini, standartlarını ne yönde şekillendirecek? Kalite standartlarınızı nasıl etkileyecek?

Endüstriyel temizlik sektörü ülkemizin yetişmiş eğitimli insan gücü, toplumumuzdaki girişimci yönü olan çalışkan vatandaşlarımız ve ülkemizin coğrafik konumunun avantajı ile her geçen yıl daha da güçlenmektedir. Gerek 83 milyon kendi insanımızın gerekse Avrupa, Asya, Balkan ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerinin ihtiyaçlarını kalitemiz, hızlı servisimiz ve ekonomik fiyatlarımız ile karşılayabilmekteyiz. Pandemi sürecinde yerli temizlik, dezenfektan ve hijyen ürünleri üreticileri olarak başarılı bir sınav geçirdiğimizi düşünüyorum. İduna markalı el ve vücut dezenfektanı, ortam dezenfektanı, antibakteriyel sıvı sabun, kolonya ürünlerimiz ile bizler çok hızlı bir şekilde hem iç pazar müşteri ve bayi taleplerini hem de ihracat müşterilerimizin hijyenik ürünler taleplerini yoğun bir çalışma programı ile cevap verebildik. Pandemi döneminde ülkemizin ihracatında kimya sektörü birinci sıraya yükselmesi, bizler gibi sektör temsilcilerini oldukça gururlandırıp, motive ve mutlu etmiştir. Üretim tesisimizin mevcut kalite standartları bakanlığımızın belirlediği kriterlere uygun olarak GMP koşullarına göre tasarlanmıştır. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgemiz mevcuttur. Alanında uzman kadroları barındıran, kalite standartları arttırıldıkça bu duruma adaptasyonu hızlı olan firmalar daha fazla iş yapma potansiyeline sahip olacaklardır. İçinde bulunduğumuz süreçte tüketicileri neler bekliyor? Tüketici alışkanlıklarında nasıl bir değişim bekliyorsunuz?

Akdeniz tipi sıcakkanlı ve Anadolu tipi sevecen bir toplum olmamız sebebiyle sarılma, tokalaşma, büyüklerimizin elini öpme olmazsa olmazlarımızdı. Bu alışkanlıklardan artık toplumumuz azalma eğilimi gösterecek. Artık vatandaşlarımızın hayatlarında yeni, bugüne kadar hiç bilmedikleri veya ihtiyaç duymadıkları hijyen ürünleri vazgeçilmezleri olacak. Pandemi döneminde olduğu gibi bundan sonra da düzenli olarak evlerine hem el ve vücut için hem de kapalı ortam dezenfektanları ve kolonyalarını bulunduracaktır. Dezenfektan ve hijyen ürünü kullanımımın tüm dünyada yeni bir yaşam kültürü haline geleceğini düşünüyoruz. Burada toplumumuz için en büyük tehlike yeterli alt yapısı, bilgi birikimi ve personeli olmadan, sırf fırsatçılık uğruna yanlış reçete, eksik hammadde ve düşük etken maddeler ile dezenfektan üretimi yapan firmalardır. Bu konuda vatandaşlarımızın daha fazla araştırmacı, bilinçli tüketici olması, bakanlığımız da bu tür firmaları tespit etmek için denetimlerini artırması gerekmektedir.

Pazarın cirosal ve adetsel büyüklüğü nedir? Firma olarak pazar içinde kendinizi ne şekilde konumlandırıyorsunuz?

Pandemi döneminde yapılan ihracatta kimya sektörünün birinci sıraya yükseldiğini belirtmiştim. Bu dönemde gerçekleşen sektör ihracatının büyük kısmını dezenfektan, kolonya, antibakteriyel ıslak mendil, antibakteriyel sıvı sabun ve çamaşır suyu gibi her türlü hijyenik temizleyiciler ve deterjanlar oluşturmuştur. İduna markalı dezenfektan ve kolonyalarımız ile bizler de hem ihracatımızı hem de ciromuzu önemli oranda arttırmış bulunmaktayız. Bu süreçte yeni pek çok yerli ve yabancı firmaya yeni bayilerimize, İduna hijyen ürünlerimizi ulaştırdık. Bu sayede yeni ihracat müşterileri de edinmiş olduk.

Yılı ne şekilde kapatmayı planlıyorsunuz?

Bu yıla hızlı bir giriş yapmıştık. Gerek yurt içi gerek yurt dışı Baugen ve İduna markalı ürünlerimizin satışlarında artış gerçekleştirdik. 2019 yılının ilk yarısına göre %40’lık bir büyüme hacmi yakaladık. İkinci 6 ay için de umutluyuz. Umarım en kısa sürede tüm dünya vatandaşları olarak, salgın ile mücadele yollarını geliştirip, en kısa sürede aşı ve tedavi süreçlerini hızlandırmış oluruz.

Gündeminizde yeni yatırımlar, yeni ürünler var mı?

Pandemi döneminde üretim kapasitemizi ve pazar payımızı arttırmak üzere mevcut üretim hattımıza ilave olarak, yeni 4 adet 2 000 lt reaktör alımını gerçekleştirip, İkitelli O.S.B.’deki üretim tesisimize kurulumunu yaptık. Yeni Otomotik Dolum Makinesi yatırımımız ile birlikte hem zamandan tasarruf ettik hem de kapasitemizi büyük ölçüde arttırdık.  ArGe personelimiz de müşterilerimizden gelen talepler ve sektörün ihtiyaç duyduğu yenilikçi ürünler üzerinde çalışmalarını hızlı bir şekilde devam etmektedir. Son olarak turizme tedarik sağlayıcı olarak sektörün gidişatına yönelik tespit ve önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Ülke olarak bu yaz döneminde hedeflediğimiz yabancı turist sayısını maalesef ulaşılamayacağız. Ama pandemi döneminden çıkartılacak dersler ile her bir işletme otel, pansiyon, restoran, hava, deniz ve kara yolu firmaları, kısaca turizm sektörüne hizmet veren tüm oyuncular, dezenfeksiyon uygulamaları, mesafe kurallarına uyum, ortam hijyenine özen gösterecek şekilde alt yapılarında ciddi revizyon ve iyileştirmeyi en kısa sürede yapmalıdır. Yabancı ve yerli turistler için ulaşım, konaklama, eğlence ve beslenme ortamlarını güvenilir bir şekilde COVID-19’a göre şekillendirmelilerdir. Bu duyarlılık ile oluşturulacak hijyenik mekanlarda içinde bulunduğumuz yılda ağırlıklı yerli turistlere, gelecek sene hem yabancı hem yerli turistlere hizmet vererek turizm cenneti ülkemizin tanıtımını yaparak, Avrupa’nın ilk tercih edilen turizm ülkesi konumuna gelmesini sağlamalıyız. Turizm sektörünün daha hızlı faaliyete geçmesi ve uygun şartlarda hizmet vermesi adına Baugen firmamız ve İduna markamızla birlikte ülkemizdeki tüm turizm tesisleri ve yan kuruluşları için dezenfektan, hijyen ürünleri, temizlik kimyasalları tedariklerini geçekleştirmek ve ülke ekonomimizin normale dönmesine katkıda bulunmak için uzman kadromuz ile birlikte cani gönülden çalışmak bize mutluluk vermektedir.

#idunakimya #iduna #kimya #otel #restoran #hijyen #covid19

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir