Adana Lezzet Festivali’nde bir araya gelen gastronomi dünyasının etkili isimleri Türk mutfağı imajını ve marka değerini tartıştılar…
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Komitesi Meclis Üyesi, restoran işletmecisi Ebru Köktürk Koralı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen Türk mutfağının imajı ve ülke markaları tartışıldığı panelin konuşmacıları Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, TRU Hospitality & Retail CEO’su Sadettin Cesur, MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut ve Sözen Organizasyon ve Yayıncılık Kurucusu Gökmen Sözen oldu.
Murat Kolbaşı: “Türk mutfağı dünyada hak ettiği yerde değil”
Türk kahvesinin sınırları zaten çoktan aşmış önemli bir değer olduğunu belirten Murat Kolbaşı, derneklerinin ilk olarak Türk kahvesini UNESCO’da ülkemizin somut olmayan kültürel mirası olarak tescillettiklerini ifade etti. Kolbaşı bu sayede Türk kahvesinin kime ait olduğu yönündeki tartışmalara son verdiklerini sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: ‘’Bu çok güze bir örnek olsa da Türk mutfağı dünyada hak ettiği yerde değil ne yazık ki. Dünyada satılan 70 milyon kahve makineleri arasında Türk kahvesi makineleri yüzde 10 paya sahip, yani bu alanda daha gidilecek çok yol var. ‘’
Hediye Güral Gür: “Ürünlerimizin dünyaya marka olarak sunulması açısından etkin bir noktada değiliz”
NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Türk otelcileri olarak yurt dışında üst düzeyde ve son derece başarılı bir şekilde hizmet verdiklerini söyledi. Gür, “Başta gıda olmak üzere birçok alanda tedarikleri buradan sağlayarak ürünlerimizin tanıtımını da yapmış oluyoruz. Ancak bu tek başına yeterli değil. Satış anlamında, dünyaya marka olarak sunulması açısından etkin bir noktada değiliz’’ diye konuştu.
Sadettin Cesur: “En güçlü olduğumuz özelliğimiz, misafirperverliğimiz”
Tru Hospitality & Retail CEO’su Sadettin Cesur, İstanbul Havalimanı’nda 34 bin metrekare alanda, operasyon şirketi olarak hizmet verdiklerini ifade etti. Göreve gelir gelmez ilk işinin bir kadın şefin liderliğinde mutfak kurmak olduğunu belirten Cesur, ‘’Ulusal ve uluslararası ciddi markaları da burada bir araya getiriyoruz. Buradan, dünyaya açılan bir kapıdan mutfağımızı ve markalarımızı tanıtıyoruz. Türkiye olarak ürünlerimizi, şeflerimizi artık dünyaya servis etmeye başladık. En güçlü olduğumuz özelliğimiz, misafirperverliğimiz. Havalimanında oluşan tonlarca atığı geri dönüşümle buluşturup sürdürülebilirliği de hayata geçiriyoruz’’ diyerek önemli bilgiler paylaştı.
Cengiz Haydar Barut: “Yurt dışında gerçek Türk restoranları açılmalı”
Dünyanın en iyi susamının Manavgat’ta üretildiğini ifade eden MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut, üretimin yüzde 70’inin Japonya’ya satıldığını belirtti. Bu gibi değerlerin onlardan önce bizim keşfetmemiz gerektiğini de dile getiren Barut, bu değerleri marka haline getirip dünyaya öyle ulaştırmamız gerektiğini söyledi. Yurt dışında gerçek Türk restoranları açılmalı diyen Barut sözlerine ‘’Havalimanları ve otellerde en iyi yemeklerimizi, en şık ve en güzel şekilde sunmalıyız ki onları burada yiyen turistler döndüklerinde anlatsınlar, sonrasında tekrar ülkemize gelmek ve o lezzetleri yemek istesinler’’ diyerek sunumun da önemini vurguladı.
Gökmen Sözen: “Dünyanın önemli şehirlerinde tanınmış şeflerimizle şef restoranları açmalıyız”
Sözen Organizasyon ve Yayıncılık Kurucusu Gökmen Sözen ise şöyle konuştu: ‘’Türkiye’nin tanıtımı için şef restoranlar olmazsa olmaz. Ülke politikası olarak bu alana ağırlık verilmesi önem kazanıyor. Biz o isimlere daha fazla destek vermeliyiz ki Türk mutfağı gelişsin. Dünyanın önemli şehirlerinde tanınmış ve başarılı şeflerimizle şef restoranları açmalıyız. Yerel mutfaklarımızı ve konuk ağırlama sanatlarımızı nasıl geliştireceğimizi konuşmalı ve bu yönde hızla adımlar atmalıyız.’’
#AdanaLezzetFestivali #EbruKöktürkKoralı #Türkmutfağınınimajıveülkemarkaları #Arzum #MuratKolbaşı #NGHotels #HediyeGüralGür #TRUHospitalityRetail #SadettinCesur #MASTOB #CengizHaydarBarut #SözenOrganizasyonveYayıncılık #GökmenSözen #gastronomi #panel