Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 15.sini gerçekleştirdi

Haber: Hatice Ünal Bilen

Fotoğraflar: Hakkı Günerkan / Ümit Başer Alkaç

İstanbul, 2-5 Şubat tarihleri arasında Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri kapsamında 20 ülkeden 1.500 yarışmacıyı ağırladı. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından her yıl düzenlenen festivalin bu yılki konukları arasında Dünya Şefler Birliği (WACS) Başkanı Thomas Gugler de vardı!..

Uluslararası İstanbul Mutfak günleri, 2-5 Şubat tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun (TAŞFED) organizasyonuyla düzenlenen festivalin açılış gününde TAŞFED Başkanı Yalçın Manav’ın yanı sıra Dünya Şefler Birliği (WACS) Başkanı Thomas Gugler, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve Sirha İstanbul Proje Yöneticisi Abel Villemin de yer aldılar.

1

24

Festivalin açılışında konuşan Yalçın Manav, Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’ni Türk mutfağını dünyanın diğer mutfak kültürleriyle buluşturmak, ülkemizin aşçıları ile dünyanın önde gelen aşçıları arasında yakınlaşmayı ve karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla düzenlediklerini belirterek, “TAŞFED’in 2008 yılında WACS’a üyeliğinin kabul edilmesinin ardından 15. sini gerçekleştirdiğimiz festival, uluslararası anlamda daha da önem kazanıyor. Dünya Şefler Birliği’nin belirlediği standartlar çerçevesinde yapılacak yarışmalarda başarı gösteren şefler madalyaların yanı sıra dünya genelinde geçerliliği olan sertifikaların sahipleri olacaklar” dedi.

27

15. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nde Öztiryakiler’in sesi yankılandı

15 yıldır Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Ana Mutfak Sponsoru olan Öztiryakiler, kurduğu banket mutfağı, pizza mutfağı ve yarışma mutfakları ile şeflerin yanındaydı. Öztiryakiler in kurulumunu yapığı mutfaklar ülkemiz aşçıları ile dünya aşçılarını bir araya getirerek Türk mutfağının standart ve kalitesinin yükselmesine katkıda bulundu. Öztiryakiler tarafından kurulan yarışma mutfaklarında 70 kategoride yerli ve yabancı şefler, madalya alabilmek adına birbirleri ile kıyasıya mücadele etti. Geniş ürün yelpazesini her organizasyonda paylaşan Öztiryakiler standı fuar süresinde yoğun ilgi gördü.

2

15 yıldır şeflerin yanında

Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki’nin de belirttiği gibi; Güzel bir projede sponsoruz. Genç aşçıların, usta aşçıların, herkesin bir araya geldiği birbirleriyle tecrübelerini paylaştığı, bilgilerini paylaştığı bir ortam. Yalçın Bey’in büyük emek ve çabalarla yapmaya çalıştığı, 15 yıldır ayakta tutmaya çalıştığı bir organizasyon. Biz 15 yıldır bu işin yanındayız. Daha doğrusu aşçıların yaptığı birçok işin yanındayız. Biz bu işin doğru olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki tanıtımı içerisinde gıda sektörünün, gastronominin önemli olduğuna inanan bir firmayız. Hem ürünlerimizle, hem kendi yaptıklarımızla, hem de aşçılarımızın yaptıklarını dünyaya tanıtacak bir platform yaratmaya çalışıyoruz her yerde.

Öztiryakiler, otel, restaurant,  cafe (HoReCa) başta olmak üzere, pastane grupları, askeri mutfaklar, mobil arazi mutfakları ve ekipmanları, hastane ekipmanları, okul ve fabrika mutfakları gibi endüstriyel mutfak sektörü alanında; saklama, hazırlık, pişirme, taşıma ve servis ekipmanları ürün gruplarında, 4500’ü aşkın ürün çeşidi ile mutfakların projelendirilmesi, kurulması, eğitimlerinin verilerek işletmeye açılmasına kadar tüm süreçlerin tasarımını, üretimini ve servis desteğini sağlıyor. Türkiye’nin en büyük sektör temsilcilerinden biri olan Öztiryakiler aynı zamanda 2006 yılından beri TURQUALITY sertifikasına sahip. Dünya standartlarında ürünleri ile dünya şeflerini ağırlayan Öztiryakiler yıllardır kar kış demeden, kişi kurum ayırt etmeden varlığına ihtiyaç duyulan her yerde üzerine düşen sorumluluğu yerini getiriyor.

4

32

Le Cordon Bleu Istanbul, GastroShow ile festivale renk kattı

TÜYAP Fuar Merkezi’nde dört gün boyunca süren festival yemek yarışmalarının haricinde çeşitli workshoplara da ev sahipliği yaptı. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri her yıl olduğu gibi bu yıl da ünlü şefleri ve okulları konuk etti. Özyeğin Üniversitesi bünyesinde bulunan Le Cordon Bleu İstanbul Master Chefleri ile GastroShow etkinlikleri festivalde katılımcılara izlemesi keyifli anlar yaşattı. Fransız mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan Portakal Soslu Ördek, Fransız mutfağı temellerinin anlatımı eşliğinde Master Chef Franck Bruwier tarafından sunuldu.

3

23

Türkiye Şefler ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Yalçın Manav:

“Çok zorlandık, daha fazla destek bekliyoruz”

Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri kapsamında bir araya geldiğimiz TAŞFED Başkanı Yalçın Manav, bu yıl 15. si gerçekleştirilen festivalin bu sene çok zor şartlar altında düzenlendiğinin altını çizerek Bakanlık ve sivil toplum örgütlerinden daha fazla destek beklediklerini açıkladı.

Türkiye’deki profesyonel şefleri ve aşçıları 82 yaşında İngilizce öğrenen İsmet İnönü benzetmesiyle en az bir yabancı dil bilmeye çağırdı…

Dünya Şefler Birliği’ne bağlı 110 ülkeden festivalle ilgili övgüler alırken Türkiye’deki bazı isimlerin “Yalçın Bey burayı mektebe çevirdiniz” sözlerine karşılık “Aşçılık sektörünün gelişmesine gençlerimiz umut olacaktır” dedi, genç aşçı adaylarını daha fazla desteklemeye ve önlerini açmaya davet etti!..

19

12

“Dünyada 30 mutfakta yarışma yok, en fazla 10 tane var”

“Bu sene 15. yılımızı tamamladık. 2003’te başlamıştık. Dün başladı, bugün ikinci günümüz. 1.500’ün üzerinde öğrenci genç şefler, yerli yabancı şefler, aşçılarımız yarışmalarımıza katılıyorlar. Bugün dünyanın neresine bakarsanız 30 mutfakta yarışma yok, en fazla 10 mutfak var. TAŞFED olarak biz bu sayıyı arttırdığımız için öğrencilerimize daha fazla yer vermiş olduk. Çünkü geçen yıl 23 mutfak vardı. Artı yedi mutfak ve bir de banket ve pizza mutfakları ilave ederek 32 mutfak sayısına ulaştık.”

20

25

“Bazı federasyonlarda birlik hareketi göremiyoruz”

Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’ne aslında daha fazla ülkenin katılmasını istediklerini belirten Yalçın Manav, “2016 yılında yaptığımız 14. yarışmada Türkiye ile beraber 32 ülke katılmıştı. Bu sayı önce sıfıra indi. Sonra milli davamız olduğu için çabaladık ve neticede 20 ülke getirebildik. Bu yıl 15. yıl pastamızı kestik. Aralıksız 15 yıldır bu festivali düzenlemeye devam ediyoruz. Bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz” dedi. TAŞFED olarak birlik beraberlik içinde yollarına devam etmek istediklerini ifade eden Manav sözlerini şöyle konuştu: “Hepimiz Türkiye için çalışıyoruz. Federasyonumuzla aşçılarımız için varız. Onların daha da gelişmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Birlik ve beraberlik içinde yolumuza devam etmek istiyoruz. Ülkemizde bu manada birkaç federasyon daha var. Onlarla da beraber hareket etmek gerekiyor. Ancak bazılarında bu beraberlik hareketini göremiyoruz ama bunu gönülden istiyoruz.”

17

“WACS Başkanı da bizimle, kendisine teşekkür ederim”

“Keza Dünya Şefler Birliği Başkanımız Thomas Gugler’in de bir gün olsa bile festivalimize katılımını arzu ediyorduk. Geldi ve dört gün burada kalacak. Kendisi Selanik’te yeni seçildi, 110 ülkenin başkanı. Başkan da çok iyi çalışıyor ve de değer veriyor. Bizim gibi yarışma düzenleyen ülkeleri hiç kırmamaya çalışıyor. Size şöyle de bir detay vereyim: Akşam birlikte çalışırken bana programını gösterdi. 220 gün dolu, düşünebiliyor musunuz? Çok yoğun bir gayret ve çalışma gösteriyor. Bu da iftihar edilecek bir durum. İstanbul’daki etkinliğimize geldiği için de kendisine teşekkür ettim. Ayrıca daha önce de yarışmalarımızda jüri başkanlığı yapan Gary Filbey de yıllar sonra burada. Başkan dahil 15 jüri üyesini de yurt dışından getirttik. Buradaki yabancı jüri üyeleriyle beraber Türk jüri üyeleri sayısı 108’i buldu ve siz de katıldınız biliyorsunuz, ben tüm yarışmacılara başarılar diliyorum.”

10

“Olumsuzluklara rağmen yılmadık”

15 Temmuz’dan sonra festival görüşmelerinin olumsuz etkilendiğini anlatan Manav, buna rağmen yılmadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle 15 Temmuz olayından sonra çok zorlandık. O kadar ki sponsorluklar sıfıra düştü. Ama toparlamaya çalıştık. Çünkü görüşmelere eylül ayında başladığımız için artık bir erteleme durumumuz olamazdı. Çünkü bazı ülkeler cevap vermişti. Hatta kayıtlarını yaptırmışlardı. Biz de festival için bir tarih belirlemiştik. Onun için yolumuza devam ettik. Ama sponsorlarımızın maalesef bazıları terk ettiler, katılamayacaklarını söylediler. Buradaki stant alımlarında da fazla bir katılım olmadı. Ben bu noktada öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Yurt dışından 20 tane gazeteci getirdi. Maddi desteklerini esirgemedi. Ama zorlandık, zorlanıyoruz.”

9

“Dünyanın 110 ülkesinden gördüğümüz takdiri burada göremiyoruz”

WACS’a bağlı 110 ülkenin başarılı ve yoğun faaliyetlerinden dolayı TAŞFED’i takdir ettiklerini buna karşın Türkiye’de yapmaya çalıştıklarının tam olarak anlaşılamamasından dem vuran Manav şöyle devam etti: “Biz baktığınızda Dünya Şefler Birliği’ne bağlı 110 ülkenin içinde gerek mutfak sayımızla gerek katımla fazlaca faaliyet gösteren bir federasyonuz. Hatta takdir ediyorlar, dünyada bu kadar öğrencinin gencin katıldığı bir yarışma yok diye… Bunu biraz daha fazlalaştırın diyorlar… Ama gelin görün ki bu işten anlamayan bazı Türkler “Yalçın Bey burayı mektebe çevirdi” diyorlar. Okula çevirmişim de fena mı yapmışım? Gençlere, öğrencilere eğitim veriyoruz. Onlara sorarım, “bizim önümüzü açacak olan kimlerdir, biz kimlere örnek olacağız?” Bizden ne alırlarsa onu muhafaza edecekler. Biz onlara dürüstlüğü, birleşmeyi, eğitimi tam anlamıyla verebilirsek önemli bir misyonu da tamamlamış olacağız. Bu sayede Türk aşçılık sektörü de gelişecek. Ondan sonra da yurt dışına gidecekler, uluslararası yarışmalara katılacaklar. Nitekim gidiyoruz. Londra’ya da, Lüksemburg’a da, Erfurt’a da gittik. Ama zorlanıyoruz. Hem sivil toplum örgütlerinin hem de bakanlıkların bize maddi manevi destek olmaları gerekiyor.”

26

11

“Buradan şeflerimize sesleniyorum, en az bir dil öğrenin!”

Şöyle bir bilgi aktarmak isterim. Dış İşleri Bakanlığı ile bir anlaşma da yapmadık ama kendileri teklif ettiler. Değerli, becerili iki aşçı talep ediyorlar. Güney Amerika bitmek üzere. Bu aşçılarımızı oradaki Türk Büyükelçiliklerine gönderiyorlar. Elçiliklerde Türk Haftaları yapıyorlar. Mesela aşçılarımız Ekvator’da 20 gün kaldılar, elçilik bu sene yine istiyor. Şimdi Afrika başladı; Tanzanya, Kongo dahil gidildi ve gidilmeye devam ediliyor. İsviçre’ye iki kişi gönderdik. Bir kişi de Kanada için isteniyor, göndereceğiz. Dil bilmesi önemli tabii. Ama o konuda da bir sorunumuz var. Ne yazık ki aşçılarımızın birçoğu yabancı dil bilmiyor. Ben kendilerinden rica ediyorum, “ağaç yaşken eğilir” Şu dönemde 25-30 yaşındasınız. Bu dili öğrenmek sizin için daha kolay. Türk siyasilerinden İsmet İnönü Fransızca’yı ana dili gibi biliyordu. Onun için Lozan’a gönderildi ama burada 82 yaşında İngilizceyi öğrendi. Öğrenmenin yaşı yok anlayacağınız. Biz TAŞFED olarak uluslararası jürilik kursları düzenliyoruz. 219 tane uluslararası jürilik kursunu bitirmiş üyemiz var. Ama ne deniyor? “Siz bu kursları kazandınız tamam da yabancı dilinizi de geliştirin, biz de sizin her şeyinizi karşılayalım ve yurt dışındaki yarışmalara sizi jüri üyesi olarak çağıralım.” Bu da buradan bir mesajdır. Arkadaşlar dile önem versin. Bir dil iki insan demektir. İki dil üç insan demektir diyorum ben. En azından bir dili pratik de olsun konuşsunlar, yurt dışına hazırlansınlar. Biz de uluslararası yarışmalara gittiğimizde ayrıca tercih edelim.

16

TAŞFED Başkan Yardımcısı Turgut Ay:

“Anadolu yarışmaları gibi değiliz, uluslararası geçerlikli madalyalar dağıttık”

“Bu yıl 15. sini düzenlediğimiz Uluslararası Gastronomi Festivali’ni büyük bir başarıyla bitirdik. 20 ülkeden 1.500 yarışmacıyı ağırladığımız büyük organizasyonumuzda aynı zamanda 27 ülkeden 80 jüri üyesi de ülkemize geldi. Günlük ortalama 5 bin kişinin katıldığı gastronomi festivalimize katılım son derece yoğun oldu. Bu yıl jüri seçimlerimizde de çok dikkatli davrandık.

Başkanlığını İngiltere’den gelen Mr. Gary Filbey’in yaptığı jüri gruplarımızı bu yıl altışarlık ekipler halinde oluşturduk. Bunlardan üçü yabancı üçü Türk oldu. Onlar da dahil oldukları yarışmalarda yemekleri tadarken son derece titizlikle davrandılar. Karbonhidrat- protein- sos uyumu, mutfaklara uyumluluk gibi birçok dengeyi gözeterek puanlama yaptılar. Daha sonra Gerry Filberdi jüri puanlarını ayrıca değerlendirerek nihai puanları verdi. Dolayısıyla puanlamalar üçer dörder defa elenerek neticeye ulaştı. Bu sebeple de bu yılın not ortalamaları biraz daha düşük oldu diyebiliriz. İstanbul Gastronomi Festivali’nde kazanılan madalyalar dünyanın neresine giderlerse gitsinler geçerliliği olan madalyalardı. Zaten bunun bilgisini de vermiştik. Nitekim de öyle… Çünkü Uluslararası Gastronomi Festivali dünyanın en büyük beş yarışmasından biri. Türkiye’nin de en büyük yemek yarışması. Bu yönüyle bir Anadolu yarışmasına asla benzemiyoruz.

Bu yıl Dünya Şefler Birliği (WACS) da bizi yalnız bırakmadı, yarışmamıza başkanlık yaptı. Biliyorsunuz WACS Başkanı da aramızdaydı. Gary Filbey’in İngiltere, Almanya ve Sırbistan’dan oluşan kendisinin ayrıca büyük bir ekibi vardı. Bizim zaten TAŞFED olarak 20 tane büyük derneğimiz yanımızdaydı. Onların dernek başkanları burada ayrıca bir organizasyon içerisinde bulundular. Böyle yoğun, yorucu ama bir o kadar da neşeli, keyifli, bizi mutlu eden, gerdi dönüşümünü çok iyi aldığımız bir yarışma gerçekleştirdik. Bu yüzden de çok mutluyuz.”

ss

Taksim Eresin ve Sultanahmet Eresin Otelleri Executive Şefi Ünal Cenan:

“Yabancı öğrenciler yarışmalarda daha baskındı”

“Festival çok keyifli ve verimli geçti. Ülkelerarası lise ve üniversitelerden yoğun katılımın olduğu etkinliklerde dış alanda display yarışmalarıyla da ilgilendik. Ama tabii canlı yarışmalarda daha çok öğrencilerin istekli ve arzulu olduklarını gördük. Bununla beraber tabak değerlendirmelerinde 100’ünden 70’i başarılı çıktı. Daha da geliştirilebilir tabii. Bunlar arasında yurt dışından gelen öğrencilerin daha baskın olduklarını gözlemledim. Bunun da en önemli sebebi bence ülkelerindeki imkanları sonuna kadar değerlendirmeleri. Bizim ülkemizde sektöre belli dönemlerde yapılan yatırımlar oluyor ama biz şefler, aşçılar olarak gereken desteği göremiyoruz. Biz göremiyoruz ki genç arkadaşlarımız görsün…

Onun dışında tabii yine de öğrenci olmalarına rağmen, okullarda çok da fazla bir şey görmemelerine rağmen başarılıydılar. Bu tip yarışmaları bir fırsat bilip katılmaları sevindirici. Bu sayede hem kendilerini test etmiş oluyorlar hem de profesyonel şeflerin yol göstericiliğiyle yeni vizyonlar kazanıyorlar.

Bu etkinliklerin yarışmacılara olduğu kadar ülkeye de katkısı büyük Bildiğiniz gibi ülke olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde birlik ve beraberlik içinde varlık gösterdiğimiz organizasyonlarla hem Türk mutfağının tanıtımına hem Türk gastronomisinin gelişimine olumlu etkiler sağlayacağımıza inanıyorum. Bizler de profesyonel şefler olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”

18

Zeytin Restaurant Executive Şefi Tacim Yetiş / Londra

“Festival çok heyecanlı geçti, gençler umut veriyor”

“Festival çok güzel, heyecanlı ve yoğun geçiyor. Bütün Avrupa ülkelerinden katılım var. Eminim ki bu katılımlar genç şef adaylarına ileride çok şey katacak. Ne de olsa bizim yerimizi onlar alacaklar. Yarışmalarda ben de jüri olarak yer alıyorum. Tabakların bazıları pozitif bazılarıysa başarısız. Ama daha çok yolun başındalar, öğrenecekler tabii. Hatalar olması çok normal. Zaman içinde çalışarak telafi edeceklerine inanıyorum. Önemli olan bu mesleğe gönül vermek, çok çalışmak, yılmamak diyorum. Ben genç nesillerden çok umutluyum. Festivale yoğun katılım da bunun bir göstergesi.”

30

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir