Ela Ergin: “Beni en mutlu ve başarılı hissettiren meslek, otelcilik”

Röportaj: Hatice Ünal Bilen

Ocak 2022 itibariyle The Ritz-Carlton, Istanbul Genel Müdürlüğüne getirilen Ela Ergin, turizm sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip başarılı bir yönetici. 25 yıllık kariyer hayatında iki kez otelciliği bırakıp farklı iş alanlarını deneyimlediği zamanları da olan Ergin, ne var ki kendini en mutlu ve başarılı hissettiği sektörün turizm olduğunu  belirtiyor. Disiplin ve güven esaslı bir çalışma stili benimsediğini söyleyen deneyimli turizmci, Marriott zincirinde lüks segmentteki kariyerinde ilerlemeyi amaçladığını anlatıyor. Üst düzey kadın yönetici sayısının turizmdeki yetersizliğine dikkat çeken Ergin, kadın liderlerin gelişimine destek olmayı en büyük idealleri arasında görüyor.


The Ritz-Carlton, Istanbul Genel Müdürü Ela Ergin ile turizm sektöründeki yolculuğunu, beş yıldızlı otelin 2023 hedeflerini ve uzun vadeli kariyer planlarını konuştuk.

Otel sektöründe 20 yılı aşkın süredir aktif rol alıyorsunuz, biraz geçmişe dönersek, turizmde yolculuğunuz nasıl başladı?

Öncelikle bu soru için çok teşekkür ederim. İtiraf etmeliyim ki; okul hayatımda aslında çok çalışkan bir öğrenci olmasam da genellikle son dakikada çalışıp derslerimi toparlardım. Üniversiteye hazırlanırken etrafımdaki birçok arkadaşım gibi özel dersler de almamıştım. Bir dönem moda tasarımcısı olmayı hayal ettim. Ancak lisenin son yılına geldiğimde hedeflerim biraz yön değiştirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin Turizm ve Otel Yönetimi Bölümü’ne özel sınav ile alım yapıldığını öğrendim. Bu bölümün bana çok uygun olabileceğini düşünüp hemen başvurdum. Mülakat sürecinden sonra kazananlar listesinde adımı gördüğümde çok mutlu olduğumu hatırlıyorum. Bu anı, benim kariyer yolculuğum için çok önemli bir yere sahip.

Devamında okul yıllarımda yaptığım stajlar ve mezun olduktan sonraki 8 aylık çalışma deneyimim bana turizmin çok da hayal ettiğim gibi bir meslek olmadığını düşündürdü. Bu nedenle farklı sektörlerde deneyim kazanmaya yöneldim. O dönemin en iyi danışmanlık firmalarından biri olan Arthur Andersen’de iki yıl çalışma fırsatı yakaladım. Daha sonra Dubai menşeili bir telekomünikasyon firmasında finans alanında tecrübe kazanıp operasyon ve finans müdürü olarak görev yaptım. Fakat sonrasında yine bu mesleğin ve çalışma biçiminin benim doğama biraz uzak olduğunu fark ettim. Aynı süreçte babamın da rahatsızlığı sebebiyle işten ayrıldım. Maalesef babamı kaybettikten sonra kariyerimle ilgili kararsız kaldığım bir dönem yaşadım.

Babam her zaman bana “çok güzel bir mesleğin var” derdi. Sanırım onun sözleri içimde derinlerde yer etmişti. Ancak asıl karar verme sürecimde çocukluk arkadaşımla yollarımızın tekrar kesişmesi büyük rol oynadı. Arkadaşım bana; “Sen otelcisin. Neden otel düşünmüyorsun?” diyerek beni Hyatt Regency’e tavsiye edeceğini söyledi. Ertesi gün beni banket satış koordinatörlüğü pozisyonu için aradılar. Tam 4 gün sonra otelcilik sektörüne tekrar adım attım ve 6 yıl çeşitli pozisyonlarda görev aldım.

The Ritz-Carlton, Istanbul’un deneyimli Genel Müdürü Ela Ergin, turizmin en çok insan ilişkilerine dayanan yeni öğretilerini seviyor. Otel sektörünün, farklı kültürlerin içine katma ve keşfetme imkanlarını da ciddi bir fırsat olarak değerlendiren Ergin, “Belki de işimin beni en çok heyecanlandıran tarafı da bu zenginlik. Kariyerim boyunca turizm dışında iki ayrı sektörde deneyim kazanmış olmaktan da hiç pişmanlık duymadım. Çünkü o deneyimler doğru yerde doğru işi yapmamı sağlayan unsurlar oldu.” diyor.The Ritz-Carlton, Istanbul ailesiyle nasıl tanıştınız?  

Hyatt Regency’de çalıştığım dönemde The Ritz-Carlton, Istanbul markasını yakından takip ediyordum. Hedeflerim başında çalışmalarıyla beni etkileyen otelin bir parçası olmak yer alıyordu. Açılan pozisyonlara başvurular gerçekleştirsem de olumlu bir dönüş alamıyordum, ta ki Park Hyatt Dubai’den Satış Direktörü teklifi gelene dek… O pozisyonu kabul edip Dubai’ye yerleşme planları yaparken eş zamanlı olarak The Ritz-Carlton Satış Direktörü pozisyonu açılmıştı. Dubai’de işbaşı yapmama 15 gün kala otelden gelen ani bir telefonla tüm yurt dışı hazırlıklarımı iptal ettim ve hayallerimdeki işi kabul ettim.

1 Eylül 2009 itibariyle The Ritz-Carlton, Istanbul ailesine satış direktörü pozisyonuyla transfer oldum. Satış direktörü ve satış ve pazarlama direktörü görevlerinin ardından, 2017 yılında satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı görevine atandım. Ağırlıklı olarak hep satış ve pazarlama departmanlarında çalışmama rağmen, diğer departmanların eğitimlerine ilgi duydum. Rezervasyon, ziyafet satış, kurumsal satış ve grup satış gibi alanlarda çapraz eğitimler alma şansı yakaladım. İlgim sayesinde kısa bir sürede operasyon departmanlarında da tecrübeler kazandım.

“Kendimi şanslı hissediyorum”

Genel sorumluluğum aslında satış ve pazarlama olsa da pandemi döneminde otelde yapılan değişikliklerle birlikte benim görevlerimde de farklılıklar meydana geldi. Özellikle yiyecek ve içecek alanlarındaki yatırımların koordinasyonunda etkili olmaya başladım. Otel, pandemi döneminde yenilenme ve yeni yatırım kararları alarak “klasik lüks” anlayışından “lifestyle lüks” konseptine doğru bir değişim yaşadı. Nobu Istanbul ve The Roof’un da içinde bulunduğu tüm bu dönüşüm sürecinde yer aldığım için kendimi şanslı hissediyorum.

2022 Ocak itibariyle de sahip olduğum genel müdür unvanıyla sektördeki varlığımı devam ettiriyorum. 25 yıllık çalışma hayatımda iki kez otelciği bırakıp farklı iş alanlarını deneyimlediğim dönemler oldu. Ancak her zaman kendimi en çok mutlu hissettiğim, kariyer anlamında önemli başarılar elde ettiğim meslek otelcilik oldu.Marriott zincirinde Türkiye’de lüks otel kategorisinde ilk kadın genel müdürsünüz. Bu size neler hissettiriyor, nasıl bir sorumluluk yüklüyor? 

Öncelikle çok gurur veriyor. Kendi ekibimde kadın liderleri teşvik edip kadın çalışanların sayılarının artması adına eğitim planlamaları gerçekleştiriyoruz. Marriott zinciri, her bölgede yeni atanacak genel müdürler için kadın yöneticileri daha fazla teşvik edecek doğrultuda hedefler belirledi. Marriott zinciri, her bölgede yeni atanacak genel müdürler için kadın yöneticileri daha fazla teşvik edecek doğrultuda hedefler belirledi. Bu yılın kadın istihdamı oranlarıyla, önceki yılları geride bırakacağımız bir yıl olmasını umarım.

Ancak şunu da ilave etmeliyim, son yıllarda tüm sektörlerde kadın istihdam oranının artması yönünde teşvik edici ve destekleyici çeşitli politika ve uygulamalar yürütülüyor. Turizm ise kadın istihdamının artırılmasında ön plana çıkan sektörlerden biri oldu. Dünya genelinde toplam turizm istihdamında kadın işgücü yüksek oranlara ulaşsa da maalesef Türkiye’nin turizm sektöründeki kadın istihdam oranı dünya ortalamasının çok gerisinde kalıyor. Ülkemizde kadın istihdam oranı dünya ortalamasının gerisinde olmasına rağmen çalıştığım kurumda kadınlara özel kişiselleştirilmiş hedefler belirlenerek çeşitli teşvik planları uygulanıyor. Bu da beni son derece mutlu ediyor.Rekabetin yüksek olduğu erkek egemen bir sektörde çalışıyorsunuz. Sektörde kadın olmak bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

Turizm sektöründe başarılı olmayı cinsiyetten bağımsız olarak değerlendirilmeliyiz. Çünkü bu sektörün dayandığı çok farklı dinamikler söz konusu. İnsan ilişkilerinde profesyonellik, gelişime ve değişime açık olmak, yenilikleri keşfetmek ve tabii işinizi çok sevmek bunların başında geliyor. Böyle baktığımızda aslında kadınların daha avantajlı olduğunu bile söyleyebilirim.

Dünyadaki gelişmelerle birlikte insanların istek ve taleplerinin de farklı yönlere doğru yöneldiğini vurgulayan Ela Ergin, farklı dönemlerle farklı konulara yönelik eğitimlerin arttığını belirtiyor. The Ritz-Carlton, Istanbul olarak değişen tercihleri doğru okuyabilmeyi ve hızlı cevap vermeyi lüksün tanımı olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Ergin, “Turizm sektöründe etkili olan dijital gelişmeleri takip ediyor, sürdürülebilirlik alanında çalışmalar geliştiriyor, lokal ve mevsim çeşitliliğine uygun ürün seçimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca birey odaklı kişiselleştirilmiş hizmete ve hikayesi olan alanlar oluşturmaya önem veriyoruz. Tüm ince düşünülmüş ayrıntıların lüks tanımını oluşturduğunu savunuyoruz.” diye belirtiyor.

2022 yılı oteliniz için nasıl geçti? Bu yıla hangi hedeflerle girdiniz? 

Pandemi sonrasında özgürce seyahat etme ihtiyacı artış gösterdiği için 2022 yılı sektör için beklentinin çok üzerinde geçti. The Ritz-Carlton, Istanbul olarak biz de gerek fiyat ortalaması gerek doluluk oranı olarak 2022 yılını bütçemizin çok üstünde kapattık. Geçen yıl gündem olan bazı konu başlıklarının 2023 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bunların başında bir süredir turizm sektöründe önemli bir rol oynayan dijital gelişmeler geliyor. Son dönemde müşterilerin temassız teknolojileri daha çok tercih ettiğini gözlemliyoruz. Bir misafir artık yeni teknolojilerle rezervasyonunu yapabildiği gibi ödeme sürecini hatta gün içindeki siparişlerini telefonu üzerinden gerçekleştirebiliyor. Pandemi sonrasında kimseyle yüz yüze gelmeden işlemlerini tek tuşla halledebilmek yükselen bir değer haline geldi.

Hayatlarımıza yerleşen ve uzun bir süre devam edecek gibi gözüken bir diğer değer de, hibrit çalışma düzeni. Artık seyahatler belli sezonlarla kısıtlı değil. Çalışanlar işlerini devam ettirebilmek için tek bir mekânla kısıtlı kalmıyorlar, mesailerine başlamak için bilgisayarlarının yanında olması yeterli. Artık yıl içerisinde farklı dönemlere seyahat planları yerleştirmek daha kolay. Müşteriler artık konfordan ödün vermeyen, kişiselleştirilmiş deneyimlerin peşinde. Birey odaklı, samimi bir hizmet misafirlerimizin en çok ilgisini çeken ayrıntılar arasında yer alıyor. Yerel biyolojik çeşitliliğin artırılması, lokal ürünlerin tercih edilmesi ve atılan sürdürülebilir adımlar da hizmet sektörünün sorumlulukları arasında. Bu güncel gelişmelerin ışığında geride bıraktığımız 2022 yılı gibi, 2023’ü de aynı ivme ile geçirebilmeyi ve geçen yıl yakaladığımız turist çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi üzerine neler söyleyebilirsiniz? Depremde pek çok otel yıkıldı, turizm sektöründen can kayıpları oldu malum.  

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve merkezli ve meydana gelen ve çevre 10 ilimizi etkileyen deprem felaketinin acısı ilk günden bu yana hepimizi derinden etkiledi. Bölgede yaşanan felaket sebebiyle çok üzgünüz. Biz de herkes gibi felaketin yaralarını sarmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye ve ihtiyaçların karşılanması için destek olmaya devam ediyoruz. Bu süreçte ilk etapta deprem bölgesinde yaşayan çocuklar ve aileleri için ihtiyaç listelerinde bulunan malzemelerin gönderimleriyle katkı sağlamaya başladık. Marriott Türkiye olarak, şeflerimiz dönüşümlü olarak İskenderun’a giderek ailelerin sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. The Ritz-Carlton, Istanbul olarak deprem bölgelerindeki eksikliklerin tamamlanması doğrultusundaki seferberliğimiz sürüyor. Yaralarımızın bir an önce sarılması için elimizden geleni ortaya koyarak, dayanışma içerisinde olmaya devam ediyoruz.İstanbul turizmine dair değerlendirmeleriniz neler? Beş yıllık projeksiyonda şehir turizmi ne şekilde gelişir?

Turizm sektörü kendi içerisinde dinamikleri olan ve hatta başka sektörlerdeki gelişmelerden en çok etkilenen sektör. Çünkü toplumsal, siyasi ya da ekonomik gelişmeler insanların seyahat kararlarını bir anda değiştirmelerinde etkili olabiliyor.  Dolayısıyla turizm anlamında hem sektörel olarak hem de İstanbul özelinde 5 yıllık bir projeksiyondan söz etmek ne yazık ki gerçekçi olmayacaktır. Tabii ki konu İstanbul olunca çok geniş bir perspektiften bakmak gerekiyor. İstanbul zaten hem iki kıtayı bağlayan coğrafyası hem tarihi ve kültürel zenginliği hem de ticaret merkezi olma özelliği ile sürekli gelişim gösteren bir şehir. Lüksün en gözde adresleri arasında da yer alan İstanbul o nedenle gerek iç gerekse dış turizmin cazibe noktası olmaya devam edecek.

Biraz da sizden bahsedelim isterim. Bize işteki ve evdeki Ela Ergin’i nasıl anlatırsınız?

Hepimizin bildiği üzere hangi sektörde çalışırsak çalışalım işimiz hayatımızda çok önemli bir alanı kaplıyor. Bu demek oluyor ki, huzurla ve hevesle gittiğiniz bir işe sahip olmak size aynı zamanda büyük bir lüks sunuyor. The Ritz-Carlton, Istanbul bu değeri sunan başlıca otellerden biri. Uzun yıllardır bu ailenin bir parçası olarak kalmamın sebebi de aslında anlayışlı, eğlenerek çalışmayı seven ve destekleyici bir yönetici olmamdan kaynaklanıyor. Bu şekilde aidiyet duygusunun ve bağlılığın güçlendiğini dolayısıyla verimin aynı doğrultuda arttığını düşünüyorum.

Disiplin ve güvenin yaşamımda önemli bir yeri var. Başladığım işi mutlaka zamanında tamamlamak, güvendiğim kişilerle birlikte bir takım ruhu yaratarak çalışmak inandığım değerlerden bazıları. İşim gereği çok fazla seyahat ettiğim ve 24 saat boyunca işleyen bir meslekte çalıştığım için iş saatlerim bazen uzun olabiliyor. Bu yüzden evde geçirdiğim süre aslında iş yerinde olduğumdan çok daha az. Evde olduğum kısa sürelerde de inanın dinlenmeyi ve film seyretmeyi tercih ediyorum. Hobilerim arasında yürüyüş yapmak, yeni yerler keşfetmek ve yeni tatlar denemek var.Gelecek hedefleriniz nedir?

Öncelikle Marriott zincirinde lüks segmentteki kariyerimde ilerlemeyi amaçlıyorum. Sizin de bildiğiniz gibi üst düzey kadın yöneticilerin sayısı turizm sektöründe nispeten düşük. Bu nedenle bir yandan da kadın liderlerin gelişimine destek olmak en büyük ideallerim arasında yer alıyor. En büyük ideallerim arasında, diğer sektörlere oranla kadın yöneticilerin sayısının daha düşük olduğu turizm alanındaki gelişmelere destek olmak yer alıyor. Kariyer anlamında uzun vadeli hedefim ise, zincir otellerde genel müdürlük görevimi tamamladıktan sonra da bölge ekiplerinde daha üst düzey görevler üstlenmek.

Son olarak bu sektörde sizin için en değerli ödül nedir?

Elbette ki kariyer yolculuğunda en kıymetli hazinelerden bir tanesi verdiğiniz hizmetin ödüllendirilmesi oluyor. Çalışma hayatım boyunca aldığım ve beni gururlandıran ödüller bulunuyor. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinin 2014’te “Yılın En Fazla Grup Konaklama Segmentini Oluşturan Ekip”, 2015 yılında Marriott International zinciri bünyesinde bulunan tüm otellerin katıldığı Uluslararası Misafir Ödüllendirme Haftası’nda “En Başarılı Satış ve Pazarlama Ekibi” ve 2019’da da “Avrupa Bölgesinin En Başarılı Lideri” ödüllerinin sahibi oldum.

#elaergin #theritzcarltonhotelistanbul #ritzcarlton #genelmüdür #röportaj #iştekadın #turizmdekadın #turizm #konaklama #seyahat #kadın #işkadını

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir