Ömer Dizdar: “Horeca’ya yatırımlarımız devam edecek”

“Büyüyen Türkiye ekonomisi gibi biz de büyümeye devam ediyoruz. 2014’de yurt içi pazar payımızı %15, yurt dışı payımızı ise %20 arttırmak istiyoruz.”

Paslanmaz mutfak eşyaları sektörünün lider markalarından Dizdar’ın horeca sektörüne yaptığı yatırımlar hız kesmeden sürüyor. Mutfak ekipmanları üretiminde 1000’e yakın ürün çeşitliliği, Ar-Ge yatırımları ve inovatif ürünleri ile yurt içi ve yurt dışı pazarda güçlü ve güvenilir bir konuma sahip olan firmanın 2014 hedefinde %20’lik büyüme var.

Firmanın paslanmaz mutfak eşyaları sektörüne yönelik faaliyetlerini, Türkiye ve dünyadaki satış&pazarlama stratejilerini ve yeni ürünlerini Dizdar Paslanmaz AŞ. Genel Müdürü Ömer Dizdar ile konuştuk.

Dizdar Paslanmaz AŞ.’yi üretim faaliyetleri ve hedef kitlesi ve ile nasıl anlatırsınız?

Dizdar Mutfak ekipmanları sektöründe yarım asrı aşkın bir süredir sanayici kimliğimizle sektörün önde gelen firmalarından biriyiz. Hedef kitlemiz restoranlar, cafe, pastane, sağlık kuruluşları, resmi daireler, catering şirketleri, eğitim kurumları, askeri birlikler ve turizm tesisleri olabilir. Mutfak ekipmanları üretiminde 1000’e yakın çeşidimizle bu işletmelere çözüm ortağı olmayı sürdürmekteyiz.

İhracatınız var mı? Yurt dışı faaliyetlerinizde ağırlıklı olarak hangi ülkelere odaklanıyorsunuz?

Firma olarak markamızı sadece yurt içinde değil, yurt dışında da duyurma arzusunda olduk. Bu yüzden geçmiş yıllarda ihracatla ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Birçok yurt dışı fuarda, tanıtım organizasyonunda yer aldık ve hala yer almaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak hem yurt “Büyüyen Türkiye ekonomisi gibi biz de büyümeye devam ediyoruz. 2014’de yurt içi pazar payımızı %15, yurt dışı payımızı ise %20 arttırmak istiyoruz.” içinde hem de yurt dışında tercih edilen marka olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün Kuzey ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki cumhuriyetler gibi bir çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu anda bu bölgelerle ticaretimiz devam ediyor ve artarak devam etmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

HORECA’YA YATIRIMLARIMIZI ARTTIRIYORUZ

Son yıllarda değişen müşteri ihtiyaçları ve pazar eğilimleri, horeca sektörüne odaklanmamızı sağladı. Horecaya hitap etmek adına pazarlama ve Ar-Ge yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bizim amacımız, odak noktasını dağıtmadan girdiğimiz her bölgede tercih edilen marka olmak. Özetle, birçok bölgeye sınırlı ihracatlar gerçekleştirmektense hedef bölgelerle hacimli çalışıp yurt içinde olduğu gibi bilinen ve tercih edilen bir marka olabilmek.

 

Yeni ürünlerinizden, teknolojiye yatırımlarınızdan da kısaca bahseder misiniz?

Sektörümüzde çok az sayıda firmanın sahip olduğu özel bir proses ile üretilen monoblok bıçak üretim hattını fabrikamız içinde tamamen firma tecrübemiz ile dizayn ettik. Yatırım ve mühendislik maliyetlerinden dolayı bu tip bıçak maalesef Çin’ den ithal edilmektedir. Dizdar olarak ithalat yerine üretim prensibinden yola çıkarak teknoloji yatırımını gerçekleştirdik. Bu konuda TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ile ortaklaşa yürütmüş olduğumuz çalışmada faaliyetimiz yenilikçi olarak değerlendirildi.

Markanızın tasarım algısı üzerine neler söyleyebilirsiniz?

Tasarım algımıza gelince; yıllardır sektör içinde patent hareketlerinin kısıtlı olmasından dolayı bütün üreticiler gibi biz de sadece inovasyon ağırlıklı çalışmalar yaptık. Gelen müşteri talepleri doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz ürünler, bundan sonraki tasarım faaliyetlerimize yol gösterici olacaktır. Müşteri odaklı tasarımı, üniversal tasarım haline getirmek için çabalıyoruz. Görüldüğü üzere tasarım faaliyetlerinin bir kısmını müşteri beklentileri yönlendirmektedir.

Satış sonrası hizmetler konusunda müşterilerinize ne gibi ayrıcalıklar sunuyorsunuz?

Satış sonrası hizmetlerimiz ve müşteri talepleri call-centerımız tarafından tek bir merkezden yönetilmektedir. Biz sadece satış odaklı çalışan bir anlayışa sahip değiliz. Satış sonrası hizmetimizi de satış ile aynı heyecanı duyarak sağlıyoruz. Çünkü müşterilerimizi ve müşterilerimizin markaya duyduğu güveni çok önemsiyoruz. Sektörde yarım yüzyıldan daha uzun süredir önde gelen firma olarak faaliyet göstermemizi de buna borçluyuz.

Türk turizminin son yıllardaki gelişiminden bahsederek, bağlı bulunduğunuz sektörün geleceğine ilişkin ne gibi değerlendirmeler yapmak istersiniz?

Türkiye, turizm açısından dünyanın en önemli altıncı bölgesi haline geldi. 2023 yılında 60 milyon ziyaretçi hedefleniyor; bu da turizm ekonomisinin %300 oranında büyüyeceği anlamını taşıyor. Türkiye’nin turizm denince ilk akla gelen Akdeniz bölgesinin yanı sıra bizim gastronomi gibi çok önemli bir özelliğimiz olduğunu düşünüyorum. Her yörenin kendine özgü lezzetlerini pişirme ve sunum olarak en iyi şekilde yapılmasını sağlamak konusunda ise iş bize ve meslektaşlarımıza düşüyor. Bu sektörde gastronominin öneminin giderek artması ile beraber işletmelerin ve ziyaretçilerin de beklentileri artmıştır.

Son olarak 2014 yılı büyüme hedeflerinizi de bizimle paylaşabilir misiniz?

Son yıllarda yaşanan ve etkisi hala devam eden küresel krizden en az etkilenen ülkelerin başında geldiğimizi düşünüyorum. Türkiye’de ekonomi her geçen gün büyüdüğü gibi biz de her sene büyümeye devam ediyoruz. İhracatçılar birliğimizin hedeflemiş olduğu 2023 yılında 25 milyar dolar hedefini yakalamamız için her sene daha fazla gayret gösterip büyümeyi sürdürmeliyiz. Biz de 2014 yılında yurt içindeki payımızı %15, yurt dışındaki pazar payımızı ise %20 oranında artırmayı hedefliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir