İstanbul mutfağını BİZ vurgusuyla tattıracak

Haber: Hatice Ünal Bilen

İstanbul’un çok katmanlı kültürlerini birleştiren yepyeni bir mekan, BİZ İstanbul. Atatürk Kültür Merkezi’nin teras katında 5 Mayıs’tan bu yana hizmet veren mekan, İstanbul mutfağını üç ayrı konseptte BİZ vurgusuyla tattırırken şehrin yemek kültürü üzerinden de ‘Biz hepimiziz’ mesajı veriyor.


Doğuş Grubu bünyesindeki markanın kurucusu tecrübeli restoran yatırımcısı ve aynı zamanda TURYİD Başkanı Kaya Demirer. Mekanın, şehrin kültürel zenginliklerine kapsayıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla sahip çıkmak gibi bir misyonu var. Demirer, BİZ İstanbul mutfağının Has Salon kısmındaki ağırlamasında bu detaya vurgu yaparak, “Bu yüzden BİZ İstanbul dedik. Ülkenin de ihtiyacı olan bu dönemde ‘Biz hepimiziz’ demek istiyoruz.” sözleriyle markanın doğuş felsefesini açıklıyor.

Fikir kadrosu epeyce sağlam!

BİZ İstanbul’un fikir kadrosu epeyce sağlam! Kaya Demirer’in ağzından proje ilk olarak Londra’da açılmak üzere Ferit Şahenk’e sunuluyor. O dönemde ilk kapısı çalınan isim, Aylin Öney Tan. Kabaca bir isimle “Od Cuisine İstanbul” olarak adlandırılan projenin belkemiğinde Tan ile birlikte Özge Samancı, Levon Bağış ve Levent Erden bulunuyor. “Tahmin ediyorum, bir restoran yatırımcısının ve işletmecisinin bir restoran yapmadan evvel işi restoran yatırımcılığı veya işletmeciliği olmayan, daha akademik yönü olan birilerine gidip fikrinize danışmak istiyorum dediği ilk proje olabilir. Varsa da biz bilmiyoruz.” sözleriyle samimi ifadelerde bulunan Demirer, bu isimlerle epey bir yol aldığından bahsediyor.

Ardından projenin genel koordinatörlüğü ortak bir kararla bir dönem şeflik de yapan Banu Özden’e emanet ediliyor. Devamında proje, “İstanbul mutfağı nedir?” manifestosuna doğru ilerlerken yine radikal bir kararla yaklaşık 150 kişinin de içine dahil edildiği İstanbulla ilgili bir sözüm var diyebilecek bir liste ortaya koyuyor. O listeden İstanbul’a dair müthiş bilgilerin çıktığını söyleyen Demirer, bilgilerin şu anda Has Salon, Lokanta ve Bar ve Lounge’daki QR kodların içinde gizli olduğunu belirtiyor. Bu noktada hikayenin önemine dikkat çeken Demirer, bir yemek deneyiminin hikayeyle perçinlendiğinde misafirin masadan sadece yemekle değil, yeni bir şeyler öğrenerek de kalktığını hatırlatıyor. İstanbul tarihini gastronominin etrafında perçinlemek hedefi taşıyan bu anlayışla şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlere kentle ilgili daha fazla bilgi sunmayı amaçladıklarını da sözlerine ilave ediyor.

Yemeğe de, kitaba da doyuruyor 

İkonik AKM binasıyla örtüşen projesi Tabanlıoğlu Mimarlık, deneyim tasarımı ise Tilbe Çakır imzasını taşıyan BİZ İstanbul’un giriş kısmında Sinili Lounge adında bir bekleme alanı bulunuyor. Mekanın sağ tarafında ise uzun bir koridor boyunca uzanan bir kütüphanesi var. Türkçe ve yabancı dillerde dizilmiş tarih, toplum, kültür, sanat, gastronomi temalı seçkin referans kitaplardan oluşan onlarca kitabın yer aldığı bu bölüm, mekanın salt gastronomi odaklı olmadığının da açık birer göstergesi. Demirer’in sözünü ettiği üzere mekana gidenler yakın bir süre sonra bu alanda piyano eşliğinde müzik dinleyebilecek ve İstanbul’un unutulmuş çay saati lezzetlerini de deneyimleme şansı bulabilecek.

Az çorba, az pilav üstü; Lokanta

BİZ İstanbul’a girdiğinizde kütüphaneden sonra soluklanıp sohbet edebileceğiniz ilk bölüm, Lokanta. İstanbul evlerinde ve esnaf lokantalarında pişen lezzetleri deneyimlemek için iyi bir alternatif. Ağır ateşte pişmiş tencere yemekleri, çorbalar, zeytinyağlılar, dolmalar, börek ve çörekler, tatlılar, şerbet ve komposto çeşitleri gibi klasik bir repertuvarın yanı sıra İstanbul’un tarihinde iz bırakan ancak unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin de deneyimlenebileceği Lokanta, şehrin bugününü ve geçmişini gündelik ve şık bir atmosferde harmanlıyor. Tamamen ulaşılabilir fiyatlarda esnaf lokantası mantığıyla çalışan ve menüsünü haftalık yenileyen mekanda çorbayı az çorba ve pilavı az pilav şeklinde de sipariş edebiliyorsunuz.

Bar ve Lounge’ta öncelik Z Kuşağı 

Lokanta’nın devamı Bar ve Lounge kısmına açılıyor. İstanbul’un sokak lezzetlerini sunan bölümün hedef kitlesi, tabure üzerinde bar etkileşimini, tamamen açık olarak tasarlanmış mutfağın hararetli trafiğini seven, genç ve neşesi bol ortamı tercih eden misafirler. En çok da Z Kuşağı. Kentin geleceğini yansıtan, odun ateşli fırınların, kömür ızgaralarının yer aldığı, BİZ İstanbul’un nabzının yüksekten attığı bu buluşma noktasında bar lezzetlerinin yanı sıra imza kokteyller, özenle oluşturulmuş şarap ve rakı menüleri de misafirlerin beğenisine sunuluyor.

İki dirhem bir çekirdek, Has Salon 

Ve Has Salon… Cumhuriyet döneminin ilk zamanlarını çağrıştıran bir zarafet ve şıklıkta masaların kolalı beyaz masa örtüleriyle donatıldığı… Gümüş takımlı çatal bıçaklarla süslendiği… İnsanların tabiri caizse iki dirhem bir çekirdek giyinerek arz-ı endam ettiği bir konsept, Has Salon. Misafirlerine göz hakkı hasebiyle her bölümden aynı fiyata sipariş verebilme şansı veren bu kısım, menüsüyle İstanbul’daki sarayların ve konakların lezzetlerine atıfta bulunan bir fine dining örneği. Uzun ve mükellef bir İstanbul mutfağı deneyimi yaşamak isteyenler için tasarlanan, Tarihi Yarımada manzaralı Has Salon, İstanbul’un hep iyiye olan binlerce yıllık alışkanlığını ve tutkusunu yansıtıyor. Arşivlerden araştırılarak gün yüzüne çıkarılan, nadir bilinen reçeteler yenilikçi bir bakış açısıyla yorumlanıyor ve sıra dışı sunumlar eşliğinde misafirlere sunuluyor. Sadece rezervasyonla misafir kabul eden Has Salon’un mutfağı 12.30’da açılıp 15.00’te kapanıyor. 18.00’de tekrar açılıp mutfağını 23.00’te tamamen kapatıyor.

Üç konsept, üç mutfak

Geliyorum, üç ayrı konseptte lezzetseverleri ağırlayan BİZ İstanbul’un menülerine… Marka kurucusu Kaya Demirer ilk olarak, BİZ İstanbul mutfağını oluştururken mezhepler ve kültürlerden yola çıkmadıklarının altını çiziyor ve “Kendimizi mezheplerin ve kültürlerin çarpışması içinde bulmak istemedik. Çünkü hepinizin bildiği üzere kültürlerin konusu gelince mutfak bir yerde namus oluyor. Ermeniler geliyor, o dolmayı böyle sararız diyor. Museviler başka bir şey söylüyor. Dolayısıyla içimizde birlikte çalıştığımız üç çok kıymetli ana komite üyelerimizden gayri müslim olanı sevgili Levon Bağış, bu üç ayrı konsepti İstanbul’un katmanlarından yola çıkarak oluşturmayı önerdi. Bunlar da neler? Evlerde pişen, sokaklarda yenen, saray ve konaklardaki yemekler.” diye anlatıyor.

BİZ İstanbul’un mevsimleri hem ürün hem de kültürel anlamda yansıtan menüleri yıl boyunca değiştirilerek misafirlere sunuluyor. Mekan mutfaklarında mevsimine en uygun ürünler kullanılırken, İstanbul’a iz bırakmış bütün medeniyet ve inançların özel günleri ve tarifleri de hatırlatılıyor. Mekan, İstanbul’un kozmopolit yaşamının merkezi Taksim’deki konumuna da atıfla Ermeni ustaların mezelerine, Rumların balık kültürüne, Hristiyanların Noel ve Paskalya, Musevilerin Pesah ve Hanuka adetlerine menüsünde yer veriyor. İstanbul’un eşsiz sokak lezzetleri, Türk ve Akdeniz mutfağının temel direği tencere yemekleri ve şehrin geçmişine, Bizans ve Osmanlı saraylarına uzanan mükellef sofraları, BİZ İstanbul’un yetenekli aşçılarının elinden yeniden hayat buluyor.

Şef Tolga Atalay’ın liderliğinde

İstanbul’un köklerinden ve geleneklerinden güç alan BİZ İstanbul, menüsünü de şehrin yüzyıllara dayanan tecrübesi, bu mevsimsel döngüleri ve kendi coğrafyasındaki ürünler etrafında kurguluyor. İstanbul mutfağının karakterini oluşturan özellikler kapsamında hazırlanan BİZ İstanbul menülerindeki lezzetler, deneyimli şef Tolga Atalay’ın liderliğinde şehrin mutfağının orijinal reçetelerinden ilham alınarak modern teknikler ile yeniden yorumlanıyor. Menüsünü İstanbul takvimi üzerinden güncelleme garantisi mekan, misafirlerine mevsimi olmayan hiçbir ürünü servis etmiyor. Yılın iklimsel mevsimiyle ürün hasadı mevsiminin tutmadığı için tam bir yaz menüsünün de olmadığını söyleyen Şef Tolga Atalay, “Mevsimi ön yaz ve arka yaz diye ikiye böldük. Ön yazda domates olmadığı için şu anda bu dükkanda domates yok. Çok pasif var soslanarak kullanıyoruz.” diyor.

#bizistanbul #atatürkkültürmerkezi #akm #terasrestoran #istanbulmutfağı #kayademirer #şeftolgaatalay #hassalon #gastronomi #istanbul

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir