Balkanlar’a Vizesiz Gidiyoruz!

Balkanlar yıllarca Türk milletinin yurdu olmuş bir memlekettir. Hala Türk kökeninden pek çok kişi Balkanlar’da yaşamaktadır. İşte Balkanlar’da sizi bekleyen şehirler…

 

 

 

 

Üsküp

Gezilecek yerler arasında Eski Tren Garı, Taş Köprü, Kale, Osmanlı döneminden kalma Eski Şehir, Çarşı ve Osmanlı’nın Balkanlar’daki en güzel mimari mirasları arasında yer alan Mustafa Paşa, Sultan Murad ve Gazi İsa Bey Camileri, Davud Paşa Hamamı, Kapan, Sulu ve Kurşunlu Hanlar bulunmaktadır.

Belgrad

Canlılığın ve hareketliliğin sembolü Avrupa’nın en eski kentlerinden biri olan Belgrad’da Türk döneminin muhteşem oyma tavanları ile süslü Eski Saray, Bin yıl anıtı, Sava Nehri’nin Tuna’ya katıldığı noktada Fatih Sultan Mehmet’in uğruna yaralandığı ama fethinin Kanuni Sultan Süleyman’a nasip olduğu Osmanlı donanmasının ikmal merkezlerinden Belgard Kalesi, Kale Meydanı, Taş Meydan, Askeri Müze, Şehit Ali Paşa’nın türbesi, Bayraklı Camii, Semendre Kalesi görülecek yerler arasındadır.


Saraybosna

iki asır boyunca Balkanlar’ın kültür başkentliğini yapmış, 1914’te Avusturya – Macaristan Veliahtı Arşidük Franz Ferdinand’ın Sırplar tarafından burada öldürülmesi üzerine Birinci Dünya Savaşı’nın çıktığı yer olmuş, 1992 savaşında ise Sırp, Hırvat ve Boşnaklar’ın kendi aralarındaki yıkıcı savaşları sonucu büyük tahribata uğramıştır.  Fakat güzelliğini halen büyük ölçüde koruyan Saraybosna’da görülmesi gereken pek çok tarihi eser mevcuttur. Bunlar arasında meşhur Başçarşı, yakın tarihin en kanlı savaşlarından birinin cereyan ettiği Savaş Tüneli, tarihi Osmanlı hanı Morica Han,  Hüsrev Bey ve Ferhadiye Camileri, 1914’te Franz Ferdinand suikastinin gerçekleştiği Latin Köprüsü, Eski Kütüphane, şehrin 40 yıllık Avusturya – Macaristan yönetimi sırasında oluşmuş ve batı tarzı binaları bulunur.

Mostar-Poçitel-Dubrovnik

600 yıllık geçmişe sahip, Bosna Hersek’i oluşturan iki parçadan biri olan Hersek’in en büyük şehri Mostar’da, 1557’de Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayreddin’in inşa ettiği, ancak 1992’de Hırvat topçu ateşiyle yıkılan, daha sonra 2004’teTürkiye’nin de büyük desteğiyle orijinal malzeme ve dönemin inşa teknolojisiyle yeniden yapılan,UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Mostar Köprüsü, Kuyumcular Çarşısı, Koska Mehmed Paşa Camii, Eski Hamam ve dönemin tipik Osmanlı evini yansıtan Müslüm Bey Konağı görülebilir.

Poçitel, 16. yüzyıldaki dokusunu bozulmadan günümüze taşımayı başarmış bir Osmanlı köyüdür. Hala sokaklardaki çocukların Türkçe konuştuğu bu köyde yaşayan Osmanlı’yı görebilirsiniz.

Dubrovnik, son dönemlerin en meşhur tatil yörelerinden biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Eski Şehir Meydanı, şehrin Kule ve Surları, Knez Köşkü, ünlü şair Gundulic’in Heykeli, tarihi Çeşme ve 14. yüzyıldan kalma Eczane burada görülebilecek yerler arasındadır.

Kotor-Budva

Kotor’da Eski Şehir ve tarihi Saat Kulesi görülebilir. Budva’da ise Eski Şehir ve kaleyi gezip görebilirsiniz.

Petrovac-Bar-İşkodra-Tiran-Draç-Ohrid

Hepsi ayrı birer güzellik olan bu ufak şehirlerde panoramik şehir turu yapabilirsiniz. Arnavutluk’un başkenti olan Tiran’da ise Ethem Bey Camii, tarihi Saat Kulesi, Ulusal Müze, Opera ve Bale Binası, Parlamento ve Başbakanlık Binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve İskender Bey Meydanı görülecek yerler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir