BODER Başkanı Halil Özyurt: “İyi niyetli ama yetersiz bir açıklama”

Turizm Acil Önlem Planı’nı iyi niyetli ancak yetersiz bulduğunu belirten Bodrum Otelciler Birliği (BODER) Başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Halil Özyurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Eylem Planı’nı ana başlıklar halinde şöyle değerlendirdi:

“Sektör olarak zor günler geçirdiğimiz bu dönemde Başbakanımızın açıkladığı Turizm Acil Önlem Planı’nı iyi niyetli ancak bilhassa Ege Bölgesi işletmeleri için yetersiz buluyorum. Şöyle ki, yıllık 750 bin dolar döviz girdisi sağlayan turizm konaklama ve deniz tesisleri yatırımcılarının ihracatçı statüsünde sayılarak kredi finansmanına hak kazanmaları büyük ölçekli işletmeler için olumlu bir gelişme olsa da Ege Bölgesi’ndeki küçük ve orta ölçekli KOBİ’ler için çok yüksek bir değer. Bu rakamın 100 bin dolar’lara kadar indirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tabii bununla da bitmiyor. Yine bununla ilgili olarak miktarın 100 bin dolarlar seviyesine düşürüldükten sonra diğer sektörler gibi işletmelerin KDV ve ÖTV vergilerinden de muaf tutulması gerekiyor. Biz zaten TÜROFED olarak geçtiğimiz hafta Acil Eylem Planı ile ilgili Ankara’da bir toplantı yaptık ve bu konudaki eksiklikleri gündeme getirdik.

Başbakanımız tarafından yapılan basın toplantısında; 2016 yılı kira ve ecrimisil bedellerinin 3 yıl süre ile erteleneceği açıklanmıştır. Burada ecrimisil işleminin geçmişe yönelik bir işlem olduğu göz önüne alındığında, işletmelere 2016 yılında tebliğ edilen ecrimisil tahakkukları geçmiş yılları kapsadığında, düzenlemenin 2016 yılı ve önceki yılları kapsayacak şekilde değerlendirilmesi ve ayrıca taksitlendirme yapılırken peşin ödeme yapılır gibi yüzde 35’lik indirimden faydalanılarak faizsiz (gecikme zamsız) olarak taksitlendirilme işleminin düzenlemesi halinde bu düzenleme turizmcilere faydalı olacaktır.

Turizm Acil Eylem Planı’na ilişkin bir açıklama da, elektrik, su, atık su ve katı atık konusuna getirilmesi planlanan yeni uygulamayla ilgiliydi. Bu konunun sadece yeşil yıldızlı işletmelerle sınırlandırılmasını yerinde bulmuyorum. Türkiye’deki Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli işletmelerin sayısı 3000 civarında, yeşil yıldızlılar işe yaklaşık 300’lerde. O yüzden 2018 yılı sonuna kadar sadece yeşil yıldızlı belgeli işletmelere değil, tüm belgeli işletmeler de indirime tabi tutulmalıdır.

Son olarak dikkatimizi çeken bir başka konu, SGK teşvikleri. SGK primleri de bu kötü turizm sezonunda en azından peşin ödemelerde şu anda yapılan yüzde 5’lik indirimin yerine yüzde 15 seviyelerine çıkarılmalıdır.

Turizm çok kırılgan bir sektör. Dolayısıyla buraya gelen misafirlerimizin can güvenliğinin ve emniyetinin sağlanabilmesi açısından ülkemizin bir an önce savaş ortamından çıkıp barış ortamına girmesi gerekiyor. Sonuçta savaş olan ülkeye turist gelmeyeceğinden ötürü bu güzel Türkiyemiz’de ivedilikle barış ve huzur ortamı sağlanmalıdır.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir