Röportaj: Hatice Ünal Bilen
Sektöründe 40 yıldır buhar jeneratörleri ithalatıyla Türkiye’nin buhar ihtiyacını karşılayan PERMAK Enerji ve Buhar Sistemleri A.Ş., beş yıllık Ar-Ge faaliyetini tamamlayarak yerli üretime geçti.
Yerlileşmek ve millileşmek hedefiyle ilerlediklerini belirten PERMAK Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Demir Uyar, bunu %80 oranında başardıklarını ifade etti. Uyar, 2023 yılında, üretim kapasitesini artırmaya, yurt dışına açılmaya ve bayilikler vermeye odaklanacaklarını söyledi. PERMAK Buhar Jeneratörleri yatırımının detaylarını ve şirketin önümüzdeki dönem planlarını Demir Uyar ile konuştuk.
PERMAK Buhar Jeneratörleri yatırımı nasıl gerçekleşti?
PERMAK yaklaşık 40 senedir buhar jeneratörleri alanında piyasanın ihtiyacını karşılamaktaydı. Sahip olduğumuz deneyim ve tecrübe neticesinde müşterilerimizin ihtiyacına daha uygun alternatifler üretmek adına yerli üretime geçme kararı aldık. 5 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ardından yüksek teknoloji ve benzersiz yenilikler ile üretime start verdik.
“Yerlileşmek ve millileşmek buradaki en büyük gayemiz. Bunu %80 anlamında başardık diyebilirim. Yurt içi siparişlerimiz oldukça yoğun, 2023 için üretim kapasitemizi artırıp, yurt dışına açılmayı ve bayilikler vermeyi hedefliyoruz.”
Bu kararla ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Önümüzdeki dönemde bu yatırımları destekleyecek yeni atılımlarınız olacak mı?
Oldukça yüksek bir yatırım yaptığımızı söyleyebilirim. Özellikle geçirdiğimiz bu zor dönemlerde enflasyon ve dalgalı döviz kurları tüm firmaları derinden sarstı. Yerlileşmek ve millileşmek buradaki en büyük gayemiz. Bunu %80 anlamında başardık diyebilirim. Yerli üretim ile beraber yatırımcıların da bu belirsizlikten etkilenmemeleri için tüm adımları atıyoruz. Yurt içi siparişlerimiz oldukça yoğun, 2023 için üretim kapasitemizi artırıp, yurt dışına açılmayı ve bayilikler vermeyi hedefliyoruz.
PERMAK Buhar Üretim Sistemleri’ne talep en çok hangi sektörlerden geliyor? Turizm ve gıda sektöründe kullanım oranı nedir?
PERMAK Buhar Jeneratörlerini genelde hastaneler, ilaç, gıda, çamaşırhane, konfeksiyon, tekstil ve meşrubat üreticileri tercih ediyor. Buhar ihtiyacı nerede varsa oraya hizmet verebiliyoruz.
Üretim kapasiteniz nedir?
Üretim kapasitemiz, sipariş yoğunluğu ve taleplerden ötürü T.C. sınırları içerisinde yetmekte. 2023 yılı için üretim kapasitemizi artırmak ve yurt dışı taleplerine daha hızlı cevap verebilmek için çalışmalarımız olacak.
Buhar jeneratörlerinin işletmelere sağladığı avantajlar neler? Sistemi tasarruf yeteneği, maliyeti, çevreye duyarlılığı ile nasıl aktarırsınız?
Buhar jeneratörlerinin en büyük avantajı, uygun maliyetlerle yüksek enerji sağlamasıdır. Diğer enerji üretim sistemlerine göre çok daha az atık üretir. Bu nedenle çok daha çevre dostudur. Türkiye’de hiçbir rakibimizde olmayan üstün özellikli ve yüksek verimli ürünlerimizde kullandığımız teknolojiler sayesinde “0” su sürüklenmesi taahhüt ediyoruz.
Türkiye buhar jeneratörleri pazarının büyüklüğü ve şirketinizin pazardaki yeri nedir? Sektör Türkiye’de ve dünyada 2023’te ne kadar büyür?
Distribütörü olduğumuz markalar ile Türkiye pazarının %50’sine erişmiş bulunmaktayız. Üretimine yeni başladığımız yerli üretim buhar jeneratörlerimiz için konuşmak için henüz erken. Fakat gelen taleplere yetişemediğimizi söyleyebilirim. Kullandığımız üstün teknoloji ve rekabetçi fiyatlarımız ile dünya çapında iyi bir pazar payı almayı hedefliyoruz.
#permakenerjivebuharsistemleri #permakenerji #permakgrubu #demiruyar #buharsistemleri #buharjeneratörleri #turizm #gıda #buhar #yerliüretim #yatırım