Protel, “E-Fatura ve E-Defter” uygulamalarını tanıttı

Konuk ağırlama sektörüne özel otomasyon ve yönetim sistemleri sağlayıcısı Protel, 26 Haziran Salı günü Dedeman Hotel’de düzenlediği seminerde “Konaklama ve Ağırlama Sektörleri İçin E-Fatura ve E-Defter Bilgilendirme”sini yaptı.

Bilgi teknolojilerinin hızla gelişmeye devam ettiği günümüzde firmaların geleceğini şekillendirecek önemli dijital dönüşümlerden biri de E-Fatura ve E-Defter uygulamaları. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan son düzenlemeler ile belirlenen koşullara sahip sektörlerdeki işletmelerin 2013 yılının Eylül ayından itibaren E-Fatura ve 2014 yılının Eylül ayından itibaren E-Defter uygulamasına geçişi zorunlu hale getirildi.

Konuk ağırlama sektörüne özel otomasyon ve yönetim sistemleri sağlayıcısı Protel’in başlattığı “Konaklama ve Ağırlama Sektörleri İçin E-Fatura ve E-Defter” uygulamalarının tanıtım toplantısı 26 Haziran Çarşamba günü Dedeman Hotel’de gerçekleşti. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen “Konaklama ve Ağırlama Sektörleri İçin E-Fatura ve E-Defter Bilgilendirme Semineri” ile Protel, bu yeni uygulamaya geçiş sürecinde kullanıcıların doğru kaynaklardan doğru bilgilere ulaşmalarını hedefliyor. Konuk ağırlama sektörü temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen seminer çerçevesinde, şirketlerin başta işgücü ve zaman olmak üzere kâğıt, baskı, arşivleme ve defter tasdiki gibi birçok maliyet unsurundan tasarrufta bulunmalarını sağlayacak E-Fatura ve E-Defter uygulamalarına ilişkin detaylı bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

DÜNYA ÜZERİNDE ÇOK YAYGIN

Seminerdeki ilk konuşmacı Gelir İdaresi Müdürü Veli Doğanay, uygulamaya yönelik temel kavramlar ve E-Fatura’nın dünya üzerindeki kullanım yaygınlığından bahsettikten sonra, ülkemizdeki uygulamalara kaynaklık eden Vergi Usul Kanunu’nun E-Faturaya ilişkin maddeleri ve ilgili tebliğler hakkında tüm detayları aktardı. Doğanay, konuşmasının devamında E-Fatura iş akışı ve standartları konularını da açıklık getirerek sözlerini sonlandırdı.

 KOLAY KULLANIMLI VE PRATİK

Veli Doğanay’ın ardından kürsüye çıkan Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Uzmanlarından İlknur Gür işletmeler için büyük önem arz eden “E-Faturada Özel Entegrasyon Yöntemleri” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Öncelikle, özel entegrasyonun E-Fatura uygulaması içerisindeki yerine değinen İlknur Gür, E-Fatura başvurusu, imzalanması ve saklama süreçleri hakkındaki bilgilerle konuşmasını sonlandırdı.

E-defter uygulaması hakkındaki detaylı bilgiler ise Gelir Uzmanı Canan Bağrıyanık tarafından aktarıldı. Bağrıyanık, E-Defter uygulamasına ilişkin tebliğ ve yasal uygulamalara göre şekillenen başvuru, E-Defter iş akışı ve standartları konusunda ihtiyaç duyulan açıklamaları yaptı.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri konusunda sektör öncülerinden Price Water House Coopers uzmanlarından Engin Yaldız da, E-Fatura uygulamasının pratik hayata yansımaları konulu konuşmasında fatura senaryoları üzerinden E-Fatura uygulamasının günlük hayatta kullanımı konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

ÇEVREYE DUYARLI

Seminerin ikinci bölümü Protel AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Melike Karama’nın “Konaklama ve Ağırlama Sektörleri için E-Fatura” konulu konuşmasıyla başladı. E-Fatura uygulamasının sağlayacağı çevre duyarlılığıyla başlayan konuşma, E-Fatura düzenlemek ve almak için hangi yöntemlerin kullanıldığı, hangi mükellefin hangi yolla e-fatura kullanımına geçeceği ve konuk ağırlama sektörüne yönelik çözümlerin E-Fatura sürecine uygunluğu konusunda merak edilenlere yönelik bilgilerle devam etti. Melike Karaman konuşmasının devamında Protel tarafından geliştirilen, Micros-Fidelio ürünlerinin E-Fatura entegrasyonunu sağlayan “Portal Plus” çözümü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir