Ekonominin lokomotifi ‘Bacasız Sanayi’

Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, gayrimenkul ile sanayi gelişimi kadar “Bacasız
Sanayi” de denilen turizmin çok önemli bir katma değer olduğunun altını çizerken “Turizmin gayrimenkul enstrümanlarından daha farklı olarak birçok faktörü içinde barındırmasından dolayı çok önemli ve ayrıcalıklı bir yere oturtulması gerekmektedir. Türkiye’de büyük ve hiç bitmeyecek bir turizm potansiyeli var” dedi.

Türkiye’nin son dönemdeki ekonomi gündeminde, giderek artan gayrimenkul yatırımları ve sanayileşmenin bir dengeye oturtulması yer alıyor. Konut satışlarının azalması, sanayileşmenin ise teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapılırken bir ülkenin en büyük gelişme ivmelerinden olan turizmin de dikkate alınması gerektiğine dikkat çekiliyor. Markalı şehir içi otelciliği yatırımlarını hızlandıran Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, turizmin bir ülke ekonomisinin en büyük lokomotiflerinden biri olduğunu dile getirdi.

İSPANYA ÖRNEĞİNE BAKILMALI
Gayrimenkulün başlı başına gelişme için yeterli olmadığını vurgulayan Çelikkanat, “Dünya yakın zamanda bunun bir örneğini İspanya’da yaşadı. Gayrimenkuldeki plansız ve kısa vadede hızlı ilerleme, pazar doyum noktasına geldiğinde tüm ülke ekonomisini durduracak kadar kendine bağladı. Ardından da ülke büyük sıkıntılara girdi. İspanya, turizm gelirleri ve döngüsü çok güçlü olduğu için ayakta kalarak toparlanabildi” dedi. Gayrimenkulün katma değeri ve çevresine yarattığı sinerjinin çok ciddi boyutlarda gerçekleştiğini vurgulayan Ferzan Çelikkanat, “Ancak gayrimenkul kısa vadede başlayan ve biten bir operasyon. Ekonomilerde devamlılık ve sürdürülebilirlik esastır. Devamlılık da maalesef tek başına tüm sistemi gayrimenkul geliştirmeye yükleyerek olmaz” ifadelerini kullandı. Turizmin, sermaye hareketleri konusunda konut ve benzeri gayrimenkul enstrümanlarından daha farklı olarak birçok faktörü içinde barındırmasından dolayı çok önemli ve ayrıcalıklı bir yere oturtulması gerektiğini vurgulayan Ferzan Çelikkanat şöyle devam etti: “Gayrimenkul; malum katma değeri ile başlayan, istihdam, dolaylı istihdam, devamlılığı olan ticari döngü ve döviz getirisi özellikleri gibi inşaatı bittikten sonra da yaşamaya devam eden bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle turizme aktarılacak sermaye uzun vadede de her zaman önemli bir argüman olacaktır.” Belirli bir bölgede “Bacasız Sanayi”ye yani turizme sermaye akışının çok önemli olduğunu vurgulayan Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü, “Aksi halde birbirinin benzeri ve kendi içlerinde tekrar edilmiş ürünler yaratılır ve bu tarz bir rekabet pazarı aşağı çeker” dedi.

LOKASYONU ŞİŞİRMEYİN, BÖLGEYİ KALKINDIRIN
Turizme yönelik yatırımların iştahının son dönemlerde hayli kabarık olduğunun altını çizen Ferzan Çelikkanat, “Tarihi bölgeler, kum – deniz – güneş üçlemesi, kış turizmi ve daha birçok unsuru ele aldığımızda Türkiye’de büyük ve hiç bitmeyecek bir turizm potansiyeli olduğunu söyleyebilirim. Bu yatırımların gerek yerel gerekse ulusal mecralar tarafından onaylanması ve programlanması safhasında daha seçici, planlı ve bölgesel dengeleri gözeterek hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Ferzan Çelikkanat, turizmde en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan birinin de bir lokasyonu “şişirmek” yerine yatırımların bir bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine fayda sağlayacak şekilde planlanması olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir