Selman Yar: “Avrupa pazarını Çinli rakiplerin elinden aldık”

Avrupa’nın ilk ve tek bambu üreticisi konumundaki Bambum, sektörün %82’sini oluşturan güçlü pazar payıyla liderliğini koruyor. Marka, İstanbul Esenyurt’ta 6000 metrekarelik üretim tesisiyle her ay yüzde 100 doluluk oranıyla 500 bin adet üretim gerçekleştiriyor. Kurulduğu günden bu yana gelişen teknolojiyi takip eden ve her geçen gün büyümeyi sürdüren fabrikasını, bu yıl da büyütmeye devam ettiklerini, aylık 500 bin parçalık üretimi artırmayı öncelikleri hedefleri arasına koyduklarını belirten Bambum Genel Müdürü Selman Yar ile firmanın iç ve dış pazar hedeflerini konuştuk.

Bambu nerelerde kullanılıyor?

Bardaktan tabağa kaşıktan oyuncağa kadar birçok alanda bambu kullanılıyor. Doğal ve sağlıklı bir ürün olduğu için züccaciye sektöründe kullanımı yaygın bir ağaç türü.

 İç pazarda kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? Rakamlarla açıklayabilir misiniz?

2020 yılında pandemi sebebiyle insanlar daha fazla mutfak ile ilgilendiği için daha çok züccaciye ürünlerine talep oldu. Bizim ürünlerimiz kolay ulaşılabilir ürünler. Bu yaşadığımız zor süreçte de Türkiye, üretimi aksatmayan ülkelerden biri oldu. Çin ve Almanya gibi ülkeler üretim konusunda ciddi sıkıntılar yaşadılar. Aynı zamanda hem iç pazarda hem de ihracatta da satışlarımızdan oldukça memnunuz. Üretim ile birlikte ciromuz da arttı.

2020 yılı ciromuz ihracat dahil olmak üzere 160 milyon TL. 2021 hedefimiz 240 milyon TL olarak belirledik. Ayrıca geçen seneye göre 2021 yılının ilk 4 ayında ciromuzda yaklaşık yüzde 60 artış oldu. Bunun başlıca sebeplerinden ilki, bizim gibi firmaların küçük ölçekli rakipleri var. Ama bu rakipler olası krizlerden çok çabuk etkileniyor. Biz bu konuda altyapımız güçlü. Her zaman temkinliyiz. İkinci sebebi ise alımı kolay ürünler satmamızdır. Hem kaliteli ve uygun fiyatlı politikamız satışlarımıza da yansıyor.

“Pandemi dönemi üretimi de satışları da olumlu yönde etkiledi. Bambu ürünler, Avrupa pazarının Çin’den direkt tedariki tercih ettiği ürünler arasında. Ancak pandemiyle birlikte başlayan sokağa çıkma yasakları, kısa mesailer, konteyner trafiğinin kitlenmesi gibi nedenler, Avrupa’da tanınmaya başlayan Bambum’un adeta patlamasına neden oldu. Avrupalı perakendecilerin gözünü Çin’den kendi üzerimize çektik ve Türkiye’deki üretimlerimizi hızla artırarak Avrupa pazarını Çinli rakiplerin elinden aldık.”

İhracata yönelik hedefleriniz nedir?

Pandemiye kadar 57 ülkede aktif satışımız vardı. Pandemi sürecinde hem bu ülkelerdeki bayi sayılarımız arttı hem de dört ülke daha eklenerek faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısı 61’e çıktı. Satışlarımız Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle birlikte tüm Avrupa ülkelerini kapsıyor. Bunların dışında Seyşeller, Mauritius, Fildişi Kıyısı, Çeçenya gibi hedeflediğimiz pazarın dışında kalan bazı ülkelere de ihracat yapıyoruz. Sahra altı Afrika önemli ve gelişmekte olan bir pazar. Yakın zamanda ihracata başlayacağımız ülkelerin o bölgeden çıkacağını düşünüyoruz.

#bambum #selmanyar #bambu #horeca #züccaciye

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir