İTP gündemi hareketli: İşte İstanbul turizmi için yapılacak o çalışmalar…

Haber: Hatice Ünal Bilen

İTP Direktörü Şengül Altan Arslan, platformun İstanbul turizminin çeşitlendirilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesine dönük yol haritasını turizm basınıyla paylaştı.


İTP-İstanbul Turizm Platformu, 2023 yılına dair faaliyetlerini ve yeni çalışma biçimiyle  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İTP perspektifinden turizme bakışını 24 Ocak Çarşamba günü Haliç Altınboynuz Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. İTP Direktörü Şengül Altan Arslan’ın ev sahipliği yaptığı, İBB Başkan Danışmanı Ümit Öztürk ve İBB Meclis Üyesi Nurkal Dedetaş’ın hazır bulunduğu toplantıda İstanbul turizminin süregelen sorunları ele alınırken kentin markalaşması yolunda atılacak adımlar konusunda turizm basınıyla karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Şengül Altan Arslan: “Komisyon sayımızı azalttık”

Kasım 2019’da kuruluşunu gerçekleştiren, 2023 yılı itibariyle de yapısında bir revizyona giden platformun yeni dönem yol haritası hakkında bilgiler veren İTP Direktörü Şengül Altan Arslan, verimliliğin artırılması hedefiyle yeni bir çalışma modeli belirlediklerini ve komisyon sayılarını azalttıklarını kaydetti. Şu anki süreçte komisyon toplantılarını her komisyon için iki aylık periyotlarla planlayarak, üyelere önceden duyurarak ve gündeme ilişkin önerilerini alarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Arslan, yeni dönemde İstanbul turizminin çeşitlendirilip geliştirilmesine ve daha nitelikli hale getirilmesine odaklandıklarını söyledi.

“İTP üyelerini ve turizm basınını e-bültenle bilgilendireceğiz”

Bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Arslan şunları aktardı: “Kentin Finans Kaynaklarının Oluşturulması, Metroart, Kültür Sanat Olarak Haliç, Ekoturizm, Engelsiz Kültür Turu, Gastronomi Zirvesi, Festival’ grupları çalışmaya başlamıştır. Ayrıca ”Sağlıklı Yaş Alma, MICE Zirvesi, İstanbul Kongre Elçileri, Destinasyon Yönetimi vb. diğer çalışma gruplarını da oluşturmak üzere komisyonlarda kararlar alınmıştır.”

Bunlarla birlikte sektörle İBB arasındaki bilgi eşitlemesinin güncel kalabilmesi adına iki ayda bir, İBB’nin turizmi kesen faaliyetlerinin derlendiği ‘İstanbul Insights’ adında bir e-bülten çalışması içinde olduklarını sözlerine ekleyen Arslan, bu yolla platform üyelerini ve turizm basınını sürekli bilgilendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

“İstanbul, hala imaj ve güvenli kent sorunuyla karşı karşıya”

İstanbul’un coğrafi konum avantajı, tarihi ve kültürel değerlerine karşın halen ciddi bir imaj ve güvenli kent sorunu yaşadığının altını çizen Arslan, bunlara gerekçe olarak kaliteli hizmet standartlarının eksikliği, planlama ve yönetimdeki dağınıklık, altyapı, güvenlik eksiklikleri ve sürekliliğin sağlanamamasını gösterdi. Arslan şöyle devam etti: “Turizm çeşitliliğinin olmaması, rekabetin ürün çeşitliliği ve marka değeri üzerinden değil fiyat üzerinden yapılıyor olması da ülkeye çekilecek turist sayısını ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Bütün bu tespitler bize altyapı dönüşüm ihtiyacını, farklı trendlerin takip edilmesi, rekabetin fiyat üzerinden sağlanmadığı bir politikaya geçiş yapılması gerekliliğini ve bu doğrultuda vizyon oluşturulması ihtiyacını gösteriyor.”

“Türkiye’nin 2030 turizmi için kararlı adımları yok”

İBB olarak dünya turizm trendlerini takip ettiklerini belirterek sözlerini sürdüren Arslan, Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 2030 dünya turizm eğilimleri doğrultusunda kitlesel turizmin azalması bireysel seyahatin artması, alternatif turizm türlerinin artması, seyahat sürelerinin düşmesi ve harcamaların artması, çevreye, doğaya, kültüre duyarlı yerlerin tercih edilmesi, ekoturizm, macera turizmi ve kırsal turizmin payının artmasına ilişkin tespitlerin öne çıktığına dikkat çekti.

Dünya turizminin odaklandığı 2030 eğilimlerine dair Türkiye genelinde atılmış kararlı adımların olmayışını eleştiren Arslan, “İBB olarak çalışmalarımızı bu eğilimleri dikkate alarak 3 eksende yürütüyoruz. Zamanı ve mekanı genişleten (çeşitlilik) çalışmalar yapıyoruz. İstanbul’un sadece deniz ve sahil ile sınırlandırılamayacak kadar geniş olanaklı ve turizmin 12 ay canlı olduğu bir kent olduğunun farkındayız. İkinci olarak; insanı ve doğayı merkeze alıyoruz, diğer bir deyişle sürdürülebilirliği ve doğaya saygıyı önemsiyoruz. Yatırımlarımızı çevre bilinci ile yapıyoruz. Yerel kültürümüzde barındırdığımız çeşitliliğe saygı duyuyoruz.Bununla birlikte küresel gelişmeleri fırsata çeviriyoruz. Yeni kuşak seyahatlerini önceden planlayan, kişisel deneyim ve veri odaklı yaklaşımı benimseyen bir turizm anlayışına sahip. Bu açıdan tüm İBB hizmetlerinde olduğu gibi turizmde de dijitalleşme en önemli önceliklerden biri olarak gündemimizde yer alıyor.” diye konuştu.

İBB Başkan Danışmanı Ümit Öztürk turizm basınının sorularını yanıtladı.

“Bir hazinenin üzerinde oturuyoruz”

Sözlerini sonlandırırken turizmin ekonomideki farklı endüstrilerden ürün talep eden ve çeşitli tüketim faaliyetlerinin birleşiminden oluşan bir sektör olduğuna vurgu yapan Şengül Altan Arslan, “Dolayısıyla sadece turizme özgülenmiş turizm information ofisleri, katılınacak ulusal/uluslararası fuarlar, planlama ve tanıtımlar, meydan yönetimi, ulusal/uluslararası turizm sektöründeki temsillerle turizm alanını sınırlamak mümkün değildir. Bu nedenle İBB’yi turizm konusunda daha çevik hale getirmek üzere İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu tarafından kurulan İTP’yi yeni çalışma biçimimizle, İBB Turizm Müdürlüğü ile birbirini tamamlayan, birbirine güç veren bir yapı olarak konumladı.” dedi.

Sektörle birlikte ortak akılla üretilen projelerin, İBB’nin yaptığı işlere turizm perspektifi kazandırması açısından da önemli bir rol oynadığını belirten Arslan, “Bir bakıma platform olarak turizm sektörü – İBB ilişkilerinde bir kısa yol olarak konumlandığımızı söylemek de yanlış olmayacaktır. Biz, İBB olarak bir hazinenin üzerinde oturduğumuzu biliyoruz. Temel amacımız elbette bu değeri korumak, uyguladığımız politikalarla İstanbul’un değerini artırmak.” şeklinde sözlerini tamamladı.

#istanbulturizmplatformu #itp #şengülaltanarslan #ibb #istanbulbüyükşehirelediyesi #istanbul #trizm #gündem #2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir