Kahveye dair her şey bu zirvedeydi

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kahve Zirvesi’nde günümüzde gelişimini sürdüren kahve kültürünün son durumu ve gelecek dönemi sektörün önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı. 16-17 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte sektör bileşenleri, hedef kitleleri ile direkt görüşme ve iletişim ağlarını genişletme, yeni pazarlar edinme şansı yakaladı…


Güncel bilgiler, stratejiler, öneriler ve yol haritalarının konuşulduğu, katılımcıların stantlarda hedef kitleleri ile direkt görüşme ve iletişim ağlarını genişletme, yeni pazarlar edinme şansı yakaladığı Kahve Zirvesi, 16-17 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Medya sponsorluğunu Storybox.co’nun YouTube kanalı Gurmoss’un üstlendiği zirvede günümüzde gelişimini sürdüren kahve kültürünün son durumu ve gelecek dönemi sektörün önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.

12 oturumda kahve konuşuldu

Konusunda uzman 60 konuşmacının yer aldığı 12 oturum; Dünya kahveleri ve Türkiye’de yeşil çekirdek kullanımı, Kafelerde fark yaratarak rekabetin önüne geçmek, Gelişen soğuk kahve pazarı, Kahve kavurma makineleri, Yeme-içme sektöründe kahvenin yeri, Kahvede global marka yaratmak, Kahve makineleri, Tüketici tercihlerindeki değişim ve kahvede yeni trendler, yeni konseptler, Türk kahvesinin çeşitlenme ve yayılma stratejileri, Kahvede su kullanımı nasıl olmalı?, Büyüme stratejileri, şubeleşme ve franchising, Patisserie / Kahve yanı lezzetler; Patisserie’de değişen kriterler ve yeni  tercihler başlıkları altında gerçekleşti.

Zirve kapsamında büyük ödüllü Latte ArtYarışması da düzenlendi. 2022 Latte Art Dünya Şampiyonu Carmen Clamente, hem jüride yer aldı hem de özel gösterim gerçekleştirdi. Şerif Başaran, Cenk Girginol, Deniz Düzgün, Koray Eroğlu, Naim Koca ve Tuğba Munzur’un jüri üyesi olduğu yarışmada, 2 gün boyunca 40 seçkin yarışmacı sanatlarını sergileme olanağı buldu. Yarışmanın birincisi genç barista, ödülünü 2022 Latte Art Dünya Şampiyonu Carmen Clamente’nin elinden alırken coşkulu anlar yaşadı.

Ferit Özkaşıkçı: “Uluslararası hale dönecek”

Toplamda 12 oturum ve 60 konuşmacının yer aldığı etkinlik “Dünya Kahveleri ve Türkiye’deki Yeşil Çekirdek Kullanımı” paneli ile başladı. İlk panelde Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin, Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia ve Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban konuşmalar gerçekleştirdi.

Bu yıl ‘Yeni trendler, yeni konseptler’ teması ile yerli ve yabancı kahve sektörünün önemli oyuncularının bir araya geldiği zirvenin açılışında konuşan Kahve Zirvesi CEO’su Ferit Özkaşıkçı, “Kahve Zirvesi, yeni ürünlere ev sahipliği yapıyor ve katılımcılar yeni ürünlerini yatırımcılarla buluşturma fırsatı yakalıyor. 19 ülkeden bu alandaki yatırımcılara zirvede yerini aldı. Zirve, önümüzdeki yıl daha da genişleyecek ve uluslararası hale dönecek. Zirvenin kahve sektörüne hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Stephanie Garcia: “Önemli bir fırsat”

Kahve Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen forumda konuşan Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia, “Guatemala’da üretilen kahvelerin sınıflandırması bölgesel olarak gerçekleşiyor. 4 farklı türde kahve üretiliyor ve hepsinin birbirinden farklı tatları var. Türk kahvesini çok seviyorum. Siz çay içerken biz sürekli kahve içiyoruz. Farklı tarzda kahveleri deneyimleme fırsatı çok değerli.” dedi.

Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban da ekvador kahvesini tanıtmak ve promote etmek için zirvede verilen fırsatın önemli olduğunu vurguladı. Alban ayrıca şunları söyledi: “Her market için aynı koşullarda üretim sağlıyoruz. Dolar merkezli ekonomide biz de yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyoruz. Kahve üretiminde yüksek kalite standartlarını koruyoruz. İhracat standartlarımız var. Kaliteyi düşürmemiz mümkün olamaz.”

Zirve boyunca ‘Safranbolu Kahve Müzesi’nin en önemli eserleri, müzeye tahsis edilen özel bölümde sergilendi.

Mustafa Sait Durak: “Üretimde uygun iklim koşulları büyük önem taşıyor”

Kahve Zirvesi’nde konuşan Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, “Hepimizin bildiği gibi şu an Türkiye’deki kahve ithalatının yüzde yetmişi Türk kahvesi için yapılıyor. Yavaş yavaş yeni kahveler ön plana çıkmaya başladı. Espresso ve kahvelere yönelik yeni çiğ kahveler getiriyoruz. Bu da biraz Türkiye için pahalı kalıyor. Ticari kahveler getirmeye çalışıyoruz. Hem kalite olarak insanların beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz. Hem fiyat olarak keselerine de hitap etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Yaşar Dağtekin: “İstihdam sağlayacak kişi bulamıyoruz”

Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin ise, “Ülke olarak iklim yapımız Ekvador ve Guatemala’dan farklı. İklimi verimli ülkelerde üretim esnasında kahve kendine bırakılırken, bizim sulamamız, budamamız gerekiyor. Sürekli bakım aşamaları gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyacımız var. İstihdam sağlayacak kişi bulamıyoruz.” dedi.

Kolombiyalı kahve markası da yerini aldı

Pek çok değerli global markanın konumlandığı İstanbul Kahve Zirvesi’nde ProColombia iş birliği ile yer alan Kolombiyalı Kahve Markası Juan Valdez, zirve boyunca katılımcılara markayı, değerlerini, Türkiye pazarındaki marka konumlandırmasını ve piyasaya sunduğu premium kahve çeşitlerini anlattı. Zirve süresi boyunca Juan Valdez standında premium kahve satışı ve kahve sunumları yapıldı. %100 Premium Colombian Coffee, Arabica çekirdekleri, özel seçilmiş kahveler ve en yüksek rakımda toplanan kahve çeşitleri ve tek tek elle toplanan kahve çeşitleri organizasyon süresince stant da satışa sunuldu.

#kahvezirvesi2023 #haliçkongremerkezi #zirve #kahve #coffee #istanbuldakahvezamanı #kahveetkinlik #etkinlik #gastronomi #kahvezirvesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir