Silivri’de yoğurdun tek kadın ustası: Aysun Subaşı

Haber: Hatice Ünal Bilen

Silivri’nin Büyük Kılıçlı Köyü’nde 15 yıldır mandıracılık ve çiftçilik yapan Aysun Subaşı, bölgenin tek kadın yoğurt ustası namıyla erkeklere taş çıkartıyor. “Silivri’de bu işi yapan tek benim.” diyen Aysun Ablanın Çiftliği’nin kurucusu Subaşı’nın en büyük hayali, coğrafi işaretli Silivri yoğurdunu bir dünya markası olarak görebilmek!

Yoğurduyla meşhur Silivri’nin tek kadın yoğurt ustası. Aynı zamanda bölgesinde peynir üreten tek kadın girişimci. Çocukluğundan beridir mutfakta. 15 yıldır ailesiyle birlikte hem kendi adıyla kurduğu Aysun Ablanın Çiftliği’ni işletiyor hem de mandıracılık yapıyor. Subaşı’nın, Silivri’nin Büyük Kılıçlı Köyü’ndeki çiftliğinde 108’i manda olmak üzere toplam 120 büyük ve küçükbaş hayvanı bulunuyor.

“YOĞURT USTALIĞININ KADINI, ERKEĞİ YOK”

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümüyle beraber Laborant Veteriner ve Sağlık bölümünü de bitiren Veteriner Tekniker Aysun Subaşı, endüstriyel işletmelerde yoğurt ustalarının ağırlıklı erkeklerden oluştuğunu belirterek, şu samimi açıklamalarda bulunuyor: “Her iş gibi yoğurt ustalığının da kadını, erkeği yok. Ama tabii mandırada çalışmak ağır bir iş. Çünkü belli bir ısıda efor sarfediyorsunuz. Sıcak sütle oynamak da tehlikeli. Bu yüzden endüstriyel işletmelerde genelde erkekler yoğurt ustasıdır. Çoğu da bunu homojenize makinelerle yapıyor. Ama mandıracılık olarak düşündüğümüzde kadın sayısı çok az. Ama kadınlar da tabii ki yapabilir.”

“İTALYANLARA BİLE PEYNİR YAPIYOR”

18 yaşına gelinceye kadar bir kez olsun market peyniri yemediğini anlatan Subaşı, babaannesinin peynirleriyle büyüdüğünü söylüyor. Ailesiyle birlikte buratta, mozzarella ve manda beyaz peyniri olmak üzere 40’a yakın peynir çeşidi üreten Subaşı, üstelik de bu peynirleri sadece Türk restoranları, mutfakları için değil, kaliteli peynirleriyle nam salan İtalyanlar için bile ürettiğini anlatıyor.

“Silivri’de peynir işi yapan da tek benim. Hatta İtalyanlara bile peynir üretiyorum. Onların da ustaları hep erkek.” diyen Subaşı’ya göre yoğurt ustalığının kadını, erkeği yok. Önemli olan yapabilmek, becerebilmek ve el tadı. Aynı şekilde elinin bakterisinin de uyması. “Bütün herkes senin gibi yoğurdumuz olmuyor diyorlar.” şeklinde konuşan Subaşı, yoğurdu tamamen anne tipi kara mayayla yapıyor. Aysun Subaşı’nın en büyük hayali ise, coğrafi işaretli Silivri yoğurdunun dünyaca tanındığını ve markalaştığını görmek.

Aysun Subaşı’nın Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi olan oğlu Cihan Subaşı da annesi gibi uzun saatlerini tarım ve hayvancılık işleriyle geçiriyor.

#aysunablanınçiftliği #aysunsubaşı #silivri #silivriyoğurdu #silivriyoğurtfestivali #yoğurtfestivali #yoğurt #festival #silivri #gastronomi #silivrinintekkadınyoğurtustası #yoğurtustası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir