Onaltıdokuz İstanbul ’da Osmanlı esintileri

Four Seasons Sultanahmet ve Four Seasons Bosphorus Otelleri’nin yatırımcısı olan Astay Gayrimenkul, OnaltıDokuz İstanbul Projesi’nin otuzuncu katındaki 184 metrekarelik özel bir dairesini Osmanlı motiflerine uygun olarak dekore etti. Astay Gayrimenkul’ün özel misafirlerinin deniz manzarası eşliğinde ağırlandığı dairede Four Seasons Otel aşçıları tarafından hazırlanan yemekler yeniyor. Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Tasarımcı Serdar Gülgün tarafından tasarlanan dairede bulunan ve Osmanlı’da meclis odası diye tabir edilen sedirli odada, yemek sonrası manzaraya karşı kahve, lokum ve akide şekeri ikram ediliyor.

İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan OnaltıDokuz İstanbul Projesi denize hakim manzarası ile ön plana çıkıyor. Osmanlı motiflerine uygun olarak tasarlanan daireye girildiğinde Yeşilyurt’tan başlayıp Üsküdar’a kadar tüm Marmara Denizi’nin maviliği hissediliyor. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’ndan yansıyan mavi ve beyaz renkler evin kalbi olan yemek odasında kullanıldı. Bu renklerin seçiminde duvarlara asılan mavi ve beyaz renklerin hâkim olduğu İznik panoları çıkış noktası oldu. Konsept kapsamında tam simetrik olarak yerleştirilen, tuval üzerine İznik desenli panolar, dışarıdaki deniz manzarasıyla çok uyumlu bir şekilde konumlandırıldı. Panonun her iki yanına sekizgen Osmanlı formlardan ilham alan, stilize edilmiş sehpalar yerleştirildi. Bu sehpalar aynı zamanda selvi formlu cam abajurlara da kaide görevi gördü. Daha sonra bu panolardan yola çıkarak,  yemek sandalyeleri mavi beyaz ipek ikat kumaşlarla kaplandı. Masanın üzerindeki supla ve sahanlar lapis ve turkuazlarla OnaltıDokuz İstanbul için tasarlandı. Yine masanın üzerinde bulunan avize ise stilize edilmiş bir Osmanlı yıldızı formunu daireye taşıdı.

Otuzuncu katta yer alan OnaltıDokuz İstanbul dairesinin çalışma odasının duvarlarını, Yedikule zindanlarını ve İstanbul’un şehir surlarını tasvir eden Osmanlı gravür koleksiyonu süslüyor. Böylece OnaltıDokuz İstanbul’un bulunduğu bölgenin Osmanlı devrindeki hali bu gravürlerden izlenebiliyor. Osmanlı konseptli bu katta bulunan çalışma masası bronz kakmalı antika Fransız bir mobilya ve çalışma masasının karşısında yer alan iki adet tekli koltukların biri ipekli diğeri ise Cintemani desenli kumaşla kaplandı.

Tam bir Osmanlı evi mantığında dekore edilen dairenin salonu ve üç tarafını çepeçevre saran sedirler bugünün hayatına ölçü ve form bakımından uyarlandı. Dairelere hakim olan denizden ilham alınan mavi renk sedirlere de uygulandı. Mavi sedirlerin üzerine mavi ve yeşil karışımı ipekli ikatlar ve Osmanlı nakışlarından yapılmış yastıklar konuldu.

Sedirlerin sırt duvarında ise Osmanlı desenli kumaşlardan yapılmış panolar yer aldı. Bu panolar evin içindeki pek çok eşya gibi simetrik olarak üretildi ve merkezlerine oval aynalar kondu.

Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Tasarımcı Serdar Gülgün tarafından tasarlanan bu Osmanlı konsept katı şık ve geleneksel motifleriyle adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir