27. WACS Kongresi Selanik’te gerçekleşti

Dünya Aşçılar Birliği WACS’ın 4 yılda bir düzenlediği WACS Kongresi’nin 27.si 24-27 Eylül tarihleri arasında Selanik’te gerçekleşti. 72 ülkenin katılımıyla gerçekleşen kongrede Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav da oy vermek üzere hazır bulundu.

Dünya Aşçılar Birliği (World Association of Chefs Society) WACS’ın 4 yılda bir düzenlediği WACS Kongresi’nin 27.si 24-27 Eylül tarihleri arasında Selanik’te gerçekleşti. Charles Carroll’dan sonra Thomas Gugler WACS’ın 2016-2020 dönemi Dünya Başkanı seçildiği kongre, 2020 Dünya Kongresini Saint-Petersburg’da yapılacak.

bütün ülkeler bayraklarıyla yürüyüş yaparken

72 ülke katıldı

72 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul’un ilk günü Milletler Geçiti ve Yunan Başkanlarını karşılama töreniyle başladı. Ardından şeflerin ve mutfağın sosyal medya üzerindeki önemine değinilen bir konuşma yapıldı, mutfağın dev isimlerinden Ferdinand Metz’in anlatımıyla WACS’ın 88 yıllık hikayesi, misyon ve vizyonu paylaşıldı. Başarılı Şef ve Restoranör Auguste Escoffier’in torunu Michel Escoffier’in gastronomi ve kongre ile ilgili düşüncelerine yer verildi. Kongrenin devamında dünya şeflerinin vizyonu, çalışmaları ve gelecekle ilgili plan projeleri anlatıldı.

Kongrenin ilk günü Selanik’in görülmeye değer yapıtlarından Beyaz Kule’nin önünde Milletlerin bayraklı yürüyüşü ve keyifli Yunan Müziği’nin geleneksel yemeklere eşlik ettiği akşam yemeğiyle son buldu.

Pakistan aşçılar derneği başkanı Ahmad Shafiq ile

WACS’ın öncülüğünde artan kadın şef forumu düzenlendi

Kongrenin ikinci günü adım adım yemek yapmak, yeni mutfak trendleri, pişirme tekniklerinin geliştirilmesi ve Fransa’nın öncüsü olduğu Moleküler Gastronomi sunumu ile başladı. George Calembaris anlatımıyla geleneksel Yunan malzemeleriyle modern mutfak ve mutfaktaki ilhamla nelerin başarılabileceği konuşuldu. Yunan yemeklerinin Moleküler Gastronomi ile buluşması izlendi.

Programın devamında kurucusu Sri Lankalı bir baba oğul olan Dilmah Tea ile çayın önemi, yetiştirilmesi, çayın sadece sıcak bir içecek olmayışı, kokteyllerde, tatlılarda ve hatta yemeklerde kullanılan önemli bir materyal oluşu konuşuldu. Daha sonra, WACS Merkez Ofis Paris’ten Ragnar Fridriksson anlatımıyla Gezegen Mutfağı ve dünyayı beslemek adlı sunum yapıldı. ChefsRoll adlı kuruluşun kurucuları Thomas Keslinke ve Frans Van Der Lee ile sosyal medyanın şefler ve yemeklere önemi konusu detaylarla anlatıldı. Gün, kadın liderler ve WACS’ın öncülüğünde artmakta olan kadın şeflerle ilgili forumla son buldu.

taşfed

Mutfakta sürdürülebilir eğitimin önemi tartışıldı

Üçüncü günü, taze gıdanın sağlık açısından önemi konulu sunum ve ardından küresel gıda sahnesinde Yunan mutfağının önemi ile ilgili panelle başladı. Kongrede sürdürülebilir eğitim ve eğitimin tüm alanlarda olduğu gibi mutfak alanında da oldukça önemli olduğundan bahsedildi. Günün ilerleyen saatlerinde ise dünya mutfağında önemli bir paya sahip Çin mutfağının beş lezzeti tanıtıldı.

Daha sonrasında Antik Akdeniz’deki beslenme ve gıdalardan söz edildiği sunum yapıldı. Bu konuyu takiben Monastik Mutfak konusuyla ilgili sunum yapıldı. Gün, sunumların ardından Selanik Merkez’den başlayan keyifli bir şehir turu ve akşam yemeğiyle son buldu.

Rus Aşçılar federasyon başkanı ve eski Wacs Avrupa başkanı Dominico Maggi ile

2020 Dünya Kongresi Saint-Petersburg’da yapılacak

Kongrenin son günü lezzetli Nestle Kahveleri ve Dilmah çayları ile başladı. Bir sonraki Dünya Kongresi’nin nerede yapılacağını belirlemek adına mekan oylaması yapıldı. 2020 Dünya Kongresi’nin Rusya’nın tüm dünya tarafından beyaz geceleriyle bilinen Saint-Petersburg şehrinde yapılmasına karar verildi. Daha sonrasında Dünya Şefler Birliği WACS’ın yeni başkanının kim olacağı oylandı ve Thomas Gugler WACS’ın 2016-2020 dönemi Dünya Başkanı seçildi. Eski WACS Başkanı Charles Carroll tarafından kapanış konuşması yapıldı.

IMG_1129

Manav: “WACS Kongresi’nden 11 ülkeyle döndük”

WACS’a üye 105 ülkeden 72 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul’da Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav da oy vermek üzere hazır bulundu. Manav kongreyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “WACS Kongresi hepimiz için çok verimli bir platformda gerçekleşti. Bu sayede 2017 yılında 15. sini gerçekleştirmeyi planladığımız İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivali’nin geniş ölçekte tanıtımını yapma fırsatını bulduk. Dünyanın önemli dernek ve federasyon başkanlarıyla bir araya gelerek aşçılıkla ilgili sorunları konuştuk. Ayrıca İstanbul Mutfak Günleri’nin 14. süne katılmayan Amerika, İzlanda, Avustralya, Fransa ve İtalya gibi 11 ülkeyi de kazanma şansımız oldu.”

Wacs eski başkanı Ferdinand Metz ile

#WACSKongresi, #Selanik, #DünyaAşçılarBirliği, #TürkiyeAşçılarveŞeflerFederasyonu, #YalçınManav, #TAŞFED

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir