Amerikan Halkının Sağlığı İçin Doktorlar ve Şefler Elele

Amerika’nın en eski, en iddialı Tıp Fakültelerinden biri olan Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerika’nın en iddialı Aşçılık Fakültesi olan Johnson and Wales Üniversitesi Aşçılık Fakültesi çığır açacak bir işbirliğine imza attılar.  Artık Tulane Tıp Fakültesi öğrencileri programlarının bir parçası olarak aşçılık dersleri de alacaklar.

 

 

Amerikan halkının sağlığını korumak için doktorlar ve şefler elele verdiler

Tıp eğitimi ve aşçılık eğitiminde yeni bir devir açacak olan bu işbirliğinin çıkış noktası Amerika’daki obezite ile savaş.  İstatistikler Amerikan halkının %65’inin kilolu, 1/3 ünün ise obez olduğunu gösteriyor.  Tulane Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Bejamin Sachs, “Hekimlerin tıp bilgilerinden pratik dersler çıkararak hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaya ihtiyacımız var” diyor.  Amerika’daki obezite ve obeziteye bağlı hastalıklarla baş etmek ve önlemek için kişilerin tercih ettikleri yiyeceklerin ve besin bilgisinin önemini vurgulayan program dahilinde doktorlar, şefler ve tıp öğrencileri mutfakta ve klinikte birlikte çalışıyorlar.

Obezite ile savaş kampanyasının bir sonraki adımı da Johnson and Wales Üniversitesi Providence Kampüsü’nde “Culinary Nutrition” alanında master programı başlatmak olacak ve Tulane Tıp Fakültesi öğrencilerine bir dönem  Providence’ta culinary nutrition dersleri verilecek.

Türkiye’de Obezite

Ne yazık ki Türkiye bu ciddi sağlık sorunun görüldüğü ülkelerin başında geliyor; yapılan araştırmalar Türkiye’de her 10 kişiden 3’ünün obez olduğunu gösteriyor.  Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı bu konu için ciddi bir bütçe ayırdı.  Çok yakın bir gelecekte Culinary Nutrition eğitimine ülkemizde de ihtiyaç duyulacağını ve bu dalda eğitim almış profesyonellerin Türkiye’de de aranan bir meslek grubu oluşturacağını düşünüyoruz.

Kariyer olarak Aşçılık

Günümüzde sağlıklı beslenme ve gurme tatlar keşfetme gibi sebeplerle yıldızı parlayan mesleklerden biri olan aşçılık, ABD’deki Culinary Medicine uygulamaları ile daha da önem kazandı. Basında her gün çok başarılı girişimlere imza atan ve astronomik maaşlara transfer olan ünlü chef’lerin hikâyelerini takip ediyoruz, işin içine sağlık boyutu da eklendiğinde, belki de aşçılık alanında eğitim almak artık birçok farklı bölüm okumaktan daha cazip hale geliyor. İnsanlar damak tatlarının yanı sıra, sağlıklı olmak ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için ne yediklerine önem veriyorlar, bu da aşçılık eğitimine verilen değeri ve mezuniyet sonrası kariyer imkânlarını olumlu yönde etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir