Serkan Kıral: “RİNART vaadimiz; yenilik, özgünlük, üstün kalite”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen
İpek Züccaciye çatısı altında 2019 yılında porselen üretimine başlayan RİNART; inovatif, özgün ve ekonomik ürünleriyle profesyonel mutfakların tercihi oluyor. Bünyesinde 6 ayrı koleksiyonu ve buna bağlı mix&match sunumlarıyla zengin bir çeşitlilik sunan ev dışı tüketim markasının sektöre hitap eden ürünlerini ve ihracat hedefini RİNART Porselen Yurt İçi Direktörü Serkan Kıral ile konuştuk.

RİNART Porselen markası nasıl doğdu? HoReCa kanalına hitap eden ürünleri hakkında bilgi verir misiniz?

Temelleri 1964 yılında perakende mağazacılığıyla atılan  İpek Züccaciye, 1991’de Tahtakale’de toptan mağazacılık faaliyetlerini başlattı. 2019 yılında porselen üretimine başlayan RİNART markamız, şu an 4 ortaklı bir aile şirketi olarak züccaciye sektöründe kendi ithalatının yanı sıra aldığı mümessilliklerle de sektördeki gücünü koruyan İpek Züccaciye’nin bir markasıdır.

Bildiğiniz üzere, son yıllarda restoran ve kafe sektöründe yemek sunumları çok fazla ön plana çıkmaya başladı. RİNART ise, yıllardır İpek Züccaciye olarak bu isteklere cevap verdiğimiz satış operasyonlarında, işin üretim kısmında olmamız gerektiğini düşünerek hayata geçirdiğimiz oluşumdur. Bu oluşumla çok kısa bir sürede üretim yatırımlarımızı gerçekleştirip, doğru üretim ve satış kadrosuyla sektördeki yerimizi aldık.

Bu yıla hangi ürün gruplarıyla girdiniz, üretim stratejisini nasıl kurguladınız?

Şu anda 6 koleksiyon ve buna bağlı mix&match sunumlarımızla zengin bir sunuma sahibiz. Bu yıl “Nordic Form” dediğimiz sunumlarımızla masalarda enfes görsel şölenler sunacağımıza inanıyoruz. 2023’ün son çeyreğini kapatırken bu çeyrekte üretime katılacak yeni makine parkurlarıyla üretimimizi daha da kuvvetlendirip kapasitemizi yükselteceğiz.

2023 yılı nasıl geçiyor? Önümüzdeki yıla dair planlamalarınız, büyüme odaklarınız, projeleriniz neler? Gündeminizde yeni yatırımlar var mı?

2023 yılında beklentilerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. 2023’ün ilk çeyreğinden bugüne kadar  bayileşme hedeflerimizi gerçekleştirdik. Saha personellerimiz son kullanıcılarımıza ziyaretlerini gerçekleştiriyor. İşletmelerin sunumlarında markamız görülmeye başladı. Sektör yeni sezona hazırlanıyor. Ekim ayından sonra otellerin satın alımları başlar. Bütün markalar yeni desen ve yeni kataloglarıyla bayilerde yerini alır. Biz de genç bir markanın verdiği yüksek motivasyon ve enerjimiz ile ön planda olacağımızı düşünüyoruz.

2024 yılı için ise, yeni bir fabrika projemizi oluşturduk. Bu alanda yatırımımız devam ediyor. Yine Silivri/İstanbul’da olacağız. Olağanüstü bir yeme, içme deneyimi sunmaya çözüm ortaklığı yapmak için farklı formlar hazırladık. 2024’ün ilk çeyreğinde sofralarımızda görmeye başlayacağız.

İhracat payınız nedir? Bu yıl ve önümüzdeki dönem için hedefleriniz nedir?

HoReCa sektöründe yeni bir oluşum içinde olduğumuzu göz önüne aldığımızda, 20 ülkede markamızı temsil eden firmalarımızı oluşturduk. Ağırlıklı olarak İspanya, İtalya, Katar, Rusya ve Yunanistan satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yeni pazar arayışları her zaman olacak. Sunduğumuz bütün formlara ilgi yüksek. Bu da bizim ne kadar doğru kararlar verdiğimizi gösteriyor.

Yeni dönemin trend belirleyicileri neler? Şeflerin beklentisi nedir? Profesyonellere ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Renk ömrü ve sürdürülebilirlik hedeflerine olan bağlılığını yansıtan Apricot Crush’ın onarıcı özelliklerini tabaklarımıza yansıtacağız. Sektörde uzun yıllardır şeflerle birlikte çalıştığımız için daha çok sunumlarını ön plana çıkaracak desenler görmek istediklerini deneyimledik. Bu deneyimlerimizi tabaklarımıza yansıttığımızı düşünüyoruz. Biraz önce de bahsettiğim gibi, yılladır sektördeki sıkıntıları görerek sunumlara alternatif oluşturarak çözümleme sunuyoruz. Şeflerimizin uyumlu parçalar arasından işletmelere hitap eden ürünleri seçmelerini sağlayarak kendi koleksiyonlarını oluşturmaya yardımcı olacağız.

Porselen endüstrisinde yeni teknolojiler neler? Buna yönelik yatırımlarınız var mı? Ar-Ge faaliyetlerinizden de kısaca bahseder misiniz?

AR- GE alanında renkli sır ve reaktif sırda üretilebilir ve sürdürebilir projelerimiz bulunmaktadır. Bu alanda daha kuvvetli olacağımıza inanıyoruz ve gerekli olan tüm yatırımlarımızı da gerçekleştirdik. İlk meyvelerini aldık. Bu sunumlarımız bu sezon showroomlarımızda yerini aldı. Bulunduğumuz endüstride makine parkur yenilikleri her zaman devam ediyor. Otomatik sırlama havuzları, isostatik presler, otomatik fincan hatlarımız güncel durumda fabrikamızda bulunuyor.

Türkiye’de ve dünyada bağlı bulunduğunuz porselen sektörünün gelişimini ve gidişatını nasıl değerlendirirsiniz? Siz bu gelişimde marka olarak kendinizi ne şekilde konumlandırıyorsunuz?

Porselen, pandemi ile duran ama aynı zamanda yeniden ve hızla çıkış yapan ender sektörlerden biri. Yurt içinde birçok ekonomik sıkıntıda bile yatırımlarını durdurmayan bir sektördeyiz. Dinamikleri birçok sektörden farklı. Ekip olarak bu farklılıkları çok iyi tespit ettiğimizi düşünüyoruz ve yatırımlarımızı bu yönde hız kesmeden devam ettiriyoruz. İşletmeler mimarı görsel yatırımlarını porselen tabak renklerine eşleştirerek planlıyor. Bu da sektörün ön plana çıktığını gösteriyor. RİNART olarak vaadimiz, son teknolojiden faydalanarak müşterilerimize yenilikçi, özgün ve üst düzey kaliteyi ekonomik ulaşılabilir bir şekilde sunmak.

#RİNART #ipekporselen #ipekzüccaciye #serkankıral #röportaj #porselen #endüstriyel #horeca #edt #evdışıtüketim #otelrestorankafe

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir