İlknur Ünver: “Endüstriyel mutfaklarda yenilik odaklı ilerliyoruz”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Moskova’dan Türkiye’ye uzanan deneyimli ve kaliteli hizmet anlayışıyla sektörel büyümesini sürdüren GASTROINOX’un yeni dönem hedeflerini ve mevcut yatırımlarını firmanın Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Ünver ile konuştuk.


Endüstriyel mutfaklarda 2002 yılından bu yana söz sahibi GASTROINOX, yılı yeni yatırım hamleleri ve başarılı ödülleriyle kapatıyor. Ticaret potansiyelinin %40’ını Rusya merkezli üretim faaliyetleri oluşturan firma, bu yıl ürün gamına dahil ettiği İndüksiyon Tabanlı Tantuni Ocağı ile Rusya Rekorlar Heyeti tarafından Rusya’nın En Büyük Döner Ocağı ödülünün de sahibi. Moskova’dan Türkiye’ye uzanan deneyimli ve kaliteli hizmet anlayışıyla sektörel büyümesini sürdüren endüstriyel mutfak markasının yeni dönem hedeflerini ve mevcut yatırımlarını GASTROINOX Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Ünver ile konuştuk.

GASTROINOX’UN kuruluşundan ve ürün gamından bahseder misiniz?

Firmamız 2002 yılında endüstriyel anlamda faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş olup, bu yöndeki faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Ürün gamımızı endüstriyel mutfak alanında akla gelebilecek her şey olarak tanımlayabiliriz. Bir mutfağın çizimi, ölçü alınması, faaliyet alanına uygun cihaz seçimi, tedarik ile yerleştirilmesi ve sonrasında set üstü cihazlar faaliyet alanımıza girmektedir.

Horeca kanalına hitap eden üretimleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Endüstriyel mutfak sektöründeki pazar payınız nedir?

Firmamız kuruluş prensipleri doğrultusunda her zaman kalite ve yenilik ilkelerine sadık kalmıştır. Türkiye’deki faaliyetlerimizde tedarik ağırlıklı çalışırken Rusya’da üretim faaliyetlerimiz ön plandadır. Üretimdeki yenilik ve kalite ilkemizden yola çıkarak sürekli yenilikler doğrultusunda ilerlemeyi hedeflemekteyiz.

Bu bağlamda özellikle Rusya pazarındaki gazlı cihaz sınırlamasını dikkate alarak “İndüksiyon Tabanlı Tantuni Ocağı” ile Rusya standartlarına uygun döner ocağı imalatlarımız bulunmaktadır. Kendi üretimimiz olan döner ocağımız, Rusya Rekorlar Heyeti tarafından Rusya’nın En Büyük Döner Ocağı ödülüne layık bulunmuştur. Ticaret potansiyelimizin %40’ını üretim oluşturmaktadır.

“Rusya pazarındaki gazlı cihaz sınırlamasını dikkate alarak “İndüksiyon Tabanlı Tantuni Ocağı” ile Rusya standartlarına uygun döner ocağı imalatlarımız bulunuyor. Kendi üretimimiz olan döner ocağımız, Rusya Rekorlar Heyeti tarafından Rusya’nın En Büyük Döner Ocağı ödülüne layık bulunmuştur. Ticaret potansiyelimizin %40’ını üretim oluşturuyor.”

Bu alanda pazarın büyüklüğü nedir, firmanızın yurt içi ve yurt dışı hedefleri nelerdir?

Endüstriyel mutfak ekipmanları alanının dünya ticaretindeki payı oldukça önemli boyuttadır. Rusya Federasyonu’nda sektörümüzün pazar payı yıllık 2,5 milyar dolar civarındadır. Biz Türk firmaları olarak da bu büyük payda önemli ölçüde yer alabilmeliyiz diye düşünüyorum. Firmamız 12 yıllık süreçte bu bağlamda ciddi mesafe kaydetmiştir.

Yurt dışında firmamız yerli üretime ağırlık ve öncelik vererek yerli üretimin Rusya pazarında tanınmasına ve yer almasına öncü olmaya gayret etmiştir. Türkiye pazarında ise, genç ve dinamik ekibimiz sürekli güncel faaliyetleri ile Türkiye pazarında da önemli bir pazar payı elde etme çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu yıla hangi yeni mutfak çözümleriyle girdiniz? Yakın dönemde piyasaya sürmeyi düşündüğünüz yeni ürünler var mı?

Firmamız 2023 yılında dünyada fırın sektöründe önemli bir konumda olan Lainox firmasının Türkiye’de tek temsil ve satıcılığı görevini üstlenmiştir. Ve henüz bir yılımız dolmadan önemli bir pazar payına ulaşmış durumdayız. Ayrıca Rusya firmamızın üretim planlamasında indüksiyon ocakları alanında bazı yeni özellikli ürünler yer almaktadır.

“Biliyoruz ki, eşsiz lezzetler ekipmanla mümkün ama eşsiz lezzetler olmazsa da ekipmanların bir anlamı yok!” 

Ürünlerinizi öne çıkaran özellikleri nelerdir? Şeflere ne tür ayrıcalıklar sunuyorsunuz?

Tedarikçi olmamız sektörümüzde bize ayrı bir esneklik sağlıyor ve temel ilkemiz kalite ve sağlığa uygun ürünler temel noktamız olmakla birlikte özellikle mutfak yapımını üstlendiğimiz mekanlarda sürekli şefler ile iletişimde kalıyoruz. Onların talepleri doğrultusunda kullanımı kolay, ergonomik, ihtiyaçlarını gideren ve eşsiz lezzetler çıkarmaları için yardımcı ürünleri sunmaya ve tedarik etmeye gayret ediyoruz. Biliyoruz ki, eşsiz lezzetler ekipmanla mümkün ama eşsiz lezzetler olmazsa da ekipmanların bir anlamı yok!

Bu bağlamda şeflerimize özellikle sivil toplum örgütlerine verdiğimiz destekler ile bunun zeminini hazırlamaktayız. 2014 yılında Moskova’da gerçekleştirilen 17. Uluslararası Otel ve Mutfak Ekipmanları “PİR Moskova Fuarı” Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile birlikte organize ettiğimiz yerli mutfak ekipmanları ile Rus aşçıların Türk yemekleri yapma yarışması etkinliğimiz şeflerimize yönelik yapılan etkinliklerimizden birisidir.

Firmanızın Ar-Ge, Ürge ve teknolojiye yatırımları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Firmamız Rusya’da üretici, Türkiye’de tedarikçi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu nedenle üretim tarafında teknolojik yatırımlara ağırlık verirken, tedarik tarafımızda ise, güncel aktif pazarlama faaliyetlerine önem vermekteyiz.

Son olarak Türkiye’de endüstriyel mutfak sektörünün gelişimini nasıl değerlendirirsiniz?

Endüstriyel mutfak sektörü kaliteli ve kullanımı kolay ürüne yaptığı yatırımlar ve dünyada talep gören ürünleri ürün gamına eklemesiyle gerek yurt içinde gerekse ihracat sıralamasında gelişimi gururlanacak seviyelere ulaşmış durumdadır. Sürekli yenilenen ürünler sunması, dünyada isim yapmış fuarlarda yerini alması ile de gelişimi her geçen yıl artmaktadır. Dünya sıralamasına baktığımızda sektörümüz ilk dördün içinde yer almaktadır. Ülkemizde sektörümüz cari fazlası veren bir konumdadır. İnanıyoruz ki bu ivme artarak devam edecektir.

#GASTROINOX #ilknurünver #röportaj #endüstriyelmutfak #mutfak #horeca #endüstriyel #evdışıtüketim #hotelrestaurantcafe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir