Mercedes-Benz Türk, turizmdeki güçlerini birleştirdi

Taşımacılık sektörünün güçlü markalarından Mercedes-Benz Türk, hafif ticari araç ve otobüs segmentlerini aynı çatı altında birleştirerek turizm taşımacılığındaki gücünü ikiye katladı. Markanın bundan sonraki hedefinde
Türkiye turizmine eş bir büyüme planı var.

Taşımacılık sektörünün lider markalarından Mercedes-Benz Türk, turizm pazarındaki güç hacmini yeni işbirliktelikleri ile artırıyor. Son olarak 2013 yılı başında hafif ticari araç segmentini otobüs kategorisi ile aynı çatı altında buluşturan marka, en az Türkiye ve turizmi kadar büyüme kaydetmek istiyor. Mercedes-Benz Türk’ün bu güçbirlikteliğini, ileriye dönük yatırım, büyüme stratejileri ile Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım ve Hafif Ticari Araç Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz ile konuştuk.

Mercedes-Benz Türk, turizme nasıl bakıyor, sektörel gelişmeleri nasıl değerlendiriyor, anlatır mısınız?
Burak Tarım: Turizm sektörüne genel olarak baktığımızda hızlı bir gelişim sürecinin yaşandığına tanık oluyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak, planlarımızı yaparken Türkiye’nin bu genel gelişim politikalarını göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Bilindiği üzere, son dönemde Türk turizminde çok ciddi yatırımlar söz konusu. Beklentiler de aynı oranda çok yüksek. Sektörde
turizm gelirleri ile birlikte turist sayılarının artması öngörülüyor. Turizm her geçen yıl gelişme kaydeden bir sektör olduğundan doğal olarak ihtiyaçların da benzer oranda artacağını düşünüyoruz.

Turizmin yükselen çıtası, markanızın yatırım ve büyüme stratejilerine nasıl yansıyor?
Burak Tarım: Pazarı şehirlerarası ve turizm olmak üzere iki ayrı kategoride irdeleyecek olursak, turizm sektörünün toplam otobüs pazarında büyüyeceği öngörüsündeyiz. Özellikle seyahat alanındaki ulaşım modlarının hava ve demiryolu ulaşım araçları ile desteklenmesi ve çeşitlenmesi ile şehirlerarası otobüs sektörünün yön değiştirmesi olası görünüyor. Fakat bunun turizmle kompanse edilmesi söz konusu. İşte bu sebeple, Mercedes-Benz Türk olarak, turizm taşımacılığında otobüs pazarına son üç yıldır ciddi şekilde odaklanmış durumdayız. Bu yıl itibari ile bünyemizde iki farklı kolda faaliyet gösteren hafif ticari araçlar ve otobüs segmentlerini bir güç birliği yapmak sureti ile aynı çatı altında topladık. Bunun ilk duyurusunu da 2013 Emitt Fuarı’nda yaptık.

Bahsettiğiniz bu güç birlikteliğinden beklentileriniz neler?
Burak Tarım: Sonuç itibari ile çok sayıda ortak müşterimiz mevcut. İki farklı segmenti aynı çatı altında toplayarak bir bakıma operasyonu ikiye katlıyor ve işbirliğimizi arttırmak sureti ile farklı bir sinerji yaratmayı ümit ediyoruz. “8 koltuktan 54 koltuğa kadar her türlü ihtiyaca karşılık verebilecek ürünleri sunar Mercedes” sloganıyla çok geniş bir yelpazede turizm müşterilerinin tüm taleplerini karşılamayı amaçlıyoruz.
Otobüs segmenti açısından bakıldığında uzun yıllara dayanan istikrarlı ve yüksek bir pazar payımız var. Hedefimiz, bu alandaki payı yükseltmekten çok mevcut müşterilerimize yönelik hizmet yelpazemizi daha da çeşitlendirmek. Büyümeye dönük adımlarımız ise daha çok hafif ticari araç pazarında olacak. Dolayısıyla buradaki işbirliğinden toplam satış adetlerine yönelik bir yükseliş çıkacağı kesin görünüyor.

TURİZMDEN BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK
Burada önemli bir nokta finansal hizmet ayrıcalığımız olduğu gibi 2. el operasyonumuz ile de her türlü talebe uygun terzi usulü ürünler üretmemiz mümkün. Bunun da olumlu sonuçlarını memnuniyetle gördüğümüzü söyleyebiliriz. Şu anda birçok müşterimize otobüsle birlikte hafif ticari araç satışı da yapabiliyoruz. Ürünlerin kombine çözümlerle sunuluyor olması müşterilerimiz açısından bulunmaz bir fırsat. Biz sektörün büyüyeceğine inanıyoruz. Bununla birlikte tabii ki turizm taşımacılığının büyümesini de öngörüyor olmak lazım. Bu anlamda beklentilerimizin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Tufan Akdeniz: Biz zaten iki yıldır turizmi izliyoruz. Hükümetin de turizm alanında çok ciddi stratejik eylem planları var. Bizler turizm bir tarafa ülkenin büyümesine de ayrıca önem veriyoruz. 2020 yılına kadarki stratejik planlamalar, her yıl ortalama %4-5  büyüme kaydedileceğini işaret ediyor. Turizmdeki büyüme ülke büyümesinin ana faktörlerinden biri olabilir ama sektörden beklentimiz çok daha yüksek. Çünkü turizm bu potansiyeli taşıyor. Bu böyle oldukça biz en az ülkedeki ve turizmdeki kadar büyüyeceğiz dedik. Çünkü mevcut satışımız ülkenin büyümesi ve talebin artması ile çıtasını yükseltecek.

Bir iddiamız da, turizmin içinde rakiplerimizden çok daha fazla pay almak. Bunun dayanakları ise, sahip olduğumuz birkaç eşsiz unsurla ilintili. Bunlardan bir tanesi, ne Türkiye’de ne de dünyada
8 koltuktan 54 koltuğa kadar diyebilecek başka bir markanın olmayışı. Finansal hizmetler ve 2. el şirketi aynı anda bünyesinde barındıran marka imajımız bizi eşsiz kılan bir diğer unsurumuz. Bunu söyleyebilen, tek bir masada hepsini konuşabilen bir marka daha yok. Ürün ve hizmetlerimiz dışında üçüncü eşsiz noktamız, pazarlama ve müşteri odağımız. Biz müşterilerimizle direkt temas halindeyiz ve onları çok yakından takip ediyoruz. Bu üçünü yan yana koyduğunuz zaman sektörün en başarılısı biziz, bundan sonrası da hep ilerlemeye yönelik olacak. Hem ülke büyüyecek hem biz payımızı artıracağız.

Turizm taşımacılarına yönelik avantajlı uygulamalarınız var mı?
Tufan Akdeniz: Müşterilerimize yönelik dönemsel kampanyalar elbette uyguluyoruz. Ancak şunun
altını özellikle çizmek isterim, biz zaten esnek hareket edebilen bir kurumuz. Dolayısıyla standart bir kampanya ile yola devam etmekten çok belli ihtiyaçlara farklı çözümler üretebilecek alternatifler üzerinde durmayı kendimize misyon ediniyoruz.

Bu her iki segmentte dünyadaki trendleri nasıl yorumluyorsunuz?
Burak Tarım: Dünyadaki trendler çok büyük farklılıklar gösteriyor. Özellikle Türkiye, otobüs pazarında benzersiz bir pazara sahip. Avrupa pazarı ile kıyaslandığında şehirlerarası otobüs sektörünün şekli ve bugüne kadarki faaliyetleri ile önemli noktalarda ayrışıyoruz.
Sonuç itibari ile Mercedes-Benz Türk’ün hedefleri daha çok mevcut çıtayı daha üst noktalara taşımaya odaklı. Özellikle hafif ticari araçlar ve otobüs segmentlerinin güç birlikteliği ile iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyoruz.

Turizmin başlıca taşıma kolları arasında karayolu ne kadarlık bir büyüklüğü ifade ediyor?
Burak Tarım: Bugün Türkiye’de karayolu taşımacılığı diğerlerine oranla çok daha yüksek bir paya sahip. Bunun yüzde 74’ü otomobil, yüzde 20-21’i otobüs taşımacılığına ait. Geri kalan ise demiryolu ve havayolu. Buradaki hamleyi bir miktar havayolu taşımacılığı yapıyor. Havayolu taşımacılığı ne kadar büyüyor gözükse de yüzde 10’un üzerine çıkmıyor. Türkiye’deki mobilite günden güne artıyor. İnsanlar daha sık seyahat etmeye başlıyorlar. Bu artış beş yıllık periyodlar içerisinde yaklaşık yüzde 20-30’larda.
Karayolu taşımacılığında otobüs sektörü oransal olarak otomobil, uçak ve trene göre kaybedecek
olmasına rağmen mobilitenin artması ile beraber toplam taşıyacağı yolcu sayısının azalmayacağını öngörüyoruz. O yüzden de otobüs pazarının sabit olan yıllık ortalama 1.000-1.100 adetlik toplam pazar ededinin ileriye dönük olarak 2020-2023 yıllara kadar da devam etmesini öngörüyoruz.

Son olarak bir de turizm taşımacılığına yönelik ürünlerinizden de kısaca bahseder misiniz? Sektöre yönelik yeni yatırım planlarınız var mı?
Tufan Akdeniz: Vito minibüsün 8+1 modeli var. Aracın içini 2010 yılında müşterilerle birlikte konfigüre ettik. Bu ürünümüzle o günden bu yana pazar payı rekoru kırıyoruz. Turizm Taşımacıları Derneği ile 3-4 yıldır yakın ilişkiler içerisindeyiz. Bu konuda bize oldukça yol gösterici oldular. Bir diğer ürünümüz, Sprinter. Aracın 13 koltuktan 19 koltuğa kadar versiyonu mevcut. Bu konuda üretim olarak çok esneğiz. Özellik beklentilerine büyük oranda karşılık verebiliyoruz. Biz temel konfigürasyonlara her sezon güncellemeler yapıyoruz.Hafif ticari araçlarda şu an için yeni bir yatırım planımız yok.

Burak Tarım: Otobüs pazarında Trevego ve Tourismo olmak üzere iki ana ürünümüzle faaliyet gösteriyoruz. Tourismo’nun 12 m ve 13 m versiyonları var ancak en çok 12 m tercih ediliyor. Trevego, yüksek tavan tabir ettiğimiz bir ürün. Bunlar arasında ana ürünümüz
Tourismo 15. Otobüsten bahsettiğimiz zaman bu yüksek bedelli bir araç. Dolayısıyla da şirketin sermayesi, demir başı. Bu alanda bu ürünlerin çok sık değişmiyor olması lazım. O yüzden yeni bir ürün planlamamız yok. Tourismo 15 pek çok açıdan bakıldığında konforu, güvenlik normları, yakıt tüketimi ve 2. el değerinin son derece yüksek olması ile beraber bugün turizm müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilen bir ürün. Dolayısıyla bu ürünü yenilememizi ya da değiştirmemizi gerektiren bir durum söz konusu değil.

Ancak aracın donanımlarını değiştirebilirsiniz. Biz de bu yönde klima kapasitelerini artırdık, lastiklerini değiştirdik, aracın dış görünümünde bazı değişiklikler yaptık. Bunlar 2005’ten bu yana piyasadalar, olgunluk seviyesine gelmiş araçlar bunlar. Dolayısıyla bu ürünlerden maksimum verimi alabildiğimizi söyleyebilirim. 2010 yılından itibaren bizim geleneksel şehirlerarası liderliği pozisyonumuzu turizm sektöründe de yakalamış durumdayız. Dolayısıyla bugün Mercedes- Benz Türk AŞ., hem şehirlerarası otobüs pazarında hem turizm otobüs pazarında yüksek pazar payları ile liderliğini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir