Kerim Korkmaz: “Öncelikli konumuz ihracat”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Bu yıl sektörde 50 yılı geride bırakan Korkmaz, geçtiğimiz yılın çift haneli büyüme performansını bu yıl yüzde 40’lık bir büyümeyle tamamlamayı öngörüyor. Üretimin yüzde 35’ini yurt dışına ihraç ettiklerini ve bugün 115 ülkeye ulaştıklarını belirten Korkmaz Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Korkmaz, yarım asırlık markanın bu yıl ve önümüzdeki döneme dair öncelikli konunun ihracat olduğunun altını çizdi.

Bu süreçte yeni pazar arayışlarının yoğun bir şekilde devam ettiğine vurgu yapan Korkmaz ile firmanın pandemi sonrası performansını ve 2023’e dönük yurt içi ve yurt dışı hedeflerini konuştuk.

2022 yılı Korkmaz için nasıl bir yıl oldu? Bu dokuz aylık süreç firmanız için nasıl geçti?

Bu yıl sektörde 50 yılı geride bırakan köklü bir marka olarak, çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ettik. Son iki yıldır pandemi, emtia ve enerji fiyatlarındaki artış, yükselen maliyetler ve enflasyona rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdürdük. Geçtiğimiz yıl çift haneli büyüdük, bu yılı da yüzde 40 büyümeyle tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Önümüzdeki döneme dair hedeflerimizde ana konumuz ihracat olacak. Bu süreçte yeni pazar arayışlarımız yoğun bir şekilde devam etti. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına hitap eden, üstün kaliteden taviz vermeyen yenilikçi çözümler üreten ürünlerimizi geliştirdik.

Firmanızın bu yıl müşterileriyle tanıştırdığı en yeni ürünleri hangileri? HoReCa pazarında hangi yeni ürünler ve projelerle yer aldınız?

Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentileri sürekli değişiyor. Bu değişimleri analiz ederek, son teknolojiyi kullanarak üretmeye devam ediyoruz. Bu yıl 50. yılımıza özel yeni tasarımlarla 2022’ye giriş yaptık. 2021 iyi tasarım ödülüne layık görülen tek çaydanlıkta 3 özelliği barındıran press kapaklı Aqua Çaydanlık, Türk kahve makinesine sadelik ve fonksiyonellik katan Moderna Elektrikli Çaydanlık, Promix Stand Mikser gibi Korkmaz kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran ve yenilik beklentileri karşılayan ürünler bunlardan birkaçı. Otel ve restoran mutfaklarında ise, Proline Gastro serisiyle yer almaya devam ettik.

Sektörde pandemi sonrası öne çıkan yeni trend ve akımlar neler? Bu dönemde fonksiyonellik noktasında tüketicilerin beklentileri neler? Firmanız bu taleplere ne oranda karşılık veriyor?

Yeni normal olarak tanımlanan pandemi etkisiyle şekillenen dönemde tüketim ve üretim alışkanlıklarımız köklü değişikliklere uğradı. Pandemi öncesinde de yoğun olarak teknolojiye dayanan dünya, artık teknolojinin bir seçenek olmaktan çıkarak zorunluluğa dönüştüğü bir döneme merhaba dedi. Yaşanan bu zorlu sürecin getirdiği bazı alışkanlıklar teknolojiyle ilişkimizi kökten değiştirdi. Tüketiciler aldıkları ürünlerin kalitesini, işlevselliğini, uygun fiyatlı olmasını ve sofrada sunumlara eşlik ettiği için estetik görünmesini önemsiyor. Özellikle yeni nesil tüketicide yoğun olarak akıllı ürünlere yönelim olduğunu söyleyebiliriz.

Korkmaz olarak biz de son teknolojiyi kullanan Ar-Ge merkezimizde yeni neslin beklentilerini odağına alan akıllı, daha teknolojik ürünler tasarlıyoruz. Üretimimizde müşteri ihtiyaçlarını araştırarak, dinleyerek ihtiyaç oluşmadan öngörmeyi, sürekli yeniyi tasarlayarak ve üretmeyi esas alıyoruz.

Korkmaz’ı yurt içi ve yurt dışı pazarda nasıl konumlandırıyorsunuz? Bağlı bulunduğunuz kulvarda rekabet ettiğiniz kaç yerli oyuncu var? Pazardaki rekabet gücünüz nedir?

Korkmaz, Türkiye’de mutfak eşyaları sanayisini de geliştiren, pek çok ilki sektörle buluşturan, her zaman öncü olmuş bir firma. Paslanmaz çelik mutfak eşyaları, elektrikli ev aletleri ve yanmaz yapışmaz mutfak eşyaları üretiyoruz. Elektrikli ev aletleri kategorisinde yer alan kahve makineleri de sürekli yenilediğimiz ve yatırım yaptığımız bir ürün grubu.

Yeni nesil tüketici artık akıllı ürünler talep ediyor. Biz de Ar-Ge’de yeni nesil tüketicilerin beklentilerine göre daha teknolojik, daha yenilikçi ürünler yapmaya çalışıyoruz. Pazardaki rekabet gücümüzü de Ar-Ge çalışmalarımız ekseninde şekillendiriyoruz. 2018 yılından beri resmi Ar-Ge Merkezi unvanına sahibiz. 10 kişilik tasarım ve mekanik tasarım ekibimizle inovatif, kullanıcının beklentilerini odağına alan tasarımlar geliştiriyoruz. En büyük gücümüz ise, ürünlerimizi kendi fabrikalarımızda üretmemiz.

Korkmaz’ın sadece üretici değil, sektöre yön veren tasarımcı bir kimliği de var. Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerle Dizayn Turkey, İF Dizayn, Reddot Design Award, Turquality, A Design Award&Competition gibi sektörün önemli ödüllerinin sahibiyiz.

İhracat hedefleriniz neler?

Üretimimizin yüzde 35’ini yurt dışına ihraç ediyoruz. 1990 yılında Lübnan’a başlayan ihracatımız bugün Avrupa’dan Avustralya’ya, Güney Kore’den Tanzanya’ya 115 ülkeye ulaştı. Korkmaz kalitesini dünyanın dört kıtasında müşterimizle buluşturuyoruz, mutfaklarına taşıyoruz. Bu yıl ve önümüzdeki döneme dair öncelikli konumuz ihracat. İhracatımızın yüzde 95’ini kendi markamızla yapıyoruz. Mısır, Almanya, Kuveyt, Slovenya ihracatta en çok pay alan ülkeler.

Bu kanalda ağırlıklı hangi ürün gruplarınızla aktifsiniz?

En çok pişirme ve elektrikli ürün gruplarımızı ihraç ediyoruz. Ayrıca yeni pazarlar da gündemimizde. Son olarak Orta Amerika’da Guatemala’ya ihracata başladık. Pazar sayımızı artırmayı ve globalde de konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Yeni dönemde daha üst segmentte daha estetik ürünlere odaklanacağız. Bu alanda da var olduğumuz pazarlarda payımızı artırmak istiyoruz.

2023 için yeni yatırım planları var mı? Önümüzdeki 5 yılda Türkiye ve yurt dışında nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz?

Tuzla ve Kandıra’da yer alan fabrikalarımız yılda 4 milyon 200 bin kalem ürün üretebilme kapasitesine sahip. 5 yıl içinde Sakarya OSB’de hizmete açacağımız yeni fabrikamızla ülkemizde ve dünyada pazar payımızı artırmak istiyoruz. Kandıra’daki fabrikamızda da kapasitemizi genişleteceğiz. Yeni fabrika ve kapasite artışı için toplam 50 milyon dolarlık bir yatırımımız olacak.

Türkiye ve dünyada endüstriyel mutfak ekipmanları sektörünün gelişimini nasıl değerlendirirsiniz?

Özellikle son iki yılı değerlendirecek olursak, pandemi döneminde ülkelerarası giriş çıkışların kapanmasıyla birlikte firmaların ithalat ve ihracat yapması zorlaşmıştı. Normalleşme döneminde bu durum değişse de, hammadde ve enerji ithalatındaki artış ihracatı etkileyebiliyor. Bu durum hammadde ve nakliye maliyetlerinde artışlara ve üretimden ürün rafa gelene kadar da ek maliyetlere neden oluyor.

Tüm bu zorlukların yanı sıra, Uzakdoğu kapısının kapanmasıyla birlikte Türkiye’ye yönelen talep Türkiye’deki züccaciye sektörüne soluk aldırdı.  Yerli üretici, yükselen hammadde fiyatlarının olumsuz etkisini yüksek taleple birlikte daha kolay göğüsleyebildi.

Zuchex Fuarı nasıl geçti? Fuarda hangi ürünlerinizle yer aldınız, nasıl tepkiler aldınız?

Bu yıl sektörümüzde ilklerle ve başarılarla geçen yarım asrı geride bırakıyoruz. Alanımızda en önemli fuarlardan biri olan Zuchex Fuarı’nda en yeni koleksiyonlarımızı sergilemenin anlamı bu yıl daha büyüktü. Korkmaz olarak, çelik tencere tavadan akıllı pişirim tasarımlarımıza kadar geniş bir ürün yelpazemizi misafirlerimizin beğenisine sunduk. Bölgenin ev ve mutfak eşyaları sektöründeki en büyük fuarından, ülke ekonomisine olan katkımızı artıracak yeni iş birlikleri ile döndük. Yeni ürünlerimiz ziyaretçilerimizden oldukça yoğun ilgi gördü.

#korkmaz #kerimkorkmaz #horeca #evdışıtüketim #endüstriyelmutfak #zuchexfuarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir