Saros, turizmde hedef çıtasını Deniz Gümrük Kapısı ve Enez-Keşan Yolu ile yükseltecek

Haber: Hatice Ünal Bilen

Keşan, Enez, İpsala (Saros), turizmde  hedef çıtasını yükseltti. Enez-Keşan yolunun çözümü için merkezi hükümete çağrı yapan ilçe belediyeleri, 2-3 aya kadar açılması planlanan Enez Deniz Gümrük Kapısı ile bölge turizmi ve ekonomisinde ciddi bir ivme yakalamayı hedefliyor. 

“Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” toplantıları kapsamında ilki 2015 yılında düzenlenen Saros Ekonomi Zirvesi’nin ikincisi 30 Ekim Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Enez Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti. Keşan, Enez ve İpsala (Saros) bölgesinin ekonomik analizini yapmak, turizm potansiyelinin artırılması için gerekenleri konuşmak ve tarım sektörüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen zirvede, ‘Saros Bölgesi Tarımsal Kalkınma’ ve ‘Saros Bölgesi Turizm Kalkınma’ temalarında iki ayrı panel düzenlendi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın yanı sıra dernek üyelerinin misafir edildiği zirvede; Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş konuşmacı olarak yer aldı.

Özkan Gönenç: “Enez-Keşan yolu sorunu bir an önce çözülmeli”

Panelin açılış konuşmasını yapan Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç, organizasyonun gelenekselleştirilmesi tavsiyesinde bulunarak, “Enez turizm anlamında çok önemli bir ivme sağladı. Ama biz bölgenin kontrolsüz büyümesine çok karşıyız. Gelecek nesillere daha iyi bir Enez bırakmak için çok çalışıyoruz.” dedi.

Merkezi hükümetten Enez- Keşan yolu sorununun bir an önce çözümünü beklediklerini vurgulayan Gönenç, Edirne’de Deniz Gümrük Kapısı’nın açılış çalışmalarından bahsederek, projenin tamamlanmasıyla birlikte bölge turizminin daha da gelişeceğini ifade etti.

Mustafa Helvacıoğlu: “Sahilde alan yönetimi tek olmalı”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yaptığı konuşmada Keşan, Enez ve İpsala’nın bir bütün olduğuna işaret ederek turizm, tarım ve ticarette gelişmek ve markalaşmak için birlikte hareket etmenin önemine değindi. Organizasyonun Enez’de başlamasına inandığını ve bu inançla koşa koşa geldiğini söyleyen Helvacıoğlu, “Bir
marka olacaksak, bunu birlik ve beraberlik içinde yapmalıyız. Bu dönemde birbirimize çok ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Helvacıoğlu, çok zengin bir bölgeye sahip olduklarını ve Saros’un artık bu dağınık yapısından kurtarılması gerektiğini vurgulayarak, “Potansiyellerimiz var ama puzze’ları birleştiremiyorız. Alt yapıyı oluşturursak buraya dünya fotoğrafçıları bile gelir.” dedi.

“Otel ve yatak sayımız çok düşük” 

Mustafa Helvacıoğlu, Edirne’nin turizm potansiyeline dikkat çeken sözlerinde bölgenin 70 km sahil ve 20 bin evi barındırdığını buna karşın otel ve yatak sayısının çok düşük olduğunun altını çizdi. Sahilde alan yönetiminin olmamasının Saros bölgesinde ciddi bir sorun oluşturduğunu belirten Helvacıoğlu, alan yönetiminin tek olması gerektiği önerisinde bulunarak, “Alan yönetiminden bir yönetim kurulunun olması gerekiyor.” dedi.

Sözlerinin devamında Enez- Keşan yoluna çok ihtiyaçları olduğunu ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, 8 milyon TL maliyetle inşaatı halen sürmekte olan Enez Deniz Gümrük Kapısı’nın açılmasının bölge kalkınmasındaki önemine vurgu yaparak, “Ama sadece yapmak değil, sürdürülebilirlik kılmak da çok önemli.” dedi.

“Yollar bizi turizme ve ekonomiye kavuşturacak” 

Saros bölgesinin çok yüksek bir potansiyeli olduğunu ifade eden Helvacıoğlu, “Çok yakınımızdaki İstanbul pazarı, Çanakkale’nin yeni açılacak köprüsü, Ege, turizm, sağlık turizmi, 35 km orman sınırı, bunların hepsini değerlendirmeliyiz. Bu yüzden çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Saros’ta bir doğalgaz hattı oluyor. Doğalgaz ve yollarla bölgemizin çekim gücü artacak. Yollar bizi turizme ve ekonomiye kavuşturacak.” şeklinde konuştu.

Şükrü Alperen Göktaş:” Trakya’nın insanı meşhur”

Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş ise, Trakya’nın turizm ve ekonomi alanlarında çok zengin bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Ama ‘insanı meşhur’ kavramı mutlaka altı doldurulması gereken bir durum. Ben Trakya’da bunu gördüm. Söz konusu bizim insanımız ise, biz aynı masa etrafında oturmaya razıyız, gayretliyiz. Ben yaklaşık bir yıldır buradayım. İnsanların ne kadar sorumluluk sahibi olduklarını gördüm. Edirne’mizin diğer bir şansı, Valimiz Ekrem Canalp. Bize daha en başından sorumluluk almayı telkin etti, biz de o anlayışla görevimize başladık.” dedi.

#TürkiyeEkonomiyiKonuşuyor #SarosEkonomiZirvesi2 #ekonomigazetecileriderneği #egd #sarosturizm #enezdenizgümrükkapısı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir