Mavi Bayrak’ta ikinci perde

Tezer Öner

Hatırlayacaksınız, yakın bir zaman önce son dönemde sıkça gündeme taşınan Mavi Bayrak konusuna değinmiş, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)’e seslenerek, “Türkiye’de bu yıl 531 plaj, 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesinde Mavi Bayrak dalgalanacak. Her şey güzel de ben Mavi Bayrak hakkını kaybetmiş plaj, tesis ve tekneleri de görmek istiyorum.” talebimi dile getirmiştim.

Bu haliyle TÜRÇEV’e cevap hakkı doğduğundan, eksik olmasın, TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari Hanım tarafıma ulaşmak suretiyle çok detaylı bir bilgilendirme yaptı. Kendisine bu yakın alakasından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Sonuç itibari ile bu süreçte aldığım notları ve altı çizilmesi gereken noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Nitekim altın değerinde bilgiler ve veriler…

Öncelikle şunu gördüm ki, Mavi Bayrak Organizasyonu yetkilileri gerçekten çok yoğun bir seyahat ve denetleme programına sahipler. Almıla Hanım’a her ulaştığımda ya yolda ya denetlemedeydi. Buna rağmen toplumsal bilinçlenme ve eğitim konusunda alınması gereken çok yol var. Eğitim programı sadece nisan ayında bir defa açılan bir seminerle temsilci yetiştirilmesi sağlanıyor. Bu konuda şu anda daha yoğun bir eğitim çalışması için planlamalar yapılmakta… Ben de bir Mavi Bayrak gönüllüsü olmak için sıradaki eğitime katılma kararı aldım.

10 Haziran 2022 tarihine dek Türkiye’de 1.652 nokta izlenmiş ve sadece 531’i Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır. Denetleme ve izleme süreci tüm sene devam etmektedir. Bu arada bir noktanın Mavi Bayrak hakkı alabilmesi için geçmiş 4 yılın analizlerine göre ‘mükemmel’ yüzme suyu kalitesini sağlamış olması gerekir. Ancak Sağlık Bakanlığı, Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) ve Deniz Sularının Çevresel Durumu (DSÇD) ‘iyi çevresel durum’a bakar. Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği içerisinde de ‘iyi’ ve ‘yeterli’ sınıflamaları halk sağlığı için yeterli görülmektedir. Yüzme Suyu Profilleri, kritik öneme sahiptir! Ama iyi ve yeterli sularda da turizm devam etmekte ve biz de yüzebilmekteyiz. Ancak bu bir Mavi Bayrak demek değil… Mavi Bayrak ne demek?

Mesela 2019 yılına ait verilerle bir örnek vermek gerekirse;

Sağlık Bakanlığı tarafından izleme yapılan toplam Yüzme Suyu İzleme Noktası sayısı 1.495…

Bu noktalardan doğrudan plajı içeren kısmı 1.390…

Geri kalan 105 adet izleme noktası, dere ağzı gibi kirlilikleri izlemek için olan noktalar…

1.390 noktadan ise 18 ilde 278 nokta, kısa vadede Mavi Bayrak alamayacak olan illere ait olan noktalar (Bitlis, Burdur, Artvin, Rize gibi arıtması olmayan ya da kanalizasyon bağlantısı olmayan yerler).

Yani, Mavi Bayrak alabilme potansiyeli olan illerdeki toplam numune sayısı 1.112…

Bu numune noktalarından da aktif numune noktası sayısı 1.028…

TÜRÇEV’in bu noktalardan incelemiş olduğu 830 nokta var. Kalan 197 noktada saha çalışması yok veya sahadaki, yerel yöneticilerden da böyle bir talep oluşmamış…

830 noktanın 12 tanesi Mavi Bayrak’ta bizzat izlenen dereler…

Geriye kalan 818 noktanın 463 tanesi Mavi Bayrak Ödülü almış…

Geriye kalan 355 noktanın 155 tanesi A sınıfı değil, 200 tanesi incelemeye alınabilir olmuş…

Bu durumda görünen şudur ki, 33 kriterde yapılan bu detaylı testlerin insan sağlığı ve çevresel faktörler açısından önemi tartışılmaz durumdadır. Üstelik Mavi Bayrak için bu kriterlerin 4 yıl üst üste “mükemmel” çıkması gerekmektedir. Bu açıdan ben de biraz yüzeysel görünen kısmına magazinsel yorum yaptığımı kabul ediyorum. Ancak bu da gösteriyor ki, TÜRÇEV bu konularda bilinçlendirme faaliyetlerine daha fazla önem vermeli ve en azından web sitesinde daha fazla detay paylaşmalıdır.

Her zamanki gibi Türk insanının alçak gönüllüğü yüzünden yapılan işin kıymetinin reklamını ve PR çalışmalarını TÜRÇEV’in yapmıyor olması yanlış yorumlara ve olayın öneminin anlaşılmamasına sebep oluyor. Biraz da gönüllülük esasına bağlı olmak kaydıyla bu konuda hepimiz ve el birliğiyle, çalışmalara katkıda bulunmak zorundayız.

Bu plajlar, dereler, göller ve tesisler bizim. Sahip çıkmak ve iyileştirmek için her türlü vazifeye ve gönüllülüğe açık olmalıyız.

#TezerÖner #TÜRÇEV #TürkiyeÇevreEğitimVakfı #MaviBayrakProgramıUlusalKoordinatörü #AlmılaKındanCebbari #mavibayrak #2022 #turizm #tatil #seyahat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir