2014 WTM Turizm Fuarı sona erdi

Turizm sektörü açısından bir sonraki yılın gözlem ve tahmini için önemli bir buluşma noktası olarak görülen WTM Turizm Fuarı 03-06 Kasım 2014 tarihleri arasında Londra’da 35. kez düzenlendi.

Fuar idaresi tarafından yapılan açıklamaya göre; fuara yaklaşık 180 ülkeden 215 yeni katılımcı ile birlikte 5.000 kurum/kuruluş stant alarak katılmış, fuarı önceki yıla göre %5 artışla yaklaşık 80.000 kişi ziyaret etti. Fuarda Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve WTM işbirliğinde birçok ülkenin Turizm Bakanı’nın katılımı ile düzenlenen “Bakanlar Zirvesi”, Virgin Atlantic Başkanı Craig Kreeger’ın katılımı ile düzenlenen havacılık sektörü ve uzun menzilli uçuşlardaki gelişmeler konulu panel ile Sürdürülebilirlik, Y Jenerasyonu, Wellness Turizmi ve Sosyal Medya panelleri dikkat çeken fuarın en önemli yeniliği ise, “WTM Speed Networking” etkinliği oldu. Bu etkinlikle fuar katılımcıları yaklaşık 300 alıcı (buyer) ile her biri 5 dakika ile sınırlandırılmış toplantılar düzenledi. Bir sonraki WTM Turizm Fuarı’nın 02-05 Kasım 2015 tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

SEYAHAT TEKNOLOJİLERİ VE ONLİNE ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ

Fuarda en yoğun katılım ve ilgi “Global Village” olarak adlandırılan seyahat teknolojileri ve online ürünleri bölümünde gözlemlendi. Pazarda faaliyet gösterenlerin yanı sıra online rezervasyon sistemleri, sosyal medya yönetim programları, rezervasyon sistemi yönetimi programları (channel manager) alanında faaliyet gösteren çok sayıda yeni firmanın katılımı görüldü. Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizasyonu ile yaklaşık 1.000 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standında Kamu-Özel sektör işbirliğinde katılım sağlandı. Lonely Planet tarafından düzenlenen ankette 2015 yılında dünyada en çok ziyaret edilmesi önerilen 10 bölge arasında Gelibolu Yarımadası’nın Çanakkale) yer alması dolayısıyla Türkiye standı içerisinde Gelibolu Yarımadası ile ilgili özel bir stant hazırlanmış, aynı zamanda Lonely Planet yetkilileri tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal’a bir plaket takdim edildi.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN BAZI BAŞLIKLAR

Otel satışları küresel olarak artıyor, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik de güçlü performanslar bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2014 yılında dünya küresel gayrisafi yurt içi hasılanın %3,4 büyümesini öngörüyor. Bu artışın en büyük itici güçleri Çin, Hindistan ve Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği olacak. Havayolu sektöründe, düşük maliyetli hava yolu şirketleri en iyi iş modeli olmaya devam ediyor. Mobil teknoloji turizm sektörüne rezervasyon, müşteri hizmetleri ve tüketici davranışlarıyla yön veriyor. Turist gelirlerinde de sağlıklı büyüme devam edecek. Asya’nın orta ve varlıklı sınıfı denizaşırı seyahatlerde en büyük para harcayıcı kesim olacak. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’deki parlak büyümeler duraksayacak. Buna rağmen Çin, satın almada dünyanın en büyüğü olma unvanını ABD’nin elinden alabilir. Amerika’da 2015 yılında ekonomideki gelişmeye paralel olarak seyahat talebinde artış bekleniyor. Bu artış fiyat artışını tetiklerken seyahat sektöründe satışları da arttıracak. Bisiklet turizmi Amerika’da golf turizmi için tehlike oluşturuyor. ABD’de 2000’li yılların başında ünlü golfçü Tiger Woods’un popülerliğiyle en üst noktasına ulaşan golf turizmi 25 milyon golf oyuncusundan 2013 yılında 19 milyon golf oyuncusuna geriledi. Buna karşın bisiklet meraklılarının sayısı 2012 yılında 3.5 milyondan, 2013 de 3.8 milyona yükseldi. Mobil teknoloji, müşteri hizmetleri ve online rezervasyon alanlarında turizm sektöründe yükselmeye devam edecek. Önümüzdeki 5 yıl içinde, seyahat sektöründe destinasyon servisleri, kişiselleştirme, mobil rezervasyon ve kişiden kişiye yöntemi (p2p) belirleyici faktörler olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir