Türkiye’de Termal Turizm Hacmi Genişliyor

Jeotermal Çalışma Grubu Raporu’na göre termal turizmden 2013 yılında 12 milyar 625 milyon dolar gelir bekleniyor.

Türkiye Jeotermal Derneği’nin koordinasyonu ile hazırlanmış olan Jeotermal Çalışma Grubu Raporu’na göre sektöre yapılan yatırımlardan 2013 yılı için beklenen ekonomik geri
dönüşün yerli termal turist bazında 12 milyar dolar, yabancı termal turist bazında ise 625 milyon dolar (Termal tedavi süresi 15 gün olarak hesaplanmıştır) olması bekleniyor. Böyle
olduğu takdirde termal turizmin ülkemize yılda 12 milyar 625 milyon dolar ekonomik katkı sağlayacağı belirtiliyor.Ülkemizde yaklaşık 1300 jeotermal kaynağın bulunduğu ifade ediliyor. Yoğun olarak Kızılcahamam, Pamukkale ve Afyonkarahisar’da bulunan termal tesisler sayesinde yerli ve yabancı turistler bu doğal şifa kaynaklarından faydalanma fırsatı buluyorlar.

Termal Turizm Master Planı
Sağlık, güzellik ve stresten arınma gibi amaçlarla ziyaret edilen kaplıca ve termal tesislerin Türkiye ekonomisine uzun vadede büyük katkı yapması bekleniyor. Bu bağlamda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı 2007-2013 kapsamındaki Termal Turizm Master Planı’nda; “Termal projeler için fizibilite çalışmaları”, “Termal tesislerde mimari niteliklerin yükseltilmesi” ve “Termal turizmin tanıtımı” başlıkları altında çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca, turizm teşvikleri kaleminde de Termal Turizm’e öncelik sağlandığı belirtiliyor. “Termal tesislerde mimari niteliklerin yükseltilmesi” başlığı altında yapılacak çalışmalarda ise geleneksel, tarihsel, kültürel ve yerel mimari özelliklerin kullanımının özendirilecek olması da tarihimiz ve kültürümüz açısından dikkate değer bir nokta olarak öne çıkıyor. Aslında, diğer ülkelerdeki(Japonya, Almanya, İtalya vb.) termal turizm giderleriyle kıyaslandığında ülkemizin bir hayli ekonomik olduğu görülüyor. Bu anlamda özellikle yabancı turistlere iyi tanıtım yapılarak ve de sonuna gelinen Termal Turizm Master Planı’ndaki başlıklara sadık kalınarak buradan gelecek olan ekonomik değeri artırmak mümkün gibi görünüyor.

Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi 

Son olarak, Afyonkarahisar’da 6-9 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen “Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”nde bu kentin termal sağlık turizminde geldiği nokta irdelendi. Özellikle yurt içi ve yurt dışı tanıtımın hedeflendiği kongrede kentteki 5 yıldızlı termal otellerin tanıtımı da yapıldı. Kongrede açılış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, Afyonkarahisar’ın jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli bakımından dünyada ilk yedi sıra içinde, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu ifade etti. Rektör Solak ayrıca, dünyanın en zengin termal kaynaklarına sahip olan kentin, tarihi dokusuyla da Türkiye termal turizminin parlayan yıldızı olduğunu belirtti. Kongrede, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise termal turizmin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Afyonkarahisar’da böyle bir etkinliğin yapılması sadece Afyonkarahisar için değil Türkiye için de ufuk açıcı bir pencere oldu. Türkiye’nin 10 yılda vizyon değişikliğini göstermesi bakımından söylemek istiyorum ki on yıl önce Türkiye’den yurtdışına giden hastalar için bazı organizasyonlar vardı. O zamanlar Türkiye’den yurtdışına gidip böbrek nakli, karaciğer nakli olmak isteyenlere yardımcı olmak için turizm acenteleri oluşmuştu. Ben o dönemleri çok iyi hatırlıyorum. Şimdi ise Türkiye’ye yurtdışından özellikle Batı ülkelerinden yüz binlerce hasta geliyor özellikle organ nakli, kalp damar hastalıklarının tedavileri, baypas ameliyatları için ama bunların belki de en önemlisi termal sağlık turizminin Türkiye’deki hasta portresi olacaktır.”
Gelişmeler beklentileri karşıladığı takdirde Türkiye’nin termal turizmdeki potansiyelinin ekonomik geri dönüşü yüksek olacağa benziyor. Tamamlayıcı tedavi niteliğiyle de halen tercih edilmeye devam edilen termal kaplıcalara olan ilgi giderek artarken ülkemizin de bu alanda hem ekonomik hem de sağlık anlamında çok daha iyi olacağı günleri görmek istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir