Turizmciler, yeni otel yatırımı eğilimlerini değerlendirdi

CATHIC öncesi bilgilendirme toplantısında bir araya gelen turizmciler , gelecek döneme ilişkin otel yatırımları hakkında bilgiler paylaşarak, yeni eğilimleri değerlendirdiler.

CATHIC (Türkiye ve Komşu Bölgeler Otel Yatırımları Konferansı) öncesinde yapılan bilgilendirme toplantısı 30 Nisan Salı günü The Marmara Taksim’de gerçekleşti. Moderatörlüğünü BDO Hospitality Consulting Yönetici Ortağı Mehmet Önkal’ın üstlendiği toplantıya Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, Demsa Group Turizm Yatırımları Koordinatörü Serra Arıkök ve İstanbul Convention & Visitors Bureau Genel Müdürü Elif Balcı Fisunoğlu katıldı.

MEHMET ÖNKAL: BU YIL TURİZMDE PATLAMA YAŞANACAK”
Türkiye’deki otel yatırımları ve sektörün konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan BDO Hospitality Consulting Yönetici Ortağı Mehmet Önkal, konuşmasında Türkiye ve İstanbul turizmine ilişkin çeşitli veriler aktararak, turizmde bu yıl patlama yaşanacağını ve beklenen 25 milyar dolarlık gelirle turizm sektörünün ekonomik büyümede anahtar role sahip olacağını anlattı. CATHIC’in bu yılki temasının Türkiye ve komşu ülkeleri olduğunu belirten Önkal; Gürcistan, Azerbaycan, Kuzey Irak ve Kıbrıs’ı davet ettiklerini söyledi. Türkiye’deki belgeli tesis sayısının yaklaşık 1 milyon yatak kapasitesi ile 3.800’ün üzerinde olduğunu belirten Önkal, İstanbul’da bu rakamın 500 tesis ile 110 bin yatağın üzerinde olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelen turistlerin %90 oranında havayolu ulaşımını kullandıklarını ifade eden Önkal, en çok ziyaretçi girişlerinin ise Antalya’dan yapıldığını söyledi.

ÖMER İSVAN: EĞİTİM VE TRAFİK SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Turizmi sektör olarak tabir etmekten duyduğu rahatsızlığı dile getiren Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, dünyanın en büyük ülkelerinde bile bakanlık olmadığını belirterek, sektörün bir olgu olarak algılanması gerektiğini kaydetti. Konuşmasında turizmin alt yapısal sorunlarına dikkat çeken İsvan, İstanbul turizminde eğitim ve trafiğin en önemli sorunlardan olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Alt yapısal sorunlar deyince belki ilk akla gelen yol, su ve elektrik olabilir ama İstanbul turizminin en önemli sorunlarından biri trafik. 2020 Olimpiyatları’na hazırlanıyor iken trafik hala çözüm bulamadığımız bir sorun olarak karşımızda. Bir de tabii eğitim sorunu var. Turizme bakış açılarını değiştirecek kafa yapıları şart, bu da ancak eğitim ile mümkün görünüyor.”

GENÇ TURİZM ÜRÜNLERİNE İHTİYAÇ VAR
Konuşmasının devamında destinasyonların dolmasının sezona bağlı olduğunu söyleyen İsvan,  turizmi 12 aya yayan İstanbul için %71-72’lik doluluk rakamlarının çok sık %90’ları işaret ettiğini belirterek bu rakamın İstanbul için ideal olduğunu söyledi. İsvan şöyle devam etti: “Türkiye’de şöyle bir endişe de var, otel konusunda yeterince seçici değiliz, otel işi karlı diyoruz, iyi etüd edilmemiş işlere soyunuyoruz. Her ne kadar fizibilite yapmak çok kolay olmasa da bir otelin hangi alt sektörlere hitap edeceği önemli.

Bir diğer sorun, Avrupa genç üretmiyor. Genç üreten ülkelerden biri Çin ve önümüzdeki dönemde ciddi oranda Çinli turist göreceğiz.” Gerçek turizm ülkelerinde genç turizme cevap verecek ürünlere ihtiyacın olduğunu vurgulayan İsvan, bütçeye uygun ve kaliteli otel tiplerinin önümüzdeki dönemde büyüme kaydedeceğini söyledi.

Konuşmasını sonlandırırken Türkiye’nin komşu ülke yatırımlarına da değinen İsvan, komşu ülkeler arasında birinci ligde oynama kapasitesi olan bir turizm ülkesinin olmadığını dile getirdi. Azerbaycan’ın son dönemde ciddi yatıırmlara imza attığını ancak bunların da fizibilite dayanıklı olmadığını söyleyen İsvan, Güney Kıbrıs’ın aksine Kuzey Kıbrıs’tan son derece umutlu olduklarını belirtti.

ELİF BALCI FİSUNOĞLU: “GENÇ AKADEMİSYENLERE YÖNELİK OTELLER YAPILMALI”
İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Genel Müdürü Elif Balcı Fisunoğlu, İstanbul’un uluslararası bir destinasyon olarak, birçok kurum ve yayın tarafından dünyanın önde gelen ilk 10 ülkesi arasında gösterildiğini söyledi. İstanbul’un son 10 yılda turizm çeşitliliği ve destinasyon pazarlama konusunda önemli atılımlar yaptığını dile getiren Fisunoğlu, “İstanbul kongre turizminde ciddi bir büyüme kaydetti. Yine Antalya’da da kongre turizmi gelişiyor. Turizmi 12 aya yaymak için çeşitlendirmek şart. Türkiye krizleri başarıyla atlattıysa bunda çeşitliliğin sağlanmasının katkısı büyük” dedi.

İstanbul’un en büyük eksiklerinden birinin de yeni akademisyenlerin konaklayacağı otel tiplerinin olduğunu belirten Fisunoğlu, “Uluslararası 3 yıldızlı ve 4 yıldızlı kongre otellerine ihtiyacımız var. İstanbul’dakiler bu konuda çok yetersiz kalıyor. Çırağan ve Pera Palace gibi belli bir karakteristiği yansıtan otellere ihtiyaç olduğunu ifade eden Fisunoğlu, İstanbul’u hissettirecek yatırımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

SERRA ARIKÖK: “EKONOMİK VE LÜKS YATIRIMLARI ARTTIRMAK LAZIM”
Demsa Group Turizm Yatırımları Koordinatörü Serra Arıkök ise, Türkiye’ye gelen ziyaretçi harcamalarının %30 artış gösterdiğini belirterek, lüks tüketimdeki taleplerin yükseldiğini söyledi. Demsa Grubu’nun bu alana yönelik yatırımlar yaptığını kaydeden Arıkök, İstanbul’da da buna büyük oranda ihtiyaç olduğunu aktardı.

Turizmde ekonomik yatırımların da bir zorunluluk haline geldiğini dile getiren Arıkök, İstanbul dışında Karadeniz ve Çanakkale gibi belli noktalarda otel yapılması gerektiğini işaret ederek, “Yatırımlar da sadece otele endeksli olmamalı, kültür aktivitelerine de yatırım yapılmalı” diye konuştu. Serra Arıkök, Demsa Grubu’nun kendi koleksiyonunu sergileyeceği bir müze hazırlığı içerisinde olduğunu da söyleyerek sözlerini tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir