Fas’tan Ankaralı yatırımcılara davet

Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, “Ülke Tanıtım Günleri” programının ikincisinde üyelerine Fas’ı anlattı.

Fas’taki yatırım fırsatlarının ele alındığı toplantıda, Fas Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aouad, Ekonomi Müsteşarı Taoufik Maazouzi, Poltika Müsteşarı Soad Souleimani, Fas Yatırımları Geliştirme Ajansı’ndan (AMDI) temsilcisi Malak Sbıtı ve Safae Sıjılmassı Idrıssı heyet olarak bulundu.

“ASIL AMAÇ FAS’IN GERÇEKLERİNİ DAHA İYİ TANITMAK”

Çeşitli sektörlerden 100 kadar sanayici ve iş adamının ilgi gösterdiği programda konuşan Fas Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aouad, Türk yatırımcıların Fas’ta yapacakları iyi bir marketing çalışmasıyla başarılı olabilecekleri mesajı verdi. Büyükelçilik olarak Fas’ta yatırım yapacak Türk iş adamlarına yol gösterme noktasında kapılarının her zaman açık olduğunu ifade eden Büyükelçi Aouad, şöyle konuştu: “Aktif’e ve TUSKON’a bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyoruz. OSTİM sanayi bölgesinde bulunmaktan çok memnunuz. İki yıl önce OSTİM’i ziyaretimizde çok etkilenmiştim ve burada KOBİ’lere sunulan imkanlar karşısında şaşkınlık yaşamıştım. Ankara bölgesinde belki Fas yeterince tanınmıyor. Aynı şekilde Fas’ta Ankara’daki potansiyeli bilmiyor. Ankara daha çok idari bir başkent olarak algılanıyor. Buradaki buluşmanın asıl amacı Fas’ın gerçeklerini sizlere daha iyi tanıtmak. Bu amaç doğrultusunda genel bir sunum yapmak istedik. Meslektaşlarım Fas Yatırımlarını Geliştirme Ajansı’nı temsilen buradalar. Ülkemizin coğrafi konumu çok stratejik ve önemli. Türkiye ile benzerlikleri olan bir ülke. Fas, Müslüman ve Arap bir ülke ama aynı zamanda Afrikalı bir ülke konumunda. Ayrıca Akdeniz ülkesi. Medeniyetlerin buluştuğu ve de dışa çok açık bir ülke. Arap Baharı ile birlikte yaşanan değişimler Türkiye’de de insanların kafasında acaba Fas’ta da böyle bir durum var mı sorusunu oluşturuyor. Ancak benzerliklerle birlikte her ülkenin kendine has siyasi ve ekonomik özellikleri söz konusu.”

“FARKLI ÜLKELERLE GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Büyükelçi Aouad, Fas’ta devletin ekonomiyi ve koşullarını düzenleyen bir rol oynadığını belirterek, reformların çok hızlı gerçekleştirildiğini, 2011 Temmuz ayında ise toplumun tüm tarafları ile oluşturulan bir anayasa yapıldığını kaydetti. Güçlerin dengesinin bu anayasa ile yeniden kurulduğunu anlatan Aouad, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fas, ekonomisi anlamında da bölgenin en dinamik ülkesi durumunda. Son üç yıl ortalama ekonomik büyüme yüzde 5 civarında. Ülke bugün alt yapı, liman, lojistik alanlarında modern bir yapıya kavuşmuş durumda. ABD, AB ve birçok Arap ülkesi ile vergi muafiyetlerini içeren ticari anlaşmalarımız var. Bu anlamda farklı ülkelerle de müzakerelirimiz devam ediyor. Fas kaliteli alt yapılar ile birlikte kalifiye ve ucuz işgücü sunuyor. Fas-Türkiye KEK Komisyonu 2013’te Türkiye’de düzenlenecek. Fas’ta şuanda farklı sektörlerde yaklaşık 80 Türk firması bulunuyor. Bunlar arasında Nurol, BİM, Arçelik, İstikbal gibi firmalar var. Ankaralı KOBİ’lerin de Fas’ta iş yapmalarını, ortaklıklar oluşturmalarını teşvik etmek istiyoruz.”

AFRİKA’NIN BİR NUMARASI

Fas yatırımları hakkında bilgi veren Fas Yatırım Ajansı Temsilcisi Safae Sıjılmassı Idrıssı, Fas’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde gerçek bir istisna olduğunu vurguladı. Fas’ın yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu ifade eden Idrıssı, yatırım avantajlarını şöyle sıraladı:

“Siyasi istikrar, güçlü makroekonomik etkenler, iddialı sektörel stratejiler, dünya standartlarında alt yapı Fas’ı tercih edilebilir kılıyor.

Enflasyon son 10 yıldır ortalama 1.7 düzeyinde.15 uluslararası hava limanımız söz konusu. Akdenizin en büyük liman işletmesi Tanger’de. Fas ve Avrupa arası 14 kilometre. 1996 yılında AB ile, 2004 yılında komşu ülkelerimizle, 2005’te de ABD ve Türkiye-Fas arasında yapılan ticari anlaşmalar ciddi vergi avantajları sağlıyor. Serbest Bölgede de yatırımcılar için önemli teşvikler söz konusu.

Yargı organı, yasama ve yürütme organından bağımsız bir ülkeyiz. 85 bin dernek ve STK söz konusu. Fas, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde gerçek bir istisna. Afrika’nın bir numarası. Ana sektörleri arasında otomobil, havacılık, elektronik, bilişim teknolojileri, balıkçılık, tarım ve tekstil yer alıyor. Yatırımcılara cazip teşvikler sunuluyor. Fas Yatırımları Geliştirme Ajansı ise yatırımcıların projelerinin başından sonuna yanında oluyor.”

Ekonomi Müsteşarı Taoufik Maazouzi ise, Büyükelçilikte bilgilendirme adına danışmanlık yapmaya hazır olduklarını, partner bulma konusunda KOBİ’lere her zaman destek olacaklarını kaydetti. Maazouzi, Türk yatırımcıların Fas’ta yaşadıkları sorunların çözümü noktasında da “Aracı olmaya hazırız” dedi.

AKTİF, FAS YOLCUSU

AKTİF Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, her ay düzenledikleri “Ülke Tanıtım Günleri” kapsamında Fas heyetini üyeleri ile buluşturduklarını, Ocak ayı içerisinde ise AKTİF üyelerinden oluşan bir heyetin Fas’a gideceğini söyledi.

Kasım ayında Tunus heyetini konuk ettiklerini ve akabinde Tunus’a heyet olarak gittiklerini ifade eden Erdoğan, programla ilgili şunları söyledi:

“Fas programımıza Hidromek, Aksan Kardan, Çesan, Hidroan gibi farklı sektörlerde Ankara’da üretim yapan 100 kadar firma temsilcisi katıldı. Fas Yatırım Ajansı özellikle bizim programımız için geldi.

Büyükelçiye, uzun soluklu ticaret için tek taraflı menfaatten öte tarafların ortak bir paydada buluşup iki tarafın da kazanacağı bir modeli geliştirerek işbirliği yapmak istediğimizi bildirdik. Bugünkü yapılan programın neticesinde birçok sanayicimizin konuya karşı ilgilerinin artacağını düşünüyorum. Ülke tanıtımları programımız kapsamında Ocak ayı içerisinde Fas’a Aktif üyelerinden bir heyet oluşturup iş gezisi düzenleyeceğiz. Fas güven veren bir ülke. Avrupa’ya yakınlığı itibariyle de avantaj oluşturuyor. Ülke Avrupa’ya 14 kilometrelik bir mesafede. Dolayısiyle coğrafi olarak Afrika’da olmasına karşın Avrupa’ya yakınlığı güvenlik anlamında ciddi avantaj. Bunun dışında Batı Afrika ülkelerine ticarette bu lokasyonun merkez üssü olarak kullanılabilmesi söz konusu. İnşaat sektörü şu anda Fas’ta iş yapabilir. Büyükelçi’de aynı şeyi ifade etti. Fas’ın her tarafı şu anda inşaat. Türk firmaları da tercih edilir noktada. Fas’ın Avrupa tandanslı tercihlerinin değiştiğini görüyoruz. Büyükelçi, Türkiye’nin Fas için önemli bir tedarik aktörü olarak görüldüğünü bizlerle paylaştı. İki tarafında ortak paydada buluşması gerek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir