Tecrübeli otelci danışmanlık şirketi kurdu

Otelcilik sektöründe 30 yılı aşan tecrübesi bulunan Orhan Yeşerenyuva, deneyimlerini kurduğu danışmanlık şirketi aracılığıyla turizmcilere aktarıyor. Progress Otel İşletme ve Danışmanlığı AŞ.’yi kuran Yeşerenyuva, Ocak 2013’den bu yana otel yatırımcılarına danışmanlık ve otel işletme hizmeti veriyor.

1982 yılından Ocak 2013’e kadar otelcilik sektörünün tüm seviyelerinde bulunmuş ve son 15 yıldır üst düzey yöneticilik yapan Orhan Yeşerenyuva, bugüne kadar ki bilgi ve deneyimlerini kurduğu danışmanlık şirketi aracılığıyla otel yatırımcılarına aktarmaya başladı. Yatırımın karar anından başlayarak; projenin oluşturulması, geliştirilmesi, denetlenmesi ve açılış aşamalarında yatırımcıya danışmanlık hizmeti sunduklarını söyleyen tecrübeli otelci Orhan Yeşerenyuva, aynı zamanda otel işletmelerine de talip olduklarını söylüyor. Otelcilik sektörünün tecrübeli isimlerinden Orhan Yeşerenyuva ile yeni şirketi Progress Otel İşletme ve Danışmanlığı AŞ.’yi ve yatırımcılara sunduğu avantajları konuştuk.

Orhan Bey, sektör sizi otelcilikteki deneyimlerinizle tanıyor. Progress Otel İşletme ve Danışmanlık şirketini kurma fikri nasıl doğdu?

Benim otelcilik geçmişim, Etap Marmara Oteli’nde ön büro görevlisi olarak başladığım 1982 yılına dayanır. Sektörde otel açılışları ve otel işletmesi konusunda 31 yıllık deneyime sahibim. O günden bugüne yaklaşık 7 otel açılışı, 4 renovasyon süreci ve 3 kiralama dönemini bilfiil yaşadım. Dolayısıyla bir otelin inşaatından açılışına kadar ki safhaları iyi biliyor ve geçen süreçte de kendimi iyi yetiştirdiğimi düşünüyorum. Deneyimlerimden de yola çıkarak artan otel yatırımları ile beraber Türkiye’de ciddi anlamda yatırımcı danışmanlığına ihtiyaç 30 hotel restaurant & hi-tech gündem / söyleşi Otelcilik sektöründe 30 yılı aşan tecrübesi bulunan Orhan Yeşerenyuva, deneyimlerini kurduğu danışmanlık şirketi aracılığıyla turizmcilere aktarıyor. Progress Otel İşletme ve Danışmanlığı AŞ.’yi kuran Yeşerenyuva, Ocak 2013’den bu yana otel yatırımcılarına danışmanlık ve otel işletme hizmeti veriyor. olduğunu görmekteydim.

Otel yatırım danışmanlığı son 3-4 yıldır aklımda hep vardı. Emekli olduktan sonra da bu hayalimi gerçekleştirme isteğiyle Ocak 2013’de Progress Otel İşletme ve Danışmanlık şirketimi hayata geçirdim.

Progress Otel İşletme ve Danışmanlık AŞ. olarak sektöre ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Biz yatırımcı danışmanlığı yapıyoruz. Yatırım kararı alınmasından otel açılana kadar tüm safhalarda yatırımcıya destek veriyoruz. Yatırımcı otel yapmaya niyetlendiğinde arazisi veya binası için öncelikle bir fizibilite çalışması yapıyoruz. İkinci olarak avan proje üzerindeki düzeltmeleri gerçekleştiriyoruz. Yani ikinci işimiz proje danışmanlığı. Ondan sonraki işimiz eğer yatırımcı proje için bir marka istiyorsa işletme markaları ile temasa geçip bu markayı tespit etmek ve anlaşma aşamasına getirmek üzere LOI ve/ veya MOU belgelerini almak. Bu şirket ile “İşletme Anlaşması”, “Franchise Anlaşması”, “Kira Anlaşması” ve “Teknik Hizmetler Anlaşması” gibi her türlü anlaşmalar için yatırımcı namına/lehine görüşmeler yapıp neticelendirmek. Arkasından otelde açılış öncesi dönemi başlıyor. Bu noktada önemli bir hizmetimiz de, FF&E dediğimiz Demirbaş Mobilya ve Ekipmanları ile OS&E dediğimiz Operasyon Ekipmanlarının temini konularında yatırımcıyı doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Bir otel işletmesinde teknik detaylardan tutun da, kullanılacak malzemelerin türüne ve kalitesine kadar tüm detaylarının belirlenmesinde yardımcı oluyoruz ve yatırımcıyı gereksiz harcamalardan koruyarak yatırım maliyetlerini kontrol altına alıyoruz. Benim en büyük iddiam, hesaplanan yatırım maliyetini yüzde 10 kadar düşürmek. Çünkü çok fazla yanlış yatırım yapılıyor ve yanlış paralar harcanıyor.

Şirket olarak ayrıca açılış öncesi bütçesi, işletme bütçesi, personel bütçesi gibi yatırımcının kontrol altında tutması gereken mali detayları ve otelin personelinin bulunması, görev tanımlarının yapılması, eğitilmesi ve otel standartlarının belirlenmesi gibi iyi bir işletme için şart olan konularda da destek veriyoruz. Bunların haricinde yine açılış öncesinde binanın mekanik ve elektrik olarak yapılandırılmasında çeşitli önerilerde de bulunabiliyoruz.

OTEL İŞLETMELERİNE TALİBİZ

Progress, aynı zamanda “Third Party Management Company” olarak da hizmet veren bir şirket. Otelcilikten gelmeyen yatırımcılar için gelişen bir alan bu. Bazı uluslararası zincirler otel işletmeciliğini bilmeyen yatırımcılara franchise vermek istemiyor. Dolayısıyla oteline işletme markası almak isteyen yatırımcı için bir işletme şirketinin işletmesini şart koşuyor. O zaman ‘‘Third Party Management Company” (“Bağımsız İşletme Şirketi”) olarak biz yatırımcının namına oteli işletebiliyoruz.

Bildiğim kadarıyla sektörde büyük ölçekte 10’a yakın danışman şirket var. Siz kendinizi bu şirketler arasında nasıl konumlandırıyorsunuz?

Ben özellikle işletmeye sağlayacağım yüzde 10’luk tasarruf konusunda çok iddialıyım. Açılış öncesi periyotta yatırımcının mutlaka benim gibi tecrübeli biriyle yürümesi lazım. Bu da operasyon ve açılış tecrübesi ile alakalı bir durum. Yatırımcı her attığı adımı bizimle paylaşmalı ki doğru yönlendirebilelim ve daha az ama daha doğru yatırım yapsın.

Otelin işletilmesi sırasında da ciddi tasarruf elde etmek ancak yatırım sırasında inşaatı kontrol altına almak ve doğru yatırım yapmak ile mümkün. Bizim en önemli farkımız, otel işletilirken tasarrufu sağlamaya yönelik çalışmak, bu da gerekli sistemleri inşaat aşamasında ortaya koyarak oluyor. Yatırım döneminde doğru yapılacak her “artı” işletme döneminde kesinlikle çok para kazandıracaktır.

Türkiye’de yatırımcıların danışmanlık şirketlerine olan yaklaşımları nasıl?

Geçtiğimiz senelerde yatırımcılar genelde danışmanlara inanmıyorlardı, ancak bu, gün geçtikçe değişime uğramaya başladı ve günümüzde bilinçli yatırımcı mutlaka profesyonel bir destek almak istiyor, kaldı ki danışmanlara ödenen bedeller genelde yatırımların binde beş ila binde onu gibi yatırıma göre çok çok ufak bedeller, bence bir işi doğru yapmak için son derece az bir bedel, çünkü yanılma durumda gerek yatırım gerekse işletme döneminde kaybedilen bedel çok çok yüksek oluyor. Günümüzde genelde iki tip yatırımcıdan söz edebiliriz. Bir tarafta daha evvel otelci olduğu ve/veya bir oteli olmasına rağmen her projesinde danışmanla hareket etmeyi tercih edenler. Diğer tarafta da hayatında ilk defa otel yapıyorken bile danışman istemeyen bir grup var. Bu gruptaki yatırımcılar belli bir noktaya geldikten sonra işleri bir otel müdürüyle sürdürebileceklerine inanıyorlar ki bence bu doğru bir yaklaşım değil. Örneğin dünyanın en iyi Formula1 pilotu Shumacher çok iyi araba kullanır ancak o arabayı üret dersen yapamaz, dolayısıyla bir otel müdürünün oteli layıkıyla açması başka bir şeydir, layıkıyla işletmesi başka bir şeydir. Biz oteli layıkıyla açıp, işletecek olan otel müdürüne teslim etmenin daha doğru ve daha verimli olduğunu iddia ediyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir