Niğde gastronomide tescilli elmasıyla markalaşacak

Haber: Hatice Ünal Bilen

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Türkiye’de en fazla elma ağacı Niğde’de ama Niğde elması yok.” dedi. Niğde topraklarında yetişen misket elmasının bile Amasya elması olarak bilindiğinin altını çizen Özdemir, “Amasya’dan onlarca kat üretime sahibiz ama markalaşamadık. Misket elmamızı Niğde elması olarak tescilleyeceğiz” diye konuştu.

Niğde 2.Hasat Günleri “Niğde Elma Festivali”, 11-12-13 Kasım tarihlerinde Niğde’de Valilik, Belediye, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Elma Üreticileri Birliği ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl patates temasıyla gastronomik değerlerine vurgu yapan şehrin bu yılki ana teması elma oldu.

Hotel & Restaurant dergisinin sorularını yanıtlayan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu, aynı zamanda 10 bin yıllık tarihi bir geçmişi de barındırdığına dikkat çekti. Tarımla gastronomiyi birleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Özdemir, Niğde’nin Türkiye elma üretiminde ikinci sırada olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Yıllarca birinciydik. Türkiye’de en çok elma ağacı Niğde’de ama Niğde elması yok. Burada ürettiğimiz misket elmamız var ama genelde Amasya elması diye bilinir. Amasya’dan onlarca kat üretime sahibiz aslında ama markalaşamadık. Bu da bizim en büyük eksikliğimiz.”

Başkan Özdemir, Niğde elmasını tescillemek için başvuruda bulunduklarını ve coğrafi işaret almak istediklerini  belirterek şöyle devam etti: “Misket elmasına coğrafi işaret almaya çalışırken diğer taraftan da elmayı çeşitlendiriyoruz. Elma deyince elmalı dondurmayı ön planda tutmak istiyoruz. Elmalı cezerye yaptırdık, ona da yeni bir isim vereceğiz. Elmalı baklava yaptırdık. Bu çeşitliliği önce ülkemize sonra da dünyaya tanıtmak istiyoruz.”

“TANITIMDA EKSİK KALMIŞIZ”

Niğde’nin birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olmasına rağmen tanıtımda çok eksik kaldığına ve geciktiğine vurgu yapan Özdemir, “Bizim bu noktada en büyük sıkıntımız, reklam yapamamışız. Ne elma için yapabilmişiz ne de dondurma için. Maraş’daki dondurma ustalarının yüzde 80’i Niğde’den gitmedir. Ama bakıyorsunuz, dondurma Maraş’da markalaşmıştır. Buna da saygı duyuyorum.” diye belirtti.

GASTRONOMİ DEYİNCE, NİĞDE DE AKILLARA GELECEK 

Önümüzdeki dönemde Niğde’yi Türkiye’nin ilk akla gelen gastronomi şehirlerinden biri haline getirmek istediklerini kaydeden Özdemir, dünyada son yıllarda gastronominin hızla yükselişe geçtiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “İnsanlar tatil planı yaparken ne göreceğinden ziyade ne yiyeceğine de bakıyor. Biz de Niğde’nin hak ettiği payı almasını istiyoruz. Şehrimizde inanılmaz bir kültür çeşitliliği var. Bunlar da bir şekilde gastronomisine yansımış. Biz de bunların hepsini harmanlayıp önce ülkemize sonra dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bundan sonra Niğde mutfağı olarak da bütün otellerde ve restoranlarda yer almaya çalışacağız.”

“GASTRONOMİ EVİ AÇIYORUZ” 

Bu hedefe ulaşmak için şehrin tüm ürünlerini değerlendirmek istediklerini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: “Bildiğiniz üzere, Niğde gazozu 70-80 yıllık bir geçmişi olan, halen organik bir şekilde üretilen bir gazoz. Bunun yanı sıra elma ve patates ile ilgili çalışmalarımızdan bahsettik. Patates dondurması, patates tatlısı olmak üzere 51 çeşit ürün ortaya çıkardık. Bunları da 2022 bitmeden açılışını planladığımız Gastronomi Evi’nde 12 ay boyunca misafirlerimize tattırmak istiyoruz.”

“ESKİ NİĞDE’Yİ YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ” 

Niğde’nin turizm potansiyeline ve hedeflerine de değinen Başkan Özdemir, 380 bin nüfuslu şehrin yılda 10- 15 bin civarında turist ağırladığını kaydetti. Kayseri, Nevşehir, Adana havalimanlarına yaklaşık 180 km mesafesi olan şehrin turizmden beklentisinin büyük olduğunun altını çizen Özdemir, Kapadokya’ya yılda gelen 5 milyon turistin bir milyona yakınını Niğde’ye çekmek istediklerini belirtti ve şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz Niğde Kale bölgesinin tümünde kamulaştırma projesi çerçevesinde koruma ve yenileme çalışmaları yürütüyoruz. Kamulaştırmanın yüzde 90’ı bitti. 200 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. 70 adet tescilli binamızı kamulaştırdık. Şu an binaların çevresini kamulaştırıyoruz. Eski Niğde’yi yeniden ayağa kaldıracağız. Old Town denilen eski şehri burada kuracağız.”

Beş butik otel yatırımı yolda

Niğde’de turizm merkezi olarak kale bölgesine yatırım yapacaklarının sinyalini veren Emrah Özdemir, şehre kazandırılacak beş butik otel projesinden bahsetti. Kentte beş yıldızlı konseptte Çiftehan termal bölgesinde 200 odalı bir adet otel bulunduğunu ve  termal bölgesinde 1000-1500 yatak kapasitesinin olduğunun bilgisini veren Başkan “Şehrimizde Ramada by Wyndham ve Niğde Grand Otel gibi 3 ve 4 yıldızlı konaklama alternatiflerimiz de mevcut. Gelecek yıllarda bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

#niğdehasatgünleri #niğdeelmafestivali #niğdebelediyesi #başkanemrahözdemir #niğdegastronomifestivali #elmafestivali #elma #misketelması #gastronomi #gastronomiturizmi #niğdeturizmi #niğdegastronomisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir