Türkiye’de kış turizmsizliğine vurgu yaptı, “Turizmi dağlarımıza çekemedik” dedi

Haber: Hatice Ünal Bilen

Turizmde Yeni Arayışlar ve Kış Turizmi ve Alternatif Turizm Adımları panelinde konuşan Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, Türkiye’nin yüzde 70’inin dağlarla kaplı olmasına rağmen turizmin deniz-kum-güneşe sıkıştırıldığını belirtti. “Turizmi dağlarımıza çekemedik.” dedi.

Turizm Araştırma Geliştirme Platformu (TU-AR) koordinasyonunda ikincisi düzenlenen Turizmde Yeni Arayışlar ‘İnovatif Adımlar, Kadın Girişimciliği, Markalaşma’ Zirvesi, Dedeman İstanbul Hotel’de gerçekleşti. Zirvenin ikinci oturumunda Turizmde Yeni Arayışlar ve Kış Turizmi ve Alternatif Turizm Adımları paneli Wyndham Hotels & Resorts EMEA Türkiye Bölge Direktörü Ayça Beslen, Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, Kastamonu Kadın Derneği Genel Başkanı Emine Çelik ve Doç. Dr. Nur Ündey’in katılımıyla düzenlendi.

Murat Cahid Cıngı: “Turizmi dağlarımıza çekemedik”

Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, Erciyes dağının uluslararası kayak merkezine dönüşüm sürecinde doğru bir yapılanmayla yola çıktıklarını söyledi. Master plan çerçevesinde 2012 kışından itibaren dağı yönetmeye başladıklarını ve Türkiye’de ilk defa bir dağ yönetim şirketi olarak Erciyes AŞ’yi kurduklarını belirten Cıngı, Türkiye’de kayak merkezi konusunda otorite olabilecek devlet kurumu ve özel sektörün yoksunluğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla biz bu işi en iyi bilen Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi ülkelerden danışmanlıklar aldık.” dedi.

Erciyes özelinde Türkiye’ deki kış turizmine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cıngı, “Ülkemizin yüzde 70’i dağlarla kaplı olmasına rağmen deniz kum güneş turizmine sıkıştırılmış turizmimizi bir türlü dağlarımıza çekemedik. Kaynaklarımızı da hiçbir şekilde yönetemedik.” diye konuştu. Türkiye’de kış turizmsizliğine vurgu yapan Cıngı, kış turizminde kaynak yönetimi konusunda ortaya konan  başarısız tabloya da vurgu yaptı.

Ayça Beslen: “Türkiye’de 100. otelimizi açmayı planlıyoruz”

Panelde konuşan Wyndham Hotels & Resorts EMEA Türkiye Bölge Direktörü Ayça Beslen ise, 9 bine yakın oteli, 22 farklı markası ile dünyanın en büyük otel zinciri konumundaki Wyndham Grubu’nun Türkiye’de bugün itibariyle 89 oteli ile hizmet verdiğini, mart ayının ilk haftasına kadar bu sayıyı 90’a çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Beslen, “Türkiye’de en kısa sürede 100. otelimizi açmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Pandemi sonrasında değişen ve gelişen misafir taleplerine ve tatil eğilimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Beslen, insanların hala tatil yapmaya hevesli olduklarını ancak eskiye oranla daha titiz davrandıklarını kaydetti. Wyndham Rewards Sadakat programı kapsamında kasım ayında gerçekleştirdikleri anket çalışmasına ilişkin ayrıntıları  paylaşan Beslen, pandemi sonrasında insanların daha organik ve doğa odaklı tatillerin peşinde olduklarını söyledi. Tüketicilerin uluslararası seyahatlere henüz hazır olmadığının altını çizen Beslen, kısa mesafeli tatillere artan yoğun ilgiden söz etti. Bunun yanı sıra spor amaçlı tatil taleplerinin de arttığına dikkat çeken Beslen, Wyndham Grubu otelleri olarak bu artışa hazır olduklarını ifade etti. Otel zincirinin Türkiye’de Şile, İzmir-Aliağa, Nemrut ve Mardin otelleri ile bu eğilimlere cevap verdiğini aktardı.

“Otel açılışlarımız bu yıl da devam edecek”

Grubun 2022 yılı yatırım planlarından bahsederek sözlerini sürdüren Ayça Beslen, “Mersin, Konya-Karapınar bölgesinde açılacak olan yeni otellerimiz, Batman’da açılacak olan Batman Ramada by Wyndham Batman otelimiz, Erzurum bölgesindeki projelerimiz aslında bu alternatif turizm arayışını, kültürel turizm arayışını biraz daha uluslararası değil ama ülke içi seyahatlere yönelik talepleri karşılayabilecek nitelikte.” diye konuştu. Türkiye’nin bu anlamda çok şanslı olduğunu pandemide hissettiğini söyledi.

“Markalaşmak kolay ama… “

Konaklama sektöründe markalaşmanın önemine dair görüşlerini de aktaran Beslen, “Ben aslında markalaşmayı sadece konaklama endüstrisi bazında değerlendirmiyorum. Markalaşmak zaten başarının ta kendisi. Markalaşmak kolay ama markayı istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek aslında en önemli konu.” dedi. Konaklama endüstrisinde markalaşmanın her zaman önemli olduğunu belirten Beslen, pandemi sonrasında öneminin daha da arttığını kaydetti. Beslen, “Markalaşma istikrar demektir.” dedi ve grup olarak asıl odaklandıkları konunun verilen taahhütleri yerine getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

#turizmdeyeniarayışlarpaneli #inovatifadımlar #kadıngirişimciliği #markalaşma #turizm #panel #konaklama #seyahat #dedemanistanbulhotel

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir