SKAL Turizm Arenası 2014’te Günümüzün Turizm Trendleri Konuşuldu

SKAL Türkiye’nin Turizm sektörünü geliştirmek amacıyla sektörün farklı alanlarındaki temsilcilerini bir araya getirerek Türk turizmine yeni açılımlar kazandırdığı SKAL Turizm Arenası’nın üçüncüsü 4 Nisan 2014 Cuma günü İstanbul Hilton Convention Center’da gerçekleşti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen SKAL Turizm Arenası 2014, sektör duayenlerinden turizm profesyonellerine ve üniversite öğrencilerine pek çok farklı alandaki yaklaşık 400 katılımcıyı bir araya getirdi.

Bu seneki teması “Günümüzün Turizm Trendleri” olan Turizm Arenası 2014’ün moderatörlüğünü SKAL Türkiye Federasyonu Başkan Danışmanı ve Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı ilk bölümünde sektöre ilham vermek ve görüşlerini paylaşmak üzere TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar;  Gazeteci, Girişimci, Yapımcı Elif Dağdeviren; Las Vegas, Nevada Üniversitesi, Turizm Bölümü Harrah seçkin kürsü Prof. Şeyhmus Baloğlu ile Bilkent Turizm, İnşaat ve Ticaret AŞ, Bilintur AŞ Murahhas Azası Orhan Hallik konuk konuşmacı olarak yer aldı.

“Kültür turizmi ve duygu aktarımı çok önemli”

2009 yılından itibaren 55 müzede 60 mağaza açtıklarını ve önümüzdeki dönem için de Bakanlıktan alınan 62 müzede 62 mağaza daha açmayı hedeflediklerini belirten Orhan Hallik, kültür ağırlıklı turizmde duygu aktarımının çok önemli olduğuna inandıklarını ifade etti. Hazırladıkları konseptte önce ürünlerin hikayesini anlattıklarını belirtti. Türk kahvesi mağazasında kahven çekirdeğinin nereden geldiğini, nasıl geldiğini anlattıklarından örnek vererek, “Hikayesinin deneyime dönüşmesi önemli, biz de duygu ve deneyimi bir araya getirerek bir yapı oluşturmak istiyoruz. “ dedi.

skal2skal3

“Las Vegas, pazarlamanın Mekkes’si”

Prof. Dr. Şeyhmus Baloğlu, 40 milyon turistin ziyaret ettiği Las Vegas’ın artık kumar şehri olmaktan çıktığına ve  eğlence, alışveriş ile harcaması daha yüksek olan turizm çeşitlendirmesine gidildiğine dikkat çekti. Las Vegas’ta en önemli trendlerin planlamalardan itibaren sürdürülebilir turizme yönelik mega projelerde olduğunu belirtti. Baloğlu müşterilerin seçim tercihlerini otellerin sahip olduğu sertifikalara bakarak şekillendirdiğini ifade etti. Baloğlu, “Dünyadaki eğilim ve beklentileri çok iyi anlamak gerekiyor. Yeni ürünler ve çeşitlilik sunma becerisini göstermemiz şart. Türkiye’nin en büyük eksiği burada. Ve elbette ki kaliteli hizmet çok önemli.

“Bakanlık olarak Life Style turizme önem veriyoruz”

Kamu yönetimi olarak tanıtma konusunda izlediğimiz trendlerle ilgili paylaşımda bulunan TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, 2013 itibarıyla 35 milyon turist ağırladığımızı; ancak bu sayının 21.6 milyonunun sadece İstanbul ve Antalya’ya geldiğini söyledi. Deniz, kum ve güneşe olan ihtiyacın yok olmayacağını; ama Dünya Turizm örgütüne göre 2020’ye kadar dünyadaki turist sayısının 1.6 milyar olacağı göz önüne alındığında dünyadaki yeni eğilim ve beklentilerin yakından takip edilmesi ve bu eğilimlere uygun ürünler sunma becerisinin gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Bakanlık olarak Life Style turizme önem veriyoruz dedi.

“Turizm için onlinedan uzak kalmak mümkün değil”

Ülkelerin gücünün uluslararası sinemada yattığına inandığını ve sinemanın çok önemli bir tanıtım aracı olduğunu ifade eden Elif Dağdeviren ise dünyanın online kullanım hedeflerinde en önemlilerinden birinin birtakım içeriğe, bilgiye ulaşmak olduğunu; ama ulaşılmak istenen en önemli içeriğin turizmle ilgili olduğunu söyledi. “Online üzerindeki turizm faaliyetleri çok ciddi şekilde talep görüyor, o nedenle turizm için onlinedan uzak kalmak mümkün değil!” dedi. Ayrıca organik turizmin yükselen bir trend olarak öne çıktığını belirtti. Dağdeviren “Sosyal medyanın kullanımı, ağızdan ağıza aktarılan ve tavsiye edilen mekanlar marka haline geliyor. Dünya turizminde de sosyal medyadaki paylaşımlar çok ama çok büyük önem taşıyor artık.” dedi.

SKAL Turizm Arenası 2014’ün “Söz Sizde” adlı ikinci bölümünde turizm profesyonelleri ve geleceğin turizmcileri yeni eğilimlere yönelik sunum ve konuşmalarını yaptı. Bu bölümde VİP Turizm Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu, 1957 Design&Event´in sahibi Halit Beyazkürk, IDA Consulting Web Design & Online Systems, İcra Kurulu Yöneticisi Uğursal Uğur, OleAtrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanı Kurucusu Gürsel Tonbul, Burkon Turizm YK Başkanı, BTSO Meclis Üyesi, TUGİAD Üyesi Hasan Eker ve Boğaziçi Üniversitesi’nden bir öğrenci söz aldı.

Arena, Sunay Akın’ı kültür ve turizmin birbirinden ayrılamayacağına dair birçok örnekle renklendirdiği sunumuyla son buldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir