Banvit A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Nerdin Alp: “Şeflerimize kulak veriyoruz“

“Biz şeflerimize kulak veriyoruz. Onların ihtiyaçlarını onlardan daha iyi anlamamız mümkün değil. Bu nedenle iletişimimizi güçlü ve devamlı tutmaya gayret ediyoruz. Mevcut ürün portföyümüzü, şeflerimizin beklentileri doğrultusunda hazırlandığımız için bir memnuniyetsizlik de oluşmuyor.”

Kuruluşu 1968 yılına dayanan, 1985 yılından bu yana otel, restoran ve yemek firmalarına tedarik sağlayan Banvit, Horeca pazarındaki 2013 satışlarını tüm satışlar içerisinde yüzde 20 seviyelerine çıkardı. Turizm pazarında ağırlıklı Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerine yoğunlaşan Türkiye’nin en büyük et ve et ürünleri üreticilerinden biri olan firmanın 2014 yılsonu hedefinde konsolide net cirosunu 2 Milyar TL’ye, vergi öncesi kârını ise 60 Milyon TL’ye ulaştırabilmek var. Banvit’in yurt içi ve yurt dışına yönelik üretim, pazarlama ve satış faaliyetleriyle birlikte Horeca pazarına dönük proje ve çalışmalarını Banvit A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Nerdin Alp ile konuştuk.

Banvit’in Horeca sektörüne yönelik üretim faaliyetlerinden, ürün ve servislerinden bahseder misiniz?

Turizm ve hizmet sektörünün önemli bir parçası olan Horeca sektörü, bir yandan ülkemiz milli gelirine girdi sağlarken, diğer yandan da çeşitli platformlarda ülke tanıtımımıza olan katkıları ile de önde olan bir sektör. Banvit olarak çok uzun yıllardır otel, restoran, yemek firmaları gibi hizmet sağlayıcılar için tedarikçi konumundayız. Oldukça dinamik bir sektör olan Horeca sektörünün önceliklerini ve ihtiyaçlarını iyi biliyoruz. Bu doğrultuda, yurt çapına dağılmış şube ve bayi ağımızla, hızlı servisimizle, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yaptığımız üretimimizle, kalite ve hijyen standartlarımızdaki devamlılığımızla hizmetlerimizi geliştirerek sürdürüyoruz.

17

 

Firmanın yurt içi ve yurt dışı pazar payı nedir? Bu pay turizm işletmelerinde ne kadarlık bir orana sahip? Türkiye’de Horeca pazarında odaklandığınız bölgelere ilişkin bilgi verebilir misiniz?

Banvit olarak yurt içinde yaklaşık yüzde 13’lük bir pazar payımız var. 2013 yılında Türkiye’den yapılan kanatlı eti ihracatının da yaklaşık yüzde 13’ünü Banvit olarak gerçekleştirdik. Horeca sektörünün 2013 satışlarımız içerisindeki payı yüzde 20’ler seviyesinde. Günümüzde ağırlıklı yaz dönemlerinde tatil amaçlı gerçekleşen turizmin yanında, son yıllarda kongre turizmi ve sağlık turizmi gibi farklı alanlarla birlikte yıl geneline yayılan bir hareketlilik söz konusu. Bu bağlamda çalışmalarımızın ağırlığı Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerimiz olmak üzere, ülkemiz geneline yayılıyor.

Otel ve restoranlara yönelik uygulamalarınız arasında şeflerle ne tür bir çalışma yürütüyorsunuz? Şeflere sunduğunuz çözümler neler?

Biz şeflerimize kulak veriyoruz. Onların ihtiyaçlarını onlardan daha iyi anlamamız mümkün değil. Bu nedenle iletişimimizi güçlü ve devamlı tutmaya gayret ediyoruz. Şeflerimiz hazırladıkları bazı menülere göre eti kendileri işlemek istediklerinde bizden piliç ve hindi ürünlerimizi bütün, kırmızı et ürünlerimizi de parça karkas olarak tercih ediyorlar. Çoğunlukla ise şeflerimizin ihtiyaçlarına göre pişirilmeye hazır hale getirilmiş ürünlerimizle servis veriyoruz. Mevcut ürün portföyümüzde bulunan parça ürünlerimiz de yine şeflerimizin beklentileri doğrultusunda hazırlandığı için bir memnuniyetsizlik oluşmuyor. Ancak bizlerden istedikleri özel bir ürünse nasıl yapabileceğimizi, taleplerini en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğimizi konuşuyoruz. Bu ürün üzerinde üretim departmanımızda ön çalışmalar yapıp, deneme ürünler üzerinde konuşuyoruz. En iyi ve doğru sonucu alana kadar bu süreci devam ettiriyoruz.

Horeca pazarındaki eğilimler, trendlere ilişkin neler söyleyebilirsiniz? Ev dışı tüketim kanalında tüketim davranışları ne durumda?

Hızlı bir değişim var elbette. Artık çok daha fazla insan ev dışında gıda tüketiyor. Ancak gıda tüketiminde de biliyorsunuz ki gerekli hijyen gereklilikleri, kalite güvence uygulama ve sertifikasyonları sorgulanıyor. Tüketiciler, kendi evleri için tercih ettikleri markaları, gittikleri restoranlarda, kaldıkları otellerde veya iş yerlerinde yemek hizmeti aldıkları catering firmalarında daha çok sorgular hale geldiler. Horeca sektörünün de tüketicilerin bu güven talebine gerek kendi donanımları, bilgi ve tecrübesi ile gerekse tercih ettiği tedarikçileriyle cevap veriyor olması, ev dışı tüketimin gün geçtikçe daha da artmasında önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum.

Teknoloji ve Ar-Ge’ye yatırımlarınız hangi noktada?

Tesislerimiz Avrupa ülkelerindeki tesislere göre çok daha genç ve yeni teknoloji ürünü ekipmanlara sahip. Ayrıca Kalite Güvence ve Ar-Ge çalışmalarımıza da büyük önem veriyoruz. İzlenebilirlik konusunda önemli yatırımlar yaptık, aynı şekilde Kalite Güvence alanında HACCP, ISO 9001, 14001, 22000 ve Helal sertifikasyonlarımız mevcut. Bu sertifikasyonların gerekliliklerini sağlayabilmek ve üretiminizi bu doğrultuda yapabilmek için teknoloji yatırımlarınızı da bu doğrultuda yapabilmeniz gerekir. Son olarak dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketici taleplerinde katkısız ürünlerin ağırlık kazandığını gördük. Bu doğrultuda iki yıl süren Ar-Ge çalışmalarımızın sonucunda ileri işlenmiş, tüketilmeye hazır pişmiş ürünlerimizi tamamen katkısız hale getirdik. Katkısız ürünlerimizde tatlı kırmızıbiber, kimyon, karabiber, zerdeçal gibi baharatlar, yumurta, soğan, ekmek kırığı, nişasta, kereviz, maydanoz gibi ev mutfaklarında da sıkça tüketilen malzemeler kullanılıyor.

18

 

Satış stratejileriniz hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?

 

Müşteri ihtiyaçlarına uygun üretim / satış yapmak en öncelikli konumuz. Çiğ et ürünlerinin fiyatları arz / talep dengesiyle haftalık değişirken, Horeca kanalında müşteri ihtiyaçlarına göre daha uzun süreli fiyatlama ile çalışıyoruz. Bu şekilde, müşterilerimizin sürpriz maliyet değişimleri ile karşılaşmalarını önlemeye çalışıyoruz. Yine haftalık, aylık kampanyalar ile de destek oluyoruz.

Son olarak 2014 yılına ilişkin değerlendirmelerinizi de almak isteriz. Yıl, ciro ve karlılıklar açısından nasıl geçti? Yeni yıla ilişkin hedef ve planlarınız nelerdir?

2013 yılı mali sonuçlarına göre Banvit’in toplam cirosu 1 milyar 655 milyon TL. Banvit, 2013 yılında bir önceki yıla oranla %30’un üzerinde bir ciro artışı sergiledi. Şirketimizin, 2014 yıl sonundaki hedefi ise Banvit’in konsolide net cirosunu 2 Milyar TL’ye, vergi öncesi kârını ise 60 Milyon TL’ye ulaştırabilmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir