FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları: “Eksi yönleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir”

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, Turizm Eylem Planı’nı şöyle değerlendirdi:

 Hükümetin açıkladığı turizm paketi için teşekkür ediyoruz. Sektörün bildirmiş olduğu görüşlerin biraz daha dikkate alarak hazırlandığı bir paket daha faydalı olurdu. Eylem Planı kapsamında açıklanan 6000 USD uçak desteği, geçmiş yıla göre hitap ettiği ülke sayısının artması ve daha fazla uçağı (tarifeli seferlerde söz konusu) kapsaması kesinlikle olumludur. Bu desteğin gerçekten etki etmesi için uçak planlamaları yapılmadan bildirilmesi fayda sağlar. Bu anlamda biraz geç kaldığımız aşikardır, bekleyip faydalarını göreceğiz. Desteğin sadece nisan ve mayıs olarak belirtilmesi ise yetersizdir. Bu desteğin tüm sezonu kapsaması ve bir an önce açıklanması fayda sağlayacaktır.

400 bin kişi ve üzeri yolcu getiren A gurubu acentalara kredi garanti fonu desteği ile kredi kullandırma imkanı konusunda şunu söyleyebilirim, bu rakam son derece yüksek bir tutar olup sadece 8-9 acentayı talep olması halinde destekleyecektir. Bizim ülkemize yolcu getiren diğer acentalara ve tur operatörlerine karşı haksız rekabet durumu oluşmaktadır. Bazı ülkelerden gelen yolcu sayısının tamamı 400 binin altındadır! Turizmi yaymak ve farklı ülkelerden yeni potansiyel yaratma söylemi ile çelişen bir uygulama olmuştur.

Banka kredi ödemelerinin yeniden yapılandırılması konusu son derece doğru bir karardır. Fakat ihtiyaç olması halinde denilip ucu açık bırakılmıştır. İhtiyaç olduğu aşikardır, en kısa sürede yasal düzenlemeler yapılmalı ve hayata geçirilmelidir. Aksi halde daha büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacağız.

Deniz turizminin teşvik edilmesi önemli ve doğru bir karardır. Uzun vadede faydası olacaktır.

İhracatçı sayılması konusu önemli olup, uygulamanın nasıl olacağı tebliğ edilmelidir.

Örneğin KDV iadesi mümkün olacak mı? Sadece Eximbank kredilerine yönelik bir çalışma ise faydası olamayacaktır. Çünkü Eximbank kredi kullanımlarında teminat mektubu istemektedir. Bu koşuş konaklama sektörünü zorlayacak bir durumdur. Bu konuda tam olarak hangi haklardan yaralanacağımız konusu net olarak ifade edilmelidir.

Çevreleye duyarlı belgesi almış olan işletmelerin enerji, su katı atık bedellerini en düşük fiyattan alması konusunda şunu söylemek isterim. Bakanlık belgeli tesislerin bu hakkı vardı zaten sonradan kaldırıldı. Asıl yanlışlık buradadır. Bakanlık belgeli tesislerin bu hakkı niçin geri alındı? Ayrıca yeşil yıldız belgesi almak için bir geçiş süresi konulup, bu zor dönemde en azından işletmelere bir destek sağlanabilirdi.

Belgeli tesislerin ecrimisil ciro paylarının ve kira ödemelerinin ertelenmesi doğru bir karardır. Burada erteleme yapılırken faiz uygulamasının ne olacağı konusu netleşmelidir. Faiz uyguladıktan sonra bu destek olmaktan çıkmıştır.

Çevreye duyarlı tesis belgesine sahip işletme sayısı 300 civarındadır. İşletme belgeli toplam tesis sayısı 3000 civarındadır. Bu durumda sektöre katkısı %10 civarında amacından uzak bir destek olmuştur.

Ecrimisil, kira ve ciro payı Bakanlık’tan tahsis edilmiş işletmeleri kapsamaktadır. Bu uygulamaya tabii olacak işletme sayısı bütün içerisinde yine az bir orandır. Ayrıca Orman Bakanlığı kira ve tahsisleri kapsam dışındadır. Bazı bölgelerde tahsisli tesis neredeyse yoktur.

Bütün bunları dikkate aldığımızda iyi niyetli bir gayret olarak görünüyor. Fakat Türkiye turizmi ve konaklama sektörü ile uyuşmayan, gerçek manada fayda sağlamayacağına inandığımız bir sonuç çıkmıştır. Mutlaka eksi yönleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca Sayın Başbakan’ın bahsettiği yapısal çalışmalar konusu en kısa sürede netleştirilmeli ve sektöre açıklanmalıdır.”

 

Genel içinde yayınlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir