TÜROFED 6. Turizm Raporu yayınlandı

AKTOB tarafından hazırlanan TÜROFED 6. Turizm Raporu’na göre, son 3 yılda dünya Avrupa ve Akdeniz çanağında yaşanan önemli gelişmelerden, bölgesel istikrarsızlıklardan, kayıpsız sıyrılmayı başaran Türkiye turizmi, 2013 yılında da pozitif büyüme rakamlarını yakaladı.

TÜROFED 6. Turizm Raporu’nun ayrıntıları şöyle: Rapora göre İspanya, Mısır ve Yunanistan’da turizm verileri, Türkiye kadar umut verici seviyede değil. Turizm pazarında ilk yarıyıl tamamlanırken Türkiye, bölgesinde geçen yıla göre yabancı ziyaretçi sayısını %15’in üzerinde artıran tek ülke oldu. Arap Baharı ile güç kaybeden ve 2012’de yeniden yükselişe geçen Mısır, o yılki büyüme rakamlarını tekrar edemese de ilk yarıda %13 dolayında bir gelişme gösterdi. Bölgenin lideri konumunda bulunan İspanya, ilk yarıda yabancı ziyaretçi sayısını %4,5 dolayında artırarak 26 milyona yaklaştı. Yakın takipçisi Türkiye ise 15 milyona yaklaştı. Öte yandan %15’e yakın gelişme gösteren Mısır ise 5 milyon ziyaretçiye ulaştı. 2012’de yaşanan küçülmenin üstüne Yunanistan ise, ilk yarıyı %9 dolayında büyüme ile 4,5 milyonda tamamladı.

İSTANBUL, ANTALYA, MUĞLA, İZMİR YÜKSELİŞTE

Türkiye’nin yabancı ziyaretçi trafiğinin %75’lik kısmını alan İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir’de 2013 sezonu iyi geçiyor. Bu 4 bölgenin tamamı yılın ilk yarısını yükselişle kapattı. Yılın ilk yarısında İstanbul’daki büyüme %17’ye yaklaşırken, gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 5 milyona yaklaştı. İstanbul, ana kaynak pazarların tamamında büyüme gerçekleştirdi. Ancak, Mayıs ayı sonundan itibaren Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar ve devam eden protestolar, özellikle yakın bölgede bazı rezervasyon iptallerine yol açtı. Bu

olayların sonunda İstanbul’da yılbaşından bu yana görülen hızlı büyüme eğilimi kesintiye uğradı. Diğer yandan Antalya, yılın ilk yarısında %10 dolayında büyüyerek 4,5 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ilerledi. 2013’e düşüşle başlayan Muğla, Mayıs ile birlikte yükselişe geçti ve ilk yarıyı %3,5 dolayında büyüme ile 1 milyon yabancı ziyaretçi ile kapattı. Bu yıl toparlanarak %2-3 aralığında büyüme yakalayan İzmir, ilk yarıda 500 bini aşan ziyaretçi sayısına ulaştı. İl, Almanya ve Fransa gibi birkaç pazarın dışında Avrupa’dan daha fazla ziyaretçi çekti.

2018’E KADAR 42 MİLYON YABANCI TURİST GELECEK

TÜROFED 6. Turizm Raporu’nda Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ve 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı’ndaki ekonomik ve sosyal hedefler de açıklandı. Planda açıklanan hedeflere göre; 2018 yılına kadar Türkiye’nin yabancı turist sayısı 42 milyona çıkacak. Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye ziyarete gelen vatandaş ziyaretçi sayısı da 6,3 milyona ulaşacak. Böylece Türkiye, 2018 yılında 48,3 milyon ziyaretçiye ağırlamış olacak. Aynı dönem içinde Türkiye yabancı ve vatandaş ziyaretçilerden elde ettiği turizm gelirini de 45 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

ARAP BAHARI SONRASINDA BÜYÜME ORANLARI NORMALLEŞTİ

Turizm Raporu, Türkiye turizminin Arap Baharı sonrasında yeniden normal büyüme seviyelerine döndüğünü ortaya koydu. Arap Baharı ile birlikte, 2011 yılında, Türkiye turizminin sayısal olarak büyümesinde ferdi girişlerin payı %75’e çıkarken, paket turların payı %10 dolayında kalmıştı. Öte yandan %15’lik bir kısım da çocuk ziyaretçi artışından kaynaklanmıştı. Arap Baharı kaynaklı bölgesel istikrarsızlığın kısmen iyileşme gösterdiği 2012 yılında ise turizmde büyümenin kaynakları, yeniden paket turlar lehinde bir gelişme gösterdi. Ferdi ziyaretçi girişlerinin gerilediği 2012 yılında, Türkiye turizmindeki sayısal gelişmenin %86’lık kısmını paket turlar oluşturdu. Öte yandan çocuk ziyaretçilerin büyümedeki payı ise %32 oldu.

TÜRKİYE, UNWTO LİSTESİNDE İLK 10’DA

Raporda BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine de yer verildi. Dünya turizmine ait 2012 sonuçlarının yer aldığı veriler Türkiye’nin ilk 10 içindeki yerini sağlamlaştırdığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Buna göre, dünya genelinde turist sayısı 1 milyar 35 milyona çıkarken turizm gelirleri de 1 trilyon 75 milyar dolar oldu. Örgüte göre Türkiye, dünya genelinde turist sayısında ulaştığı 35,6 milyon ile 6., 25,7

milyar dolar gelir ile de 12. sırada yer aldı. Ancak Türkiye’de 2012 yılında revize edilen gelir hesaplama yönteminin ilk sonuçlarına göre, turizm geliri 29,² milyar dolar oldu. Yapılan yeni sınıflama değişikliği ile Türkiye, yurtdışında yaşayan ve ziyarete gelen vatandaşların sayısını da istatistiklere dahil edildi. Buna göre Türkiye, toplam ziyaretçi sayısında 38 milyon bandına çıktı. Günübirlik ziyaretler çıkartıldığında ise 35,6 milyonluk bir seviyeye ulaşıldı. UNWTO listesinde ilk 10 içinde ABD, İspanya, Fransa, Çin, Almanya, İtalya, Türkiye, HongKong ve Rusya yer aldı.

TURİZMİN İSTİHDAM İÇİNDEKİ PAYI YARIM PUAN ARTTI

Turizm Raporu’na göre, turizmle ilişkili alanlarda kayıt dışılık azalırken, sigortalı çalışan sayısı ve beraberinde turizmin ülke istihdamındaki payı da artıyor. 2013 yılı değerlerine göre; turizmin ülke istihdamındaki payı %6,2’den % 6,8’e çıktı. Turizm şirketlerinin toplam kayıtlı şirket içindeki payı da %6,8’den %7,3’e yükseldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan 2013 yılı Nisan ayı verilerine göre; turizmle ilgili 5 ana faaliyet kolunda, sigortalı olarak çalışanların sayısı %17 dolayında arttı. 2012 yılında 715 bin olan çalışan sayısı, bu yıl aynı ayda 838 bine yükseldi. Ülke genelindeki sigortalı sayısı %6,5 dolayında artarken, turizmde görülen %17’lik artışın ana nedeni, SGK kapsamına giren firma sayısındaki yükseliş olarak ortaya çıkıyor.

İSTİHDAMDAKİ PAY 0,4 PUAN ARTTI

Nisan ayında, hem kapsanan şirket hem de çalışan sayısı önemli oranda yükselen turizm sektörünün, ülke istihdamından aldığı payda da artış gösterdi. 2012’de %6,2 olan pay, 2013’te %6,8’e çıktı. Öte yandan, %13 artış gösteren, SGK kapsamına alınan şirket sayısı da 114 bine çıktı. Turizm sektörü bu hacimle, Türkiye genelinden % 7,3 pay alıyor. Bu oran geçen yıl % 6,8 dolayında idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir