Çinliler artarak dönüyor: Kısa vadede hedef, 600 bin!

Haber: Hatice Ünal Bilen

2019 yılında 426 bini aşan ve 1 milyon hedefine koşan Çin pazarı, pandeminin ardından Türkiye turizminde yeniden yükselişe geçti. Dünyanın önde gelen seyahat platformlarından Çin merkezli Trip.com’un sektörle tanışma toplantısında, Çin pazarında 2024 yılı için ciddi bir artış beklentisi içinde olunduğu ve kısa vadede 600 bin Çinli’nin hedeflendiği kaydedildi.


Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), dünyanın önde gelen seyahat platformlarından Trip.com’un konaklama sektörüyle iş birliği imkanlarının geliştirilmesi amacıyla İstanbul’da bir tanışma etkinliği düzenledi. 21 Aralık Perşembe günü Hilton Istanbul Bosphorus Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, TÜROB Başkanı Müberra Eresin ve Trip.com Başkan Yardımcısı Amanda Wang’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Konaklama sektöründen TÜROB üyesi otel işletmelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıda, Trip.com üst düzey yetkileri tarafından şirketin faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldı.

Dr. Elif Balcı Fisunoğlu: “Çin, Türkiye’nin öncelikli pazarlarından biri”

TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu yaptığı açılış konuşmasında Çin’in Türkiye turizminin öncelikli pazarlarından biri olduğunu ve önümüzdeki dönem için mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmek hedefinde olunduğunu belirtti. 2019 yılında Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının 426 binin üzerinde olduğunu, Türkiye’nin 1 milyon Çinli turiste ulaşma hedefiyle ilerlediğini anımsatan Fisunoğlu şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde Çin pazarı tamamıyla kapanmış bir pazardı. Yine 2023 yılıyla beraber bireysel seyahatler öncelik kazanmaya başladı. Ardından ikili görüşmeler neticesinde ağustos ayı sonunda Çin, grup seyahatleri yapılan ülkeler listesine alındı. Bundan sonra da karşılıklı ilişkiler ve iletişim hem hükümetler hem de özel sektör nezdinde çok hızla arttı.”

“Çinliler yeni bir hava yoluyla İstanbul’a uçuşunu anons edecek”

Çin ile Türkiye arasında karşılıklı hava yolu imkanlarının artırılmasının Türkiye’nin Çin pazarına dair hedeflerini ve umutlarını yükselttiğini kaydeden Fisunoğlu şöyle konuştu: “Çin ile Türkiye arasında, başta Türk Hava Yollarımız olmak üzere, ki China Southern, China Eastern ve Sichuan Airlines da bugün aramızda. Onlar da hem yeni uçuşlar koydular hem de hatlarını artırdılar. Çok kısa bir zamanda Çinliler yeni bir havayoluyla İstanbul’a uçuşunu anons edecek. Bunların hepsi Türkiye’nin Çin pazarına dair hedeflerini, umutlarını artırdığı bir dönem.”

“Tanıtım yapmak kadar hazır olmak da önemli”

TGA’nın Çin pazarına yönelik tanıtım ve reklam çalışmaları yaptığını söyleyen Fisunoğlu, “Doğu Türkiye Platformumuz Çince dilinde de hizmet veriyor. Bütün turizm profesyonelleri için hazırlanmış bir All in Turkiye platformumuz var. Bu platformun şu anda Çince modülleri de var, modül sayısı da artıyor. Çince bir aplikasyon hazırlamak, Çin dostu otel programı ve yine Çince rehber hizmetine destek sağlayacak programları da ilgili sektör paydaşları ve kurumlarla takip ediyoruz.” dedi.
Çin pazarı için tanıtım çalışmalarının yanı sıra hazır olmanın da önemine işaret eden Fisunoğlu, şunları kaydetti: “Onlarla aynı lisanda konuşmanın yollarını bulmak, buna uygun programlar ya da birtakım aracılarla süreci hızlandırmak, ülkemize geldiklerinde tercihlerine uygun bir konaklama ve şehir turu imkanı sunmak çok önemli. Çinliler; İstanbul, Kapadokya ve Pamukkale başta olmak üzere ülkemizin en çok tarihi ve kültürel noktalarını tercih ediyor.”

“Pandemiyle beraber Çin pazarı da değişti”

TGA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, bununla birlikte pandemiyle beraber Çin pazarının da değiştiğini söyledi. Çinli turistin kültür odağının yanı sıra deneyim odaklı seyahatlere ilgi gösterdiğini ifade eden Fisunoğlu, “Bu anlamda Türkiye’nin gastronomisi, yine geçtiğimiz sene anons ettiğimiz bu yıl da İstanbul’un yanına Bodrum ve İzmir’i eklediğimiz Michelin yıldızları gibi, bağ rotalarımız gibi noktalar Çinli turistler için daha önem taşıyor.” diye belirtti.
TGA olarak Çin’e yaptıkları seyahatte Türkiye’yi İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi diğer rakipleriyle de değerlendirme imkanı bulduklarını belirten Fisunoğlu, “Trip.com, hem bir toptancı tur operatörü olarak hem de bir online kanalı olarak hizmet ediyor. Bu noktada buradaki büyük dmc’lerle iş birliği yapmalarının yanı sıra daha fazla otelin, müzenin, biletin doğrudan o sistemde tanıtılması Türkiye’nin o rekabette öne çıkmasını sağlayacak. Bizim TGA olarak Go Türkiye ile yaptığımız bütün tanıtımları, otellerin ürünleri ile de zenginleşmesi gerekiyor. Bir an önce Türkiye’ye gelmeniz ve otellerle tanışmanız lazım dedik. Mutluyuz, sene kapanmadan da bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Müberra Eresin: “2024’de Çin pazarı yeniden yükselişe geçecek”

2024 yılında Çin pazarının yeniden yükselişe geçeceğini belirten TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise konuşmasında, Trip.com’un Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini yoğunlaştırmasının Çin pazarından gelen turist sayısının artırılması yönünde olumlu etki yapmasını beklediklerini kaydetti. Çin pazarıyla ilgili sektörel hedefleri anlatan Eresin, Çinli turistlerin yurt dışı seyahatlerinde kişi başı ortalama harcama tutarının 3 bin dolara kadar ulaşabildiğine dikkat çekti. Eresin, “Çin, dünyada en fazla seyahat harcaması yapan ülkeler sıralamasında en üst sıralarda yer aldığı için bütün ülkeler Çinli turist alabilmek için rekabet halinde. Yurt dışına çıkışlarda ağırlıklı yaş grubu yüzde 25 ile 25-35 yaş ve yüzde 10 ile 60-65 yaş olarak öne çıkıyor. Rezervasyon yapma süreci ise yüzde 56’lık payla seyahatin yaklaşık 28 gün öncesini kapsıyor. Ülkelerin tanıtım ve pazarlama çalışmalarında bu veriyi dikkate aldıklarını gözlemliyoruz” dedi.

“Bu yıl artış dikkat çekiyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında Ocak-Ekim döneminde Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize gelen ziyaretçi sayısının 70 bin 844 iken, bu sene ilk 10 ayda 198 bin 807 Çinli ziyaretçinin geldiğine dikkat çeken Eresin, şu bilgileri verdi: “Çok ciddi bir artış olmakla birlikte, hâlâ 426 bin Çinli ağırladığımız 2019 yılının gerisindeyiz. İlk hedefimiz bu sayıyı aşmak ve kısa vadede 600 bin düzeyine ulaşabilmektir. Memnuniyetle dile getirmeliyim ki pandemi sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA tarafından Çin’de tanıtım çalışmalarına ara verilmedi ve özellikle bu yıl tanıtım alanında da fazla çalışma yürütüldü. Bayrak taşıyıcımız THY’nin yanında birçok Çinli havayolu şirketinin de ülkemize seferlere başlaması ve yakın gelecekte yenilerinin eklenecek olması şüphesiz süregelen bu başarılı tanıtım çalışmalarının bir sonucu. Çinli turistin değişen profili dikkate alınarak ülkemize geleneksel olarak tur organizasyonu ile kalabalık guruplar halinde gelenlerin yanında özellikle bireysel veya küçük özel guruplar halinde seyahat eden, lüks tüketime yönelen, üst kategori otellerde konaklayan, alışveriş, tematik veya macera parkları ile kültürel varlıklar, müze ve ören yerlerini görmeyi isteyen, çağdaş sanat meraklısı yüksek harcamalarıyla dikkat çeken üst gelir gurubundaki Çinli turistlere yönelik tanıtım çalışmalarımızı artırıyor. Kısa sürede onları öncelikle İstanbul, Kapadokya ve Antalya’ya çekebilmeyi hedefliyoruz. Bu amaca yönelik altyapımızı da güçlendirmek üzere Çince konuşan çalışanlar, Çinli tüketicilerin alışkın oldukları AliPay, WeChatPay, UnionPay, QuickPass gibi ödeme sistemlerinin ülkemizde de birçok alanda kullanılabilmesine yönelik yetkili kurumlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

1.2 milyon otel, 5 binden fazla şehre uçuş seçeneği

Türkiye dahil 39 ayrı ülkede ofisi bulunan Çin merkezli bir seyahat platformu olan Trip.com, 1999 yılında kuruldu. Çevrimiçi seyahat rezervasyonları, otel rezervasyonları, uçak bileti satışları, araç kiralama hizmetleri ve diğer seyahatle ilgili olanakları içeren Trip.com, kullanıcılara geniş bir otel ağı, uçuş seçenekleri ve tatil paketleri sunarak seyahat planlamalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Mobil uygulamalar ve web sitesi üzerinden müşterilere erişim sağlayan Trip.com, 400 milyondan fazla kullanıcıya 24 dilde seçenek, 200’den fazla ülkede 1 milyon 200 binden fazla otel ve 5 binden fazla şehre uçuş seçeneği sunuyor. Trip.com 2016 yılında, Hindistan’ın en büyük çevrimiçi seyahat kanalı olan MakeMyTrip firmasını bünyesine katarken, yine aynı yıl Skyscanner’ı satın almıştı.

Trip.com Başkan Yardımcısı Amanda Wang

#tripcom #tga #türkiteturizmvegeliştirmeajansı #türob #türkiyeotelcilerbirliği #müberraeresin #eliffisunbalcı #turizm #seyahat #çin #çinliturist #tatil

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir