Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler: 2022 hedefimiz, 3 milyon turist!

Haber-Fotoğraflar: Hatice Ünal Bilen

800 bin nüfuslu Ordu, turist sayısını 3 milyona çıkarmak için ‘3 ay değil, 12 ay Ordu’ sloganıyla tanıtım atağı başlattı. Kent genelinde 155 turizm destinasyonu alanı belirleyen Karadeniz şehrinin 2022 hedefi; doğa, kıyı, balon, karavan ve gastronomi çeşitlemeleriyle turizmde cazibesini üçe katlamak!..   

Fındığıyla meşhur Ordu, ‘3 ay değil, 12 ay Ordu’ sloganıyla turizmde atağa kalktı. Şehre gelen turist sayısını yılda 2.5-3 milyon bandına taşımak için sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, turizm alanında doğal güzelliklerin cazibesini artırmak amacıyla 155 turizm destinasyonu alanı belirlendiğini ifade etti. Ordu’nun kendi nüfusunun 800 bin civarında olduğunu, bu sayının gelen ziyaretçilerle birlikte 2 milyona yaklaştığını açıklayan Güler, “İstanbul’da, Ordu ikinci nüfus biliyorsunuz. Yurt dışında Avusturya, Hollanda, Belçika ve Almanya var. Hedefimiz, öncelikle geçen dönemki belirsizliği netleştirmek ve bunu üçe katlamak. Yılda 2.5 – 3 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz.”

“Dezavantajı en az, avantajı en fazla şehiriz”

Ordu’nun sunduğu avantaj ve fırsatlara değinen Güler, şöyle devam etti: “Şehrimizin pek çok avantajı var. Küresel ısınma sonrası bölgemize gelen yoğun talep bunlardan bir tanesi. Bozulmamış tabiat güzelliklerimiz ve yeni keşfedilen tarihi dokumuzla bir cazibe merkeziyiz. Onun dışında gıda güvenliği konusunda yürüttüğümüz çalışmalar kadar bitki örtümüz de bizim için önemli avantajlar. Şehrimizde mandalina, portakal hatta zeytin dahil olmak üzere birçok Akdeniz bitkisini yetiştirebiliyoruz. Bu dokunulmamış bitki örtüsü içinde ekinezya ve melisa dahil bütün tıbbi aromatik bitkilerin de olabilirliğini ortaya koyuyoruz.”

Ordu’nun sörf, kano, yelken, balon ve karavan turizmi gibi yeni avantajlarıyla da önemli bir çekim merkezi olma iddiası ortaya koyduğunun altını çizen Güler, “Ordu’nun potaniyeli çok yüksek. Şehrimizin balon turizmi için uygunluğu belirtildi. Şu an lisans süreci bitmek üzere. Hatta belki bir hafta sonra bir ekiple balon uçuşu yapacağız. Seneye de ticari uçuşları başlatmak hedefindeyiz. Bunun yanında İstanbul’dan getirdiğimiz bir şehir hatları vapurumuz var. Bu vapurla vatandaşlarımıza ve buraya gelen ziyaretçilere Ordu’yu denizden gösterme fırsatımız oluyor. Bildiğiniz gibi, sol tarafımız havaalanı. Sağ tarafı ise kano yarışmaları için bir pist haline getirdik, parkurlar yaptık. Orada uluslararası kano yarışları yapılacak. Hepsini bir araya getirince Ordu’da üç ayın dışında da turizmin olacağını gördük. Bu özelliklerimizle dezavantajı en az, avantajı en fazla olan şehiriz.” diye konuştu.“Şehirlerle rekabet değil, iş birliği düşünüyoruz”

Başkan Güler, Doğu Karadeniz bölgesinde hiçbir şehirle rekabet düşünmediklerini, iş birliği odaklı çalıştıklarını vurgulayan sözlerinde, “Bölgemizde herhangi bir şehirle rekabet düşünmüyoruz, daha çok iş birliği üzerinde duruyoruz. Misal, bir Doğu Karadeniz turunun Samsun’dan başladığını düşünün. Şimdi Samsun’un özelliği ayrı, Ordu’nun ayrı, Giresun’un ayrı, Trabzon’un ayrı. Bölgemizde ayrı ayrı gitmekten ziyade komple bir paket olabilir, bundan herkes faydalanır.” önerisinde bulundu. Uzun vadeli ilişkilerde herkesin kazanması gerektiği inancını paylaşan Güler, “Amacımız, güçlü iş birliktelikleriyle katkıyı daha da büyütmek olmalı. Ordu’ya doğrudan gelen bir turist Trabzon’un Sümela Manastırı’nı da görmeli, Artvin’in ve Rize’nin yaylalarını da görmeli.” ifadelerini kullandı.

Bir örnekle, geçmişte Ordu ile Giresun’un kavga halinde olduğunu anımsatan Güler, “Ama şu an çok iyiyiz, ortak bir havaalanı yaptık. Artık birlikte hareket ediyoruz. Ordu ile Giresun birbirine çok benziyor zaten.Yepyeni bir paradigmayla bunu yayabiliriz.” diye konuştu.

“Fındığı, Antep fıstığı gibi yemişten yiyeceğe dönüştüreceğiz”

Fındığa dair yeni dönem proje ve hedeflerinden de bahseden Güler, fındığı yemişlikten yiyeceğe dönüştürmeye çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu çok önemli bir dönüşüm. Kuruyemiş, tek tek, tane tane yenen bir gıda. Ama yiyecek olduğu zaman o çok ayrı bir kategoriye giriyor. Nasıl ki Antep fıstığı Türkiye’de pek çok lezzetin içine girmiş, fındığı da aynı şekilde kuruyemiş olmaktan çıkarıp, yiyecek kategorisine dahil etmek, daha büyük montanlı bir gıda kaynağı olarak yenmesini sağlamak hedefindeyiz.”

Başkandan Fındık Festivali müjdesi!

Başkan Hilmi Güler, 2022 yılı için Ordu Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda fındık festivali ve yarışması düzenlemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

“Çikolatanın merkezi olma yolunda önemli bir adım attık”

Fındığın anavatınında katma değeri yüksek bir ürün olarak çikolata üretimini başlattıklarının bilgisini veren Güler, “Ordu’yu çikolatanın merkezi yapma yolunda önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Bu noktada rakam vermek isterim size, fındık bütün Türkiye’ye 2 milyar dolar kazandırıyor. Çikolata yaparsan 8 milyar dolar. Gana’ya gittim, yedi saat uçtum geldim. Orada kakaocularla görüştüm. Al sana iş. Bir sürü insan para kazansın.” dedi.

Yeni ve modern konseptte yatırıma kazandırılan birçok restoranın yanı sıra kent gastronomisine yönelik bir diğer atılım olarak Yöresel Yemekler Akademisi projesinden söz eden Güler, kent genelinde yaklaşık 80 kadına eğitim verdiklerini belirterek, “Bu akademiden çıkan kadınlarımızın bir kısmı kendi kadın kooperatiflerini kurdu, biz onlara satış yerlerini tahsis ettik.” dedi.

#ordu #orduturizmi #ordugastronomi #ordubüyükşehirbelediyesi #mehmethilmigüler #ordufındıkfestivali #fındık #ordugastronomifestivali #karavanturizmi #balonturizmi #gastronomiturizmi

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir