Gürkan Boztepe: En az yatırım ile yapılabilecek en hızlı tanıtım cevheridir, Gastronomi Turizmi!

Ülkemizde en hızlı ve yatırımı en az olan tanıtım, Gastronomi Turizmi tanıtımıdır. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanıtım konusunda izlenecek en aklıllı stratejidir, Gastronomi Turizmi…

Dünyadaki önemli filmlerin içinde İtalya, Çin ve Peru gibi ülkelerin yemek sahnelerini sürekli şekilde görmekteyiz. Bilinçaltımıza devamlı olarak bu kültürler işlenmekte.
Turizm Bakanlığımız ve Yunus Emre Enstitüsü’nün bu konuda çok daha önemli adımlar atması ümit verici!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin de 10 ülkede tanıtımlara başladığımı biliyorum.
Migros bile Anadolu ürünlerimiz için bir köşe açtı, doğal ürünler kategorisinde  pazarlıyor.

Türkiye çapına yayılan gastronomi festivallerine bakıyoruz; Adana, Kastamonu, Gaziantep ve daha pek çok etkinliklerde ürünlerimiz sergilenmekte.
Ancak tüm bu yapılan işlerle beraber bizim için yurt dışı tanıtımlarına ayrı bir önem taşımalı.

Bu anlamda Çin ve Amerika gibi gelir seviyesi yüksek pazarların yanı sıra Ukrayna, Almanya ve Rusya gibi noktalarda da tanıtımlara ağırlık vermek önemli.
Bu konuda belediye başkanlarımıza da önemli görevler düşmekte. Her şehrin  kültürü gastronomik etkinliklerle aktarıldığında çok daha efektif sonuçlar alınacağı düşüncesindeyim.
Bu organizasyonların bakanlıkca denetlenmesi hepimiz adına çok daha sağlıklı olacak şüphesiz!

Dünyada kinoa vb. ürünler stratejik olarak ön plana çıkartılıyorsa biz de bulgur, yoğurt, çay vb. ürünlerimizi doğru şekilde tanıtabilmeliyiz.
Bu konuda da  gastronominin ileri gelenlerine önemli görevler düşmekte.
Bunlar içinde otellerimizde işlemeyen restoranlar konusu başlı başına önem arzetmekte. Bu konuyu masaya yatırmak ve temalı özel restoranlarla acilen aksiyon almak gerekiyor.
Aynı şekilde dünya metropollerinde de Türk mutfağının tadımlanabileceği özel Türk restoranlarımızın sayısını arttırmak bir ülke politikası haline getirilmelidir.

Dünyada tescilli ürünler ise, ele alınması gereken bir diğer önemli konu. Bu noktada adetlerin artması ve UNESCO tarafında somut olmayan kültürel miras listesine ve gastronomik kentler listesine Gaziantep ve Hatay haricinde ilaveler yapılması gerektiği düşüncesindeyim.

Kültür ve Turizm Bakanımiz Mehmet Ersoy’un da dediği gibi, bu sene 7 şehir hedef olmalıdır.

Bu koşullar sağlandığında, Gastronomi Turizmi tanıtımı konusunda ülkemizin hakettiği yere geleceğine inancım tamdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir