Erhan Çakay: “Turistleri kaptırmamak için daha fazla kalifiye insan yetiştirmeliyiz”

Haber: Gönül Yıldırım

Cari açığın ilacı olan bacasız sanayi turizm sektöründe sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunun altını çizen Akgün İstanbul Hotel Genel Müdürü Erhan Çakay, sektörün en büyük sorunlarından birisinin kalifiye personel açığı olduğuna vurgu yaparak, kalifiye insan kaynağı yetiştirilmezse, turistlerin başka destinasyonlara kaptırılabileceğine dikkatleri çekti.

Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te Türkiye’ye en çok döviz kazandıran turizmin hedefleri büyük! Ülke olarak yaptığımız her 100 liralık ihracatın 65 doları ithalata giderken, turizmde dışa bağımlılık oranı binde 4-5 civarında gerçekleşiyor. Turizm sektörü, net döviz kazandırması, 54 alt sektörü (gıda, enerji, tekstil, ulaştırma, inşaat vb.) doğrudan etkilemesi, istihdam oluşturması, istihdamı ülke geneline yayması ve ülkeler arası dostluğu pekiştirmesiyle Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

Ülkemizde 2022 sonu itibariyle konaklama tesisi 21 bin 100’ü, yatak sayısı ise 1,9 milyonu geçti. Pandeminin ardından geçtiğimiz yıl 51 milyon turist ve 46 milyar dolar gelir elde eden turizm sektörü, bu yıl rekor kırmaya hazırlanıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 60 milyon turist ve 56 milyar dolar dövizin gelmesi planlanıyor. Dünya turizminde süper ligde olan Türkiye’ye, 2028 yılında ise 90 milyon turistin gelmesi öngörülüyor.

Cari açığın ilacı olan bacasız sanayi turizm sektöründe sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunun altını çizen Akgün İstanbul Hotel Genel Müdürü Erhan Çakay, sektörün en büyük sorunlarından birisinin kalifiye personel açığı olduğuna vurgu yaparak, kalifiye insan kaynağı yetiştirilmezse, turistlerin başka destinasyonlara kaptırılabileceğine dikkatleri çekti. Turizmde nitelikli insan kaynağı sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret eden Çakay, “Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 turizmde rekorların kırılacağı bir yıl olacak. Amerika’dan Avrupa’ya Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın her yerinden aylar öncesine rezervasyonlar almaya devam ediyoruz. Ancak, sektörümüzde ciddi bir kalifiye personel açığı da bulunuyor. Bu sorun bir an önce çözüme kavuşmaz ise, ülkemize gelen turistleri rakip destinasyonlara kaptırabiliriz.” dedi.

“Hizmet sektöründeyiz, hizmet kalitesini korumalıyız”

Geçtiğimiz yılın sonu itibariyle ülkemizde konaklama tesisinin 21 bin 100’ü, yatak sayısının 1,9 milyonu geçtiğini hatırlatan Çakay, hizmet sektörü olan turizmde, hizmet kalitesinin korunması gerektiğini anlatarak şunları açıkladı: “Sektörümüz pandemi döneminde insan kaynağı açısından ciddi yaralar aldı. 2023 yılına geldiğimizde ise, ön bürodan bankete, kat görevlisinden servis hizmetlerine kadar hemen hemen her alanda kalifiye personel bulmak neredeyse imkansız bir duruma geldi. Bilindiği gibi sektörümüz olası en küçük krizden bile anında etkilendiğinden ve bu kriz dönemlerinde de sektörden personel çıkarılması durumunda kalınması nedeniyle çalışanlar tarafından turizm tercih edilen bir sektör olmaktan çıkmaya başladı. Diğer taraftan sektörde işler iyiye gittiğinde ise nitelikli personel bulamayan oteller, farklı sektörlerden niteliksiz insanları sektörümüze dahil etmek durumunda kalabiliyor. Bu sektörümüz için ciddi bir risktir ve nitelikli insan kaynağı sorunu bir an evvel çözülmelidir. Kısaca, Türk turizminde hizmet kalitesi bakımından bir sorun yaşanırsa, ülkemize talep gösteren turistleri başka destinasyonlara kaptırma riskiyle karşı karşıya kalırız. Hizmet sektöründeyiz, hizmet kalitesini mutlaka korumalıyız.”

Turizm sektörüne örnek olan Akgün İstanbul Hotel yönetiminin pandemi döneminde hiçbir insan kaynağını kaybetmeden yoluna devam ettiğini de sözlerine ekleyen Çakay, “Otelimizde uzun yıllar boyu çalışıp emekli olan çok sayıda çalışma arkadaşımız bulunuyor. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın da bu motivasyonla işlerine dört elle sarıldıklarını görüyorum. Bu da oldukça memnuniyet verici.” diye konuştu.

“Staj süreleri kısaldı, gençler turizmi tercih etmiyor”

Üniversitelerin turizm bölümleri olmasına rağmen, bu bölümlerdeki yanlış uygulamalar nedeniyle öğrencilerin başka sektörleri tercih etmeye devam ettiğini anlatarak sözlerini sürdüren Çakay, aynı zamanda turizm meslek yüksekokullarında geçmişte altı ay olan staj sürelerinin, bir aya indirilmesinin de gençlerin turizm sektörünü tercih etmelerinin önündeki engellerden birisi olduğunu kaydetti. Sektörde nitelikli insan kaynağı bulmanın getirdiği zorluklara karşı uyarılarına devam eden deneyimli turizmci konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün berber için kalfalık belgesi istenirken, bacasız sanayi turizm sektöründe hiçbir niteliği olmayan, yabancı dil bilmeyen kişiler istihdam edilmek zorunda kalınıyor. Oysa bir otelde çalışanların en az yüzde 25’nin turizm eğitimine sahip insan kaynağı olması gerekirken, bu oran yüzde 10’u bile bulmuyor. Kısaca, Avrupa’dan Güney Amerika’ya kadar dünyanın her yerinden turist alan ülkemizin elde ettiği turizm gelirlerinin daha da artmasını hedefliyorsak, hizmet kalitemizi korumak adına istihdam sorununu çözecek önlemlerin bir an önce alınması zaruridir.” şeklinde konuştu.

#erhançakay #akgünhotelistanbul #röportaj #turizm #konaklama #türkiyeturizm #seyahat #2023 #kalifiyeeleman

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir