Yiyecek-içecek ve eğlence sektörünün duayenleri sektörün geleceğini çizdi

Avea, Capital & Ekonomist dergileri ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişimci Kulübü”nün ikinci toplantısı “Yiyecek, içecek ve eğlence sektörünün geleceği” ana temasıyla 12 Eylül Perşembe günü The Ritz Carlton Hotel’de gerçekleştirildi.

12 Eylül Perşembe günü The Ritz Carlton Hotel’de, Girişimci Kulübü Başkanı Nevzat Aydın ve Capital & Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in ev sahipliğinde gerçekleşen “Yiyecek, içecek ve eğlence sektörünün geleceği” ana temalı toplantının moderatörlüğünü Nord Holding Türkiye Başkanı Servet Topaloğlu yaptı. Toplantıda House Café Kurucu Ortağı Canan Özdemir, Eksen Group Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kaynar, D-ream CEO’su Levent Veziroğlu ve İstanbul Yiyecek & İçecek Grubu Kurucu Ortak & CEO’su Mehmet Gürs de konuşmacı olarak yerlerini aldılar.

ERKAN AKDEMİR: “GELECEĞİN RESTORAN MASASI İNTERAKTİF OLACAK”

Toplantıda bir konuşma yapan Avea CEO’su Erkan Akdemir, yeme içme sektörünün en çok girişimci alan sektörlerin başında geldiğini sadece İstanbul’da yeme içme sektöründe 10 bin civarında işletme faaliyet gösterdiğini; Türkiye’de ev dışı yiyecek içecek sektöründe yıllık 17 milyar dolara varan bir cirodan bahsedildiğine dikkat çekti. Bu sektörün kaynak yarattığı turizm sektöründeki gelirlerin ise 30 milyar dolara ulaştığını söyleyen Akdemir, ayrıca yapılan araştırmalarda, restoranlardan büyük çaplı gıda firmaları ve küçük-orta işletmelere kadar yüzde 28’lik bir kısmın artık mobil hizmetlere geçtiğini ve geleceğin restoran masasının interaktif olacağını kaydetti.

SERVET TOPALOĞLU: TÜRKİYE’DE DIŞARIDA YEME İÇME KÜLTÜRÜ HIZLA GELİŞİYOR

“Türkiye’de yiyecek, içecek ve eğlence sektörünün geleceği” ana temasıyla düzenlenen toplantının moderatörlüğünü yapan Nord Holding Türkiye Başkanı Servet Topaloğlu; toplantıya dair görüşlerini şöyle aktardı: Dünyayı keşfetmenin en güzel yollarından biri de dünya mutfaklarını ve farklı tarzları denemekten geçiyor. Bu keşfi kaliteli bir yemek ve eğlence kültürü etrafında birleştirebilmek için hem restorancılık anlamında hem de e-ticaret ve uluslararası alanlarda alınacak çok yol var. Türkiye’de dışarıda yeme içme kültürü, son yıllarda hızlı bir gelişmeyle şekillenmeye başladı. Bu anlamda girişimciliğin sürekli gelişen yiyecek-içecek ve eğlence sektöründeki fırsatları keşfetmesi büyük önem taşıyor.”

CANAN ÖZDEMİR: RESTORAN YÖNETİCİLİĞİ EN PRESTİJLİ MESLEKLER ARASINDA

Toplantıda konuşan House Café Kurucu Ortağı Canan Özdemir, Türkiye’de son 10 yılda sektör genelinde büyük bir gelişme yaşandığını kaydederek, “Günümüzde, restoran işletmeciliğinin sektördeki en prestijli meslekler kategorisine girmesi mutluluk verici. Bizler içinse sevdiğimiz mesleği yapıyor olmamız başından beri önemliydi. Yiyecek içecek sektörü yapısı gereği çılgın, dinamik ve bir o kadar da eğlenceli bir sektör. Sürekli yaratıcılığa ve gelişime açık olmasının yanında ciddi bir finans kontrolü de gerektiriyor” dedi.

EROL KAYNAR: ÇILGIN GİRİŞİMLERE İHTİYAÇ VAR

Sektördeki kar marjını hesaplama noktasında, yemeğin tabağa gelene kadar geçirdiği sürece bakmak gerektiğine değinen Eksen Group Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kaynar, sözlerine şöyle devam etti: ”Ülkemizde sektör genelinde özellikle son yıllarda yaşanan gelişmeyle birlikte; kurumsal yapıların sayısı da artmaya başladı. Bizim sektörümüzde hevesli, heyecanlı olmak ve girişimci ruhu taşımak önemli. Risk almak ve hedefi doğru tanımlamak da yolun seyrini değiştirecek diğer etkenler arasında yer alıyor. Ancak, tüm risklerine rağmen sektörün daha da büyüyerek gelişmesi ve kısır döngüye girmemesi için çılgın girişimcilere her zaman ihtiyacı vardır.”

LEVENT VEZİROĞLU: KURUMSALLAŞMA YARATICI RUHU KAYBETMEDEN YAPILMALI

Türkiye’de hem genç nüfus hem de çalışan sayısının artmasıyla birlikte; yeme içme alışkanlıklarının da değişmeye başladığını belirten D-ream CEO’su Levent Veziroğlu; ”Artık dışarıda yemek yemeye ciddi bir talep var. Dolayısıyla, artan talebe paralel olarak sektör de büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Bu noktada, büyüme sürecinde, sektördeki işletmelerin hem rekabette avantajlı duruma gelebilmek hem de sundukları hizmeti geliştirebilmek adına yaratıcı bir bakış açısına sahip olmaları ve kurumsallaşma sürecine de girmeleri gerekiyor. Önemli olan sektörün yaratıcı ruhunu kaybetmeden, kurumsallaşmayı tamamlamak” dedi.

MEHMET GÜRS: SEKTÖR, ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM KAYNAĞI

Toplantıda yaptığı konuşmada restoran işletmeciliğinin yalnızca hesap-kitap işi olmadığını belirten İstanbul Yiyecek & İçecek Grubu Kurucu Ortak & CEO’su Mehmet Gürs; “Restoran işletmeciliği, tutkuyla yapılması gereken bir meslek. İşte bu, sahip olduğumuz girişimci ruhtan kaynaklanıyor. Adrenalini yüksek, farklı bir sektör. Yaratıcılık, ego ve kurumsallık denklemi üzerine kurulu. Öte yandan, toplumun her kesimi için aslında önemli de bir istihdam kaynağı. Örneğin, ABD’de en fazla istihdam yiyecek içecek sektörü tarafından sağlanıyor” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir